• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Beograd je tad bio 'mrtav'": U jeku NATO bombardovanja, Borac Nektar "prkosio" na Brankovom mostu

Autor Dragan Šutvić

Bilo je planirano da se odigra prijateljska utakmica sa Crvenom zvezdom, ali je ta ideja propala...

 Borac Nektar NATO bombardovanje Brankov most 1999. godina Izvor: MONDO - Godišnjak KK Borac Nektar, Limun Papić

Na današnji dan, prije tačno 22 godine, počelo je zločinačko bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije od strane NATO snaga.

Svjetske sile su se, od 24. marta do 10. juna 1999. godine, obrušile na Beograd i druge gradove. Porušene su brojne ustanove, spomenici, objekti, poginuo je veliki broj nedužnih civila...

Možda će vas zanimati

Za to vrijeme, u Srbiji se, ipak, igrao fudbal. Iako je prvenstvo bilo prekinuto, igrala se "Ratna liga", a u Beogradu je, u jeku NATO agresije, boravio atinski AEK.

A kad je košarka u pitanju, podršku Srbima sa druge strane Drine dao je tada košarkaški klub Borac Nektar. Tadašnji "pivari" planirali su da, između ostalog, odigraju prijateljski meč sa Crvenom zvezdom. Stigli su u Beograd, ali to nije bilo izvodljivo...

"Bilo je dogovoreno da tog 4. maja 1999. godine u dvorani 'Pionir' (danas 'Aleksandar Nikolić') odigramo utakmicu protiv Crvene zvezde. Na žalost, nismo uspjeli da odmjerimo snage jer tog dana nije bilo ni struje ni vode u dvorani. Beograd je bio 'mrtav' u tom momentu, nije bilo ničega. To veče smo odlučili da odemo na Brankov most i tako je nastala kultna fotografija. Mi smo, da se tako izrazim, bilo 'određeni' da održavamo veze sa klubovima iz Srbije, te smo često išli tamo, a i oni su dolazili u Banjaluku. Mi smo održavali vezu sa tamošnjim klubovima, pogotovo ako se zna da smo sve do 1998. godine bili u tamošnjem sistemu takmičenja, igrali savezne lige SRJ, dok na kraju nije donesena odluka da možemo da igramo samo u košarkaškom sistemu Republike Srpske. Dok smo igrali u saveznim rangovima SRJ, bili smo domaćini u Bačkoj Palanci, pa Jagodini, Rumi, u Beogradu u dvorani u Železniku i na kraju se vratili u Bačku Palanku", govorio je, u jednom ranijih intervjua za MONDO, tadašnji direktor kluba Vukašin Božić.

Meč sa crveno-bijelima se nije odigrao, ali je ipak iste večeri uslijedio jedan konkretan dogovor.

Odlučeno je da se u Banjaluci sastanu Borac Nektar i Grupa 7, koju su predvodili Vlade Divac, Željko Rebrača, Predrag Danilović, Žarko Paspalj, Saša Đorđević...

NAŠ TIM NA BRANKOVOM MOSTU U JEKU NATO AGRESIJE

U jeku NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije, koje je počelo...

Posted by СКК Борац 1947 - SKK Borac 1947 on Среда, 24. март 2021.

Upravo je Sašin otac, Bratislav Đorđević, nekadašnji trener Crvene zvezde, odigrao možda i najvažniju ulogu u organizaciji te utakmice, koja se odvila u dvorani Borik 8. jula 1999. godine.

Bratislav-Bata Đorđević dao je, takođe, veliki doprinos u organizaciji kako te, tako i utakmica koje je Borac Nektar odigrao 15. i 16. maja u Banjaluci i tada Srpskom Brodu protiv selekcije "Plavi".

Bio je to B tim SR Jugoslavije, za koji su igrali braća Dragoljub i Vladimir Vidačić, Zlatko Bolić...

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mladen bojDo

Gdje li je tada bila "velika" Igokea???

Če

@Mladen bojDo E u to vrijeme veliki trener Bajić je krečom obilježavao fudbalski teren u Trnu!

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC