• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Dali su argumente koji u istoriji sporta nisu prošli!" Predsjednik Širokog: Ako niste razumjeli propozicije, do vas je!

Autor Dragan Šutvić

"Tri kluba su očigledno dogovoreno nastupila što se vidi iz dopisa koji su poslali nakon devetog kola Lige 6 u kome su igrali Igokea i Spars. Mi smo sutradan dobili praktično tri ista dopisa, samo su u zaglavlju promijenili ime kluba koji to šalje"

 kk široki košarkaška liga bih fajnal for pres Izvor: Screenshot

Predsjednik Širokog Igor Jelčić lakrdijom je nazvao ono što se dogodilo u završnici košarkaškog prvenstva BiH, istaavši da su propozicije takmičenja bile jasne prije početka Lige 6.

Na konferenciji za novinare, Jelčić je podsjetio da je Široki proglašen prvakom Bosne i Hercegovine jer se tri preostala kluba (Igokea, Borac, Spars) nisu pojavila na završnom turniru u Širokom Brijegu proteklog vikenda.

Možda će vas zanimati

"Te tri ekipe argumentovale su to velikim brojem odigranih utakmica, umorom i brigom za zdravlje svojih igrača. Nikada u istoriji sporta ti argumenti nisu prošli pa nisu ni danas. Tri kluba su očigledno dogovoreno nastupila što se vidi iz dopisa koji su poslali nakon devetog kola Lige 6 u kome su igrali Igokea i Spars. Mi smo sutradan dobili praktično tri ista dopisa, samo su u zaglavlju promijenili ime kluba koji to šalje", utvrdio je Jelčić.

Prvi čovjek kluba sa Pecare podsjetio je da je Košarkaški savez BiH, nakon što je Igokea odustala od organizacije završnog turnira, ponudio drugima da organzuju završnicu, što je Široki prihvatio.

"Tada je ponovo krenula lavina napada na nas, a ja ne znam šta je Savez drugo mogao da napravi. Slična situacija dogodila se prošle godine kada niko od klubova nije želio organizovati završnicu Kupa, pa ga je Savez organizirao, a Sparsi su osvojili Kup na Grbavici u svojoj dvorani. Zašto nitko to nije komentarisao?", upitao je Jelčić.

Po njegovim riječima, prije početka Lige 6 Košarkaški savez BiH poslao je svim klubovima dopis sa propozicijama takmičenja u kojem se navodi da će se nakon ligaškog dijela odigrati fajnal-for, kao i utakmica za treće mjesto kako bi se odredio drugi klub koji će se plasirati u ABA 2 ligu.

"Trideset sedam dana kasnije, predstavnici klubova kažu da ih je Savez obmanuo i da njima to nije tumačeno kako treba, da oni to nisu razumjeli na taj način. Ako niste razumjeli, onda vi imate problema u vašoj administraciji, ako niste znali pročitati dopis u kojem je sve jasno", istakao je Jelčić.

Izvor: FENA/Mario Obrdalj

Novinarima je pokazao i poruke iz kojih se vidi da su se predstavnici Sparsa, Borca i Igokee, kao i osam od devet članova Upravnog odbora Košarkaškog saveza BiH, složili sa predloženim formatom takmičenja.

"Mi smo naučili da trofeje osvajamo na terenu i ne radujemo se ovom. Ući će u istoriju kao jedanaesti koji je Široki osvojio, ali mu se ne radujemo", poručio je Jelčić.

Predsjednik Širokog ponovio je da ga rastužuje što se prvenstvo rasplelo na ovakav način.

"Mi sa svim ovim klubovima imamo jako dobre odnose i ja to ne krijem, možda čak sa Sparsima i najbolje. Sve su to krasni ljudi, sportisti, ali mi nije jasno što su mislili ovim da postignu. Mislim da nije ni njima jasno i da će vrlo brzo krenuti s pomirljivom retorikom."

Upitan hoće li i kako će biti sankcionisani klubovi koji nisu došli na završni turnir, Jelčić je odgovorio da je to pitanje za Košarkaški savez BiH.

"Treba sačekati da se vidi šta će napisati komesar takmičenja a iza toga slijedi odluka Upravnog odbora Košarkaškog saveza BiH. Propozicije su jasne. Ja ne prizivam ništa niti se radujem ičemu. Upravni odbor sada ima težak zadatak pred sobom, moraju da donesu odluku i znam da im nije lako", dodao je prvi čovjek kluba.

Jelčić je na kraju naveo da je Široki od Košarkaškog saveza BiH dobio poziv da aplicira za FIBA Ligu šampiona, a odluku o tome do kraja nedjelje donijeće uprava kluba.

(mondo.ba/agencije)

Pročitajte i ovo

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Срб

И ви сте узели титулу са кош разликом -100 и без побједе против наведених тимова и још имате образа да издајете саопштења, јадно.

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC