• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prije 28 godina završen prvi košarkaški šampionat Republike Srpske: Skakinih 50 poena i titula u rukama Borac Borovice!

Autor Dragan Šutvić

Sedamnaestog oktobra 1993. godine stavljena je tačka na premijerno košarkaško prvenstvo Republike Srpske

 borac borovica prvi šampion republike srpske  Izvor: Glas

Košarkaški klub Borac Nektar, nekad perjanica košarke u Republici Srpskoj, sedam puta je dolazio do šampionske titule u RS.

Posljednju je osvojio 2002. godine, a prvu prije tačno 28 godina, 17. oktobra 1993. godine, pod imenom Borac Borovica!

Finalni meč prvog šampionata Republike Srpske odigran je u dvorani Borik, a Borac Borovica se za titulu borio sa ekipom Orlovi Tržnica. Na kraju, trijumfovali su crveno-plavi rezultatom 101:93, uz sjajnu partiju Dragana Vukovića – Skake, koji je meč završio sa 50 poena!

Možda će vas zanimati

Inače, šampionat je, u jeku ratnih dejstava, igran po turnirskom sistemu, pa je prvi dio podijeljen na istočni i zapadni.

U prvoj grupi Istoka nastupili su Semberija (Bijelјina), Rudar (Milići), Vihor (Bratunac) i Drina (Zvornik), dok su u drugoj snage odmjeravali Varda (Višegrad), Leotar (Trebinje), Mladost (Rogatica), Hercegovac (Bileća), Glasinac (Sokolac) i Sutjeska (Foča).

Prvu grupu Zapada činili su Mladost (Petrovac), Borac (Drvar), Sloboda (Mrkonjić Grad) i Uzor (Klјuč), drugu Sana (Sanski Most), Sloboda (Novi Grad) i Una (Kozarska Dubica), dok su u trećoj igrali Igokea (Aleksandrovac), Orlovi (Banjaluka) i Mladost (Prnjavor).

Tim Borac Borovice je išao direktno u drugi krug, odnosno na polufinalni turnir zapadne grupe.

Izvor: MONDO

Mečevi su bili igrani u prvoj polovini septembra 1993. godine, a najuspješnije ekipe iz prve istočne grupe bile su Semberija i Drina, a iz druge Sutjeska i Mladost, te su ova četiri tima izborila nastup na polufinalnom turniru.

Što se tiče Zapada, samo su prvoplasirane ekipe išle u narednu fazu – bili su to Borac Drvara, Una i Orlovi.

Na polufinalnom turniru Istoka prvu i drugu poziciju zauzeli su Drina i Semberija, a na Zapadu, kako se uostalom očekivalo, Borac Borovica i Orlovi.

Na tom turniru, igrači tadašnjeg trenera Slobodana Simovića nisu imali problema da upišu tri lagana trijumfa – redom su padali Orlovi (111:88), Una (104:70) i na kraju imenjak iz Drvara (116:61).

Onda je na red stigao odlučujući turnir!

U meču za finale, Borac Borovica je razlikom od 48 poena nadigrao Semberiju (110:62), dok su Orlovi Tržnica bili uspješniji od Zvorničana rezultatom 105:84, pa je za 17. oktobar zakazana banjalučka bitka za trofej!

Kako smo već i rekli, u njoj je pobjedu izvojevao Borac, predvođen sjajnim kapitenom a danas generalnim sekretarom PKO Banja Luka Draganom Vukovićem – Skakom, koji se te večeri u Boriku zaustavio na 50 poena!

Izvor: Glas

"Našoj sreći nema kraja. Osvojili smo prvo prvenstvo Republike Srpske. Mislim zasluženo. Bili smo bolјi od oba rivala, koji ipak zaslužuju pohvalu za ono što su pružili. Ali, vremena za radovanje nema jer nas očekuju drugoligaški mečevi. Ovaj trijumf treba da nam bude podstrek za još bolјe igre u jugo-ligi", rekao je tada Vuković za "Glas"

Prvu šampionsku generaciju z Republici Srpskoj činili su Ćosić, Man, Kukić (4 poena), Čovičković (4 poena), Cvijanović (7 poena), Vujinović, Bura, Arnautović (14 poena), Ramač (12 poena), Vuković (50 poena), Majstorović (10 poena) i Blagojević.

Boje Orlova branili su: Gnjidić (8 poena), Rupar, Grahovac, A. Kuštrinović, Galić (21 poen), Vojinović (2 poena), Stojanović (17 poena). A. Danilović (13 poena), Vuković, D. Danilović (22 poena), Dojčinović (10 poena) i Stojaković.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC