• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hit priča o Atini '95 i kultnom zlatu: Pokupili nas sa plaže, a onda se desio Sale Đorđević!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Žarko Paspalj se prisetio jednog od najvećih uspeha naše košarke i svakako najneočekivanijeg zlata koje smo osvojili.

 zarko-paspalj-reprezentacija-atina-95-sale-djordjevic Izvor: MN PRESS

Žarko Paspalj je kao jako mlad igrač već sa 16 godina krenuo da igra u Budućnosti, vrlo brzo se preselio u Partizan, a odatle je otišao u NBA. 

Možda će vas zanimati

U razgovoru za TV Arena sport prisetio se svoje karijere, dana provedenih sa Gregom Popovičem u San Antoniju, ali i kasnijeg odlaska u Olimpijakos nakon još jedne godine u Partizanu. 

"Olimpijakos je jedini uspeo da ispoštuje Partizanove uslove. Da li je to bila meni neka srećna opcija u tom momentu? Pa ne baš, teško da je iko znao za Olimpijakos u tom momentu A onda se to ispostavi kao možda jedno od najboljih rešenja. Imao sam veliku sreću da igram u klubu koji je imao viziju šta hoće da uradi", rekao je Paspalj za TV Arena sport. 

A onda se prisetio najvećeg promašaja u karijeri i pokazao zašto je bio tako veliki igrač! Promašio je Paspalj ključna bacanja u finalu Evrolige 1994. godine, ali za to ne mari!

"Promašiš penal, prosto i jednostavno.Cele te godine sam počeo da imam probleme sa rukama i bilo je jasno da je posredi neki feler. Jer čovek koji šutira penale 90 odsto odjedanput ne može da pogodi penal, to baš nisu stvari koje se dešavaju. To svakako sad znam, a bila je tada velika zagonetka. Promašio sam penal i to se dešava u momentu kada u Olimpijakosu sve funkcioniše. Mi smo u ligi bili ubedljivo prvi, otišli smo na fajnal for da igramo, a ne da se takmičimo. Nismo mi imali sa kim da se takmičimo, nije to bio ni Panatinaikos u polufinalu, a posebno nije trebala da bude Badalona u finalu. I onda se desi da to izgubiš. To je u tom naletu kvaliteta, motivacije i energije bilo dobro šokantno. Niko to nije očekivao. Smognemo snage, osvojimo prvenstvo, osvojimo kup i ja se preselim kod mojih komšija... E to je bio šok ozbiljan. Neprijatno, a interesantno", priseća se odlaska u zeleni deo Atine Paspalj. 

A onda je sa reprezentacijom usledila neverovatna avantura. Država je bila pod sankcijama i embargom, a igračima je odjednom javljeno da mogu da se nađu na Evropskom prvenstvu u Atini!

"Mi praktično nismo očekivali da idemo na prvenstvo, praktično su nas pokupili sa plaže i rekli nam da postoji mogućnost da ako dobijemo neke kvalifikacije i onda možemo na prvenstvo. Desile su se kvalifikacije koje ni na šta nisu ličile, a tri nedelje posle toga idemo na prvenstvo koje se ispostavi posebno bitno", istakao je sjajni krilni košarkaš, koji je potom objasnio kakva je to situacija bila. 

"Mi i dalje živimo van Jugoslavije. Ti ne živiš život ovde, nisi prisutan i baviš se svojim problemima. Sav taj očaj je slika onoga kako smo mi dočekali to prvenstvo. Ako ti ne gledaš ni jedno takmičenje jedno četiri godine i onda se pojavi neko ko treba nešto da igra , a do juče mu niko nije rekao da treba da igra svi su bili u očekivanju da će nešto da se desi. Iz očaja, muke, nepravde! I stvarno mi dobacimo do finala gde su svi mislili da ćemo da izgubimo, ali onda se desio Sale Đorđević", priča Paspalj, koji se na kratko osvrnuo i na to što je tim Hrvatske odbio da se kao trećeplasirani nađe na postolju. 

"Jedna nezrela situacija i jedan nezreli potez i baš bezveze. Ali kontekst je malo kompleksniji i složeniji od jednog prostog pitanja da li je neko sišao sa postolja. Ja nikome ne zameram, u životu smo svi pravili neke gluposti", završio je Paspalj.

Prisetio se najboljih momenata u karijeri
Izvor: YouTube/TV Arena sport

(mondo)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC