• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ide u teretanu u 3 ujutro, idol mu NBA zvijezda koju mrze: Ko je novi centar Partizana, odakle mu ožiljak i onakav šut

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Zek Ledej je novo pojačanje Partizana, ali ko je on? Odakle mu specifična mehanika šuta, gdje je zaradio ožiljak, koja košarkaška zvijezda mu je prijatelj, a ko idol?

 zek ledej novi igrač partizana Izvor: MN PRESS

Partizan je u utorak predstavio dva pojačanja. Prvo je potvrđen dolazak reprezentativca Srbije i doskorašnjeg igrača Estudijantesa Alekse Avramovića, a onda je došao i Zek Ledej.

Amerikanac koji pokriva pozicje krilnog centra i centra ima 27 godina i visok je 202 centimetra. Prošle sezone je igrao sjajno za Olimpiju iz Milana, gdje je u Evroligi prosječno bilježio 10 poena i 4,5 skokova, a njegov koš za pobjedu protiv Bajerna se pamti!

Možda će vas zanimati

Dolazi iz tima u kome je već sarađivao sa Kevinom Panterom, a pod košem je bio ubitačan tandem sa veteranom Kajlom Hajnsom, od koga je, po svom priznanju, mnogo naučio.

Ali ko je Zek Ledej?

NA KOLEDŽU NIJE IŠLO, U EVROPU STIGAO KAO KRILO!

Izvor: MN PRESS

Zek Ledej je poslije srednje škole donio pogrešnu odluku i upisao se na Univerzitet Južna Florida, gdje gotovo da nije igrao. Košarkom je počeo da se bavi tek krajem osnovne škole i nakon samo nekoliko godina bio je stavljen na kraj klupe. Neke bi to natjeralo da odustanu, ali ne i njega. 

"Radio sam neumorno. Išao sam u 3 ujutru u teretanu da radim. Nisam znao kakvi će biti rezultati, ali me je Bog blagoslovio sa sljedećim izborom", izjavio je Ledej jednom prilikom.

Toliki rad mu se na kraju isplatio. Prebacio se na Virdžiniju, ali je i tamo morao da odsjedi prvu sezonu, zbog NCAA pravila. Kada se vratio, bio je potpuno novi igrač. U prvoj sezoni NCAA u kojoj je zapravo igrao 16,4 poena, 7,3 skoka i 1,2 skoka.

Svojom sjajnom igrom uspio je da predvodi tim Virdžinije do prvog finalnog turnira NCAA lige u deset godina. Ipak poslije pet godina koledža nije bio ni blizu da bude izabran na prilično slabom NBA draftu 2017. godine i opet je morao sve težim putem.

I u evropsku košarku je stigao na drugačiji način – preko Izraela koji geografski nije u Evropi i na poziciji na kojoj ga danas niko ne bi očekivao. Tadašnji trener Hapoel Gilboa Galila Ariel Bet Halahmi, inače poznat po radu sa mladim igračima pozvao ga je u tim i stavio ga da igra kao krilo, na poziciju tri. 

Iako do tada nije igrao na toj poziciji, on je već u decembru u meču sa Hapoelom iz Jerusalima uspio da postigne 22 poena i da ima 20 skokova, a do kraja sezone je otišao na Ol-Star izraelske lige i na takmičenje u zakucavanjima. 

Brat na Islandu

Zekov mlađi brat Set takođe igra košarku. ali sa mnogo manje uspjeha. On je trenutno na Islandu i igra za Grindavik.

Mi ga iz prethodne tri evroligaške sezone u dresu Žalgirisa, Olimpijakosa i Olimpije iz Milana pamtimo u drugačijim ulogama, ali nikako na trojci. U Žalgirisu je isključivo igrao kao rezevni centar Džoku Lendejlu, dok je prošle sezone bio startna četvorka u Milanu.

"Samo pokušavam da se uklopim na poziciju na koju me trener stavi. Uz prava pomjeranja mogu da se uklopim na bilo koje mjesto, ali ja sam krilni centar koji može da igra i centra", objasnio je Lidej.

ŠUTIRA IZ MJESTA I NE ZNA ZA EVROLIGU!

Izvor: MN PRESS, NEBOJSA PARAUSIC/© MN PRESS, ALL RIGHTS RESERVED

Ledej je sjajan atleta, nevjerovatno je skočan i brz i zbog toga fenomenalan u tranziciji. Odlična je meta za ol-ap pasove plejmejkera i sjajno zakucava, a kada god ostane sam na poludistanci šutnuće. Vjerovatno najubojitije napadačko oružje mu je horog, ali ono što mnoge zbunjuje je njegov šut za tri poena! 

Tokom karijere ga je popravio, pa je tako prošle sezone u italijanskoj ligi šutirao 51 odsto za tri, a u Evroligi 46 odsto. Uzorak nije veliki, po dvije šutnute trojke po meču, ali u evropskoj košarci ni to nije malo.

Ledej uspijeva da bude jako precizan iza linije 6,75 iako mu je izbačaj prilično jedinstven. On šutira skoro sa zemlje, nikada ne skače prilikom pokušaja za tri, samo izbaci desnu nogu malo unaprijed. I uvijek rukama isprati šut.

A razlog za tako karakterističan izbačaj su američki fudbal i to što je kasno počeo da igra košarku.

"Igrao sam američki fudbal cijelog života i nikada nisam uspio da radim na osnovama poput idealne forme šuta. Do kraja osnovne škole sam igrao američki fudbal, a kada sam konačno počeo sa košarkom sve se svodilo na osjećaj. Trener sa kojim sam radio kao mlađi mi je uvijek govorio da se koncentrišem na osjećaj, a da će sve ostalo doći", objasnio je Ledej.

I sudeći po njegovim procentima šuta u 27. godini trener je bio u pravu. Samo je u Olimpijakosu Lidej šutirao za tri ispod 40 odsto.

Sada će poslije tri godine uzastopnog igranja Evrolige zaigrati u Evrokupu, a o evropskoj košarci nije mnogo znao ni kada je završio prvu sezonu u Izraelu.

"Kao dijete nisam znao šta je Evropa! Odrastao sam u Teksasu i nisam imao pojma šta je Evroliga. Nisam znao za Evroligu ni poslije moje prve sezone u Izraelu", iskreno je rekao u intervjuu za "Jurohups".

OŽILJAK, IDOL I SLAVNA PRIJATELJICA

Drejmond Grin
Izvor: Profimedia

Dok tijela mnogih američkih košarkaša krase gomile tetovaža, ono što se može primijetiti na Lideju je veliki ožiljak iza desnog ramena. A dobio ga je u "nezgodnoj situciji". 

"Došao sam u nezgodnu situaciju u parku jednog dana i to se dogodilo. Gurnuli su me na ogradu, a znate kakve su te ograde, uglavnom su razbijene. Dio ograde mi se zabio u leđa i urezao se duboko. Ali i to je dio košarke, dio putovanja", ispričao je Zek.

U "nezgodnoj situaciji" je zaradio ožiljak, a očigledno voli i nezgodne igrače! Omiljeni NBA igrač mu je košarkaš koga mnogi ne vole – Drejmond Grin!

"Hoću da budem kao Drejmond jer je on pobjednik. Hoću da radim ono što on radi i da utičem na tim poput njega. Samo hoću da učinim sve za pobjedu, a to je ono što on uspijeva. Veoma je svestran igrač koji igra na tri pozicije, a čuva svih pet. To pokušavam i ja", objasnio je Ledej.

Srećne patike - godina 16.

Lidej ima srećan par patika iz 2005. godine koji uvijek nosi sa sobom, jer po njegovim riječima ne voli promjene i uvijek se drži provjerenih stvari.

NBA zvijezda mu je idol, a jedan od najboljih prijatelja mu je jedna od najvećih WNBA zvijezda. Brijana Stjuart je bila prvi pik na draftu 2016. godine, od tada je dva puta osvajala WNBA, dva puta bila MVP finala i jednom MVP regularnog dijela lige.

"Mi smo kao brat i sestra. Prijatelji smo, pričamo o košarci. Ona je ikona ženskog sportai veoma je uspješna, želim joj sve najbolje", ispričao je Ledej.

Ovo je samo uvod u njegovu biografiju, a sljedeće poglavlje ispisaće u Srbiji. Kakvo će ono biti vidjećemo, ali jedno je sigurno – i sam njegov dolazak digao je navijače Partizana na noge.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC