• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvezda ostala neostvaren san, sada je direktor Partizana: Ovako je Savić govorio o crveno-bijelima

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

Škola košarke starog kova, vrijedan rad, disciplina i razvoj mladih

 ZOran Savić zvezdaš sada sportski direktor Partizana Izvor: MN PRESS

Odjeknula je košarkaškim nebom regiona vijest da će Zoran Savić postati sportski direktor Partizana. S pravom, jer je zaista malo većih imena u evropskoj košarci od proslavljenog centra.

Savić je rođen u Zenici, a igračka karijera mu je prepuna trofeja, kako klupskih, tako i reprezentativnih. U seniorima u prvoj ligi je debitovao u Čeliku, gde je izborio mjesto u tada najjačem timu Jugoslavije – Jugoplastici.

Možda će vas zanimati

Sa Splićanima je osvojio dvije "triplete" – evropsku i nacionalnu titulu i domaći kup – a bio je i najbolji strijelac finala 1991. Posle toga je igrao za evropske velikane Barselonu, PAOK, Real Madrid i Virtus, sa kojim je ponovo osvojio Evroligu.

Virtus je te 1998. godine pobijedio u polufinalu Partizan, a onda u finalu AEK, a Savić je proglašen za MVP-a "fajnal fora". Uz brojne nacionalne titule osvajao je i brojne medalje sa reprezentacijom.

Bio je svjetski prvak 1990. Evropski 1991, '95. i '97. godine, a osvojio je i srebrnu olimpijsku medalju protiv "drim tima" 1996. Tokom devedesetih bio je popularno poznat kao "jedini čovjek koji može da čuva Sabonisa".

Nakon prebogate igračke karijere postao je administrativac. Bio je sportski direktor Fortituda, u kome je završio karijeru, i sa timom je osvojio drugu i posljednju nacionalnu titulu. U Evroligi je doveo tim do finala, gdje je ubjedljivo poražen od Makabija, 118:74.

U Fortitudu su tada igrali, između ostalih, Đanluka Bazile, Marko Belineli, Erazem Lorbek, a trener je bio Jasmin Repeša. Nakon toga, 2005. postaje sportski direktor Barselone, gdje se zadržao tri godine, uglavnom u izgradnji novog tima.

On je za trenera postavio Ćavija Paskvala, a u Barsi su tih godina igrali Huan Karlos Navaro, Bazile, Gregor Fućka, Mark Gasol, Miloš Vujanić i drugi…

Riječ je o košarkaškom radniku "starog kova", koji baca akcenat na vrijedan rad i treninge, a zalaže se za razvoj mladih igrača. Bio je protivnik dovođenja preteranog broja stranaca, zalaže se za disciplinu u sportski život, a već sljedeće sedmice ćemo saznati kakvi su mu planovi.

Nakon Barselone postao je menadžer. Zanimljivo je da je 2015. godine u intervjuu za MONDO rekao da mu je neostvarena želja da igra za Crvenu zvezdu.

"Ja sam uvijek navijao za Zvezdu. Prije sam iz Zenice uvijek išao, gotovo svakih 15 dana da pratim fudbalere Zvezde. Na košarku nisam često išao, ali na fudbal jesam od malih nogu. Tako da mi je nastup u Zvezdi sigurno jedna od neostvarenih želja u karijeri", govorio je Savić za MONDO.

Zanimljivo je da se ta izjava desila maltene u isto vrijeme kada su ga sa Malog Kalemegdana optuživali da "krade igrače Zvezdi", konkretno Vojislava Stojanovića. Pored Savića optužen je i Zoran Radović, jer su mislili da je klub dobio mnogo manje novca za tadašnjeg juniora od onoga što je u njega uloženo.

"Da situacija bude još gora i apsurdnija, odvođenje djece iz Srbije, je orkestrirano od strane menadžera, a u konkretnom slučaju Zorana Savića, koga ne treba zvati legendom naše košarke, nego 'mešetarom' koji treba da se stidi. On i njegov brat su direktno odveli Vojislava Stojanovića u anonimni italijanski klub 'Orlandina', time što su mu garantovali u ugovoru, da će navodno biti u prvoj petorci i da će imati garantovanih 25 minuta igre na svakoj utakmici? Ovo su nesvakidašnji elementi u bilo kom ugovoru košarkaša, i predstavljaju pravu prevaru", pisalo je u tadašnjem saopštenju Zvezde.

U svakom slučaju, velika je stvar za srpsku i regionalnu košarku što se tako veliko ime vraća u nju.

(MONDO)

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Делије КНН

А сада се "великом вожду" додворавају сви...мишеви, јадни и биједни.

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC