• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zlatne djevojke jure olimpijsku slavu: Sonjin posljednji ples i Marinina prijetnja za drim-tim!

Autor Dragan Šutvić

Srbija je zemlja košarke, a to su svojim plasmanom na OI dokazali basketaši, ali i košarkašice! Jedna od ekipa od kojih se očekuje medalje je i tim Marinje Maljković, a ovih 12 djevojaka dolaze u Tokio već ovjenčane slavom.

 srbija košarkašice olimpijske igre Izvor: Profimedia

Dame igraju košarku na Olimpijskim igrama od 1976. godine i Montreala, a poslije uvodnih uspjeha i bronze Jugoslavije u Moskvi 1980. godine i srebra u Seulu 1988. godine, od raspada bivše države srpska ženska košarka je bila daleko od uspjeha.

Tek kada je Marina Maljković preuzela srpske djevojke ponovo su počeli da se ređaju uspjesi, pa je tako prvi put od raspada SFRJ Srbija zaigrala na OI prije pet godina.

Tim je tada pobjedama nad Kinom i Senegalom jedva prošao grupu, da bi u četvrtfinalu srpske devojke uspjele da naprave senzaciju i savladaju Australiju u neizvesnom meču.

U polufinalu su doživjele poraz od Španije, a onda je prva medalja za Srbiju na Olimpijskim igrama u ženskoj košarci "iskovana" pobjedom nad Francuskom!

Sada, pet godina kasnije, srpski tim dolazi u Tokio posle trjumfa nad Francuskom koji je donio evropsko zlato, poslije pobjede na Olimpijskim igrama.

DRIM TIM JE NEDODIRLJIV, ALI KAŽU – SRBIJA JE DRUGA!

Reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država u ženskoj konkurenciji zaista i dalje jeste drim tim. Jure svoju sedmu uzastopnu zlatnu medalju i 50. uzastopnu pobjedu na Olimpijskim igrama i svi im predviđaju prvo mjesto.

Ali po prognozama Srbija je druga! Dugo su Australijanke bile gledane kao jedina ekipa koja može da pobijedi Amerikanke, ali sada "drim tim" kao svog glavnog konkurenta vidi Srbiju!

SASTAV SRBIJE:


Ana Dabović. Ivon Anderson, Dajana Butulija, Saša Čađo, Nevena Jovanović, Sonja Vasić, Dragana Stanković, Jelena Bruks, Aleksandra Crvendakić, Maja Škorić, Angela Dugalić, Tina Krajišnik
Selektorka: Marina Maljković

Ana Dabović. Ivon Anderson, Dajana Butulija, Saša Čađo, Nevena Jovanović, Sonja Vasić, Dragana Stanković, Jelena Bruks, Aleksandra Crvendakić, Maja Škorić, Angela Dugalić, Tina Krajišnik
Selektor: Marina Maljković

Srpski tim u svom sastavu ima i jednu naturalizovanu AmerikankuIvon Anderson, a onda je na pitanje da li sanja meč sa Amerikankama za MONDO rekla:

"Ne sanjam o tome, ali shvatam da ako pratimo naš plan i uradimo ono što je potrebno i pobijedimo ove utakmice to će biti posljednji protivnik. A to je definitivno san. Da imaš priliku da osvojiš zlato. Bilo koju medalju, ali san je da osvojiš zlato igrajući protiv najboljih na svijetu."

Australiji se predviđa bronza, iako je njihova najbolja košarkašica Liz Kembidž riješila da ne nastupi na Olijmpisjkim igrama.

ODMAH DERBI, BEZ PRAVA NA GREŠKU!

Izvor: Profimedia

Igra se u ponedjeljak utakmicom sa Kanadom, a potom slijedi meč sa Španijom, još jednom ekipom koja juri medalju u Tokiju, ali i timom koji smo dobro upamtili na Evropskom prvenstvu!

Grupna faza se završava utakmicom protiv Južne Koreje i s obzirom na sistem takmičenja u kojoj dalje prolaze po dvije prvoplasirane ekipe iz grupe, kao i dvije najbolje trećeplasirane, nokaut faza djeluje "zagarantovano" ovoj ekipi. 

Ipak zbog sistema takmičenja svaka ekipa će juriti prvo mjesto u grupi. Naime žrijeb nije dirigovan i nakon odigrane grupne faze žrijebom će se odlučiti ko ide na koga, a jedini siguran način da se već u četvrtfinalu izbjegnu Amerikanke je osvajanje prvog mjesta u grupi.

VAŽNI DATUMI

26.jun, 10:20 Srbija – Kanada,
29. jun, 10:20 Španija – Srbija
1. avgust, 14:00 Južna Koreja – Srbija
4. avgust, 3:00; 6:40; 10:20, 14:00, četvrtfinala
6. avgust, 6:40, 13:00, polufinala
7. avgust. 7:00, meč za bronzu
8. avgust 4:30, finale

Ono što će ovo, sada već trofejnoj, generaciji Srbije takođe otežati posao je reputacija koja ih prati. Kada su se 2013. godine na Eurobasketu pojavile i došle do polufinala, bile su nepoznanica. Sada, ovaj tim svi znaju jer, kako kaže lider obe generacije Sonja Vasić "nisu više mala Srbija".

"Jeste teško mentalno sa jedne strane, postoji opterećenje jer nismo više mala Srbija na mapi ženske košarke, sada imamo jedan kontinuitet od šest godina, donijele smo tri velike medalje i taj pritisak je nešto s čime se mora nositi", ispričala je Sonja, koja je pred OI prošla kroz ogromnu dramu!

Vodila je ovaj tim do zlata na EP, a onda je pred sam put u Tokio njen muž, takođe olimpijac, Miloš Vasić dobio pozitivan test na virus korona. Potom je i ona morala u karantin zbog zaraze, ali srećom na vreme se oporavila i spremna je da odigra svoj posljednji ples u dresu Srbije.

U intervjuu za MONDO je rekla da su EP i OI njena dva posljednja turnira i da će u Tokiju biti mnogo suza.

Nadamo se, radosnica, zbog osvojene medalje. Jer Sonja je to zaslužila, jer su ove djevojke to zaslužile! 

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC