• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Partizan potpisao 5. Slovenca, evo kako je do sad išlo: Prvo NBA centar, onda iznevkerena očekivanja i evropski šampioni

Autor Dragan Šutvić

Na dan početka ABA lige Partizan je potpisao beka za budućnost. A kako su do sada u crno-bijelom dresu igrali njegovi sunarodnici?

 kk parrizan gregor glas peti slovenac  Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk/MN Press

Gregor Glas je i zvanično crno-beli! Mladi bek je poslije priprema koje je prošao sa Partizanom uspoo da se nametne i sada je potpisao trogodišnji ugovor.

Srbija mu nije strana, igrao je prošle godine u Dinamiku KLS, a u karijeri je do sada imao iskustvo igranja i za šampionsku ekipu Primorske sa kojom je ušao u ABA ligu i osvajao je trofeje u Sloveniji.

Možda će vas zanimati

On je peti Slovenac koji oblači dres Partizana, a kako su njegovi sunarodnici do sad nastupali u crno-ijbelom?

PRVO, PA RAŠO!

Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Jugoslavija se još raspadala, ali su košarkaške veze ostajale čvrste početkom devedesetih. Tada 16-godišnji mladi Srbin iz Slovenije upao je u oči skautima i stručnom štabu Partizana 1992. godine. 

"Bio sam na nekom turniru sa Slovanom u maju 1992. godine. To je bilo baš u periodu kada je onaj fudbalski tim Jugoslavije trebalo da igra na Evropskom prvenstvu koje je osvojila Danska, koja je otišla na šampionat umlesto njih zbog sankcija. Tu su me videli ti ljudi Partizana i ostali smo u kontaktu. Kako sam na ljeto bio u Srbiji, odradio sam par treninga u Partizanu, dogovorio se i prešao kod njih. Tu su postavljeni temelji moje karijere i tada sam shvatio da ću se u životu baviti košarkom", prisjetio se u jednom intervjuu Rašo Nesterović.

On je došao u ekipu koja je upravo osvojila titulu prvaka Evrope i čak debitovao za prvi tim 1993. godine.

"Klub koji je tada bio prvak Evrope, kroz kojih ne možeš da nabrojiš kakvih je ekstra imena prošlo i igralo. Tamo sam shvatio šta je potrebno, kako se radi i postaje igrač. Bila su to i teška vremena. Rat i sankcije, nije se moglo igrati u Evropi. Bilo nas je puno talentovanih igrača – Predrag Drobnjak, Aleksandar Čubrilo, u Zvezdi je bio Peđa Stojaković. Jako dobra generacija, ali bili smo igrački zarobljeni. Nismo mogli da putujemo pa smo igrali samo po Srbiji", rekao je Nesterović.

On je zbog cijele te situacije morao da ode iz zemlje, pa je tako potpisao sljedeći ugovor za PAOK, dok je potpunu afirmaciju kao igrač stekao vrativši se u Ljubljanu 1995. godine. Nakon toga je uslijedila i bogata NBA karijera, ali je ostalo upisano da je svoj košarkaški put počeo u Beogradu!

JAKA STIGAO KAO BOMBA, ALI...

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Jaka Klobučar je kao dijete počeo da nastupa za Krku i Geoplin Slovan, potom je prešao u Olimpiju, sa kojom je u dvije sezone imao minutažu i u Evroligi. 

Očekivalo se da bljesne, bio je projektovan kao veliki talenat i stigao je u Partizan sa namjerom da vremenom postane lider tima. Ipak, nije se uklopio i već tokom sezone je uz dosta peripetija raskinut ugovor sa njim.

Kasnije u karijeri nije ostvario ono što se od njega očekivalo, mada je imao nekoliko blistavih trenutaka poput MVP titule finala slovenačke lige iz 2014. godine i selektiranja na Ol Star meč turskog prvenstva 2017. godine.

ALEKSEJ STIGAO KAO EVROPSKI PRVAK

Izvor: MN PRESS

Najskoriji staž u Partizanu ima Aleksej Nikolić, pouzdani defanzivac i reprezentativni plejmejker koga su povrede spriječile da pokaže svoje najbolje lice u crno-bijelom dresu. 

Nikolić je takođe srpskog porijekla i njegov otac David je bio košarkaš, a on je nakon tri godine u Nemačkoj i dobrih igara u dresu Bamberga stigao među crno-bijele.

Potpisao je trogodišnji ugovor, samo godinu dana nakon što je sa Slovenijom osvojio zlato na Evropskom prvenstvu pobijedivši upravo Srbiju u finalu.

Mučile su ga povrede, nakon prve sezone je otišao na pozajmicu u Trevizo, a prethodne godine jedva da je sakupio neke minute u ekipi zbog teške povrede i dugog oporavka. Na početku ove sezone napustio je Beograd i sada je član San Pablo Burgosa.

RATNIK U CRNO-BIJELOM!

Izvor: MN PRESS

Edo Murić se pojavio u ekipi Krke sa kojom je Aleksandar Džikić dominirao u Sloveniji. Osvajale su se titule ne samo u domaćem prvenstvu već i u Evropi, pošto je tim iz Novog Mesta 2011. godine uzeo Evročelendž kup. 

Poslije četiri sezone u Krki došlo je vrijeme za korak naprijed i Murić je potpisao za Partizan. Debitovao je na prijateljskom meču sa Olimpijom iz Milana gdje je dao 29 poena i očekivanja od njega bila su ogromna. U ABA je debitovao sa 22 poena protiv Krke, a do kraja svoje karijere u Partizanu ostao je jedan od najboljih igrača tima i redovan starter.

Poslije crno-bijelih otišao je u Tursku, stigao je i do dresa Efesa, a već nekoliko sezona član je Cedevita Olimpije i redovno ga gledamo u ABA ligi.

Sada je u Partizan stigao i peti Slovenac, koji će imati ulogu mnogo sličniju Nesterovićevoj nego Murićevoj, Klobučarevoj ili Nikolićevoj.

Hoće li se izboriti za minute u timu? Ostaje da se vidi, sezona počinje u ponedjeljak u Zadru od 19 časova.

Pročitajte i ovo:

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC