• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Partizan digao Nijemce na noge, ovo nikad nisu vidjeli! Hamburg čeka Žoca, ima ogroman problem – ostali bez mozga ekipe

Autor Dragan Šutvić

Hamburg nikada nije vidio ovakvu košarkašku utakmicu i svi u Njemačkoj očekuju spektakl!

 hamburg evrokup Izvor: MN Press/Profimedia

Počinje Evrokup, a Partizan na strartu mora da putuje i to u Njemačku. Prvi put u istoriji Hamburg će vidte evropsku košarku i to ni manje ni više nego tako što će dočekati nekadašnjeg prvaka Evrope na čelu sa Željkom Obradovićem.

Hamburg nikada nije bio grad košarke, pa je tako BC Hamburg, originalni gradski košarkaški klub, igrao u Bundesligi samo dvije sezone od 1999. do 2001. godine. Ubrzo je ekipa rasformirana zbog finansijskih problema, a kvalitetan rad u klubu se potvrdio nakon raspada kluba tako što su omladinci ponikli u ekipi poput Ismeta Akpinara (Fenerbahče) i Luisa Olindea (ALBA) kasnije napravili evroligaške karijere.

Možda će vas zanimati

Crno-bijeli ipak ne idu na gostovanje tom klubu koji je ugašen 2003. godine, već Hamburg Tauersima, ekipi osnovanoj prije samo osam godina. Klub je formalno pravno počeo da postoji 2013. godine, a u sezoni 2014/15 dobili su specijalnu pozivnicu za drugu ligu.

Tamo su bili hit, jer su već u prvoj sezoni privukli veliki broj navijača, pa su tako postavili rekord druge lige pošto ih je prosječno gledalo preko 3.000 ljudi po meču.

Poslije nekoliko sezona u drugom rangu konačno su u sezoni 2018/19 uspjeli da preko plejofa uđu u Bundesligu, iako su završili regularni dio takmičenja kao tek četvrti tim drugog ranga.

Danas je to dosta drugačija ekipa nego tada, sa velikim ambicijama, ali i sa dosta problema pred duel sa Partizanom.

SEZONA POČELA OČAJNO, A ONDA JE OTIŠAO I MOZAK TIMA!

Izvor: Profimedia

U svojoj prvoj sezoni u elitnom rangu Hamburg nije dobro izgledo, dobili su samo tri meča, a onda je korona prekinula prvenstvo i zbog toga su Tauersi ostali u ligi. Tim je pojačan za narednu godinu, pa su prošle sezone bili sedmi u prvenstvu. 

Dogurali su do plejofa u kome ih je sa terena počistila Alba, ali su im igre u prethodnoj sezoni donijele poziv za takmičenje u Evrokupu, a sada će u tom takmičenju Hamburg prvi put moći da vidi košarkaške institucije poput Partizana.

Željko Obradović je svakako najveća košarkaška ličnost koja je došla u ovu njemačku metropolu, a u klubu su srećni što Evrokup nije počeo ranije. Loše su Tauersi počeli sezonu pošto su na startu njemačkog prvenstva prvo izgubili od Ludvigsburga poenom razlike 88:87, a potom ih je na domaćem terenu savladao Čemnic 90:82.

Jedan čovjek spaja dva kluba

Jedini igrač koji je nastupao za oba kluba je Adin Vrabac. On je poslije Partizana otišao na Kanare, a onda je u januaru 2018. godine potpisao ugovor do kraja sezone sa Hamburgom.

Na sve to je došao poraz od Bajeruta u kupu. Ipak, uspjeli su da se dignu pred start evropskog takmičenja u Hamburgu i zabilježe dvije pobjede, prvo nad Frankfurtom, a onda je i poslužena osveta Bajerutu za poraz u kupu.

Ipak, iako je ekipa trenutno u usponu forme samo četiri dana pred meč došla je najgora moguća vijest za tim. Jedan od lidera ekipe i mozak tima plejmejker Džabril Durham potpisao je za Fortitudo iz Bolonje.

On je stigao na početku sezone iz Belgije i na četiri meča u prvenstvu je imao 9,7 asistencija i 3,7 ukradenih lopti po meču. Iako je zamjena brzo stigla, teško da će novi plej Hamburgu donijeti dovoljno kreacije i kvaliteta da nadomjesti odlazak Durhama.

KOGA PARTIZAN TREBA DA SE PLAŠI?

Izvor: MN PRESS

Hamburg je ekipa koja ima nekoliko kvalitetnih igrača, a jednog znamo sa balkanskih terena. U pitanju je plej koji će sa odlaskom Durhama sigurno dobiti vodeću ulogu i imati najviše loptu u rukama – Džejlon Braun. 

On je profesionalnu karijeru počeo 2017. godine u Karpoš Sokolima, a ove sezone daje 10 poena po meču za Tauerse. Primijetili su ga i u crno-bijelom taboru... 

"Očekuje nas svakako teško gostovanje u Hamburgu. Jedna tipična njemačka ekipa koja igra agresivno u odbrani, sa puno trčanja. Imaju čvrstinu i nekoliko dobrih igrača spolja. Taj Džejlon Braun se ističe kao jedan od boljih igrača i kao neko ko može da bude nosilac njihove ekipe", rekao je pred ovaj meč Aleksa Avramović.

Za sada su Amerikanci napadački udarna igla ovog tima. a najviše pažnje treba obratiti na beka Kejleba Houmslija. On je nešto malo vremena proveo u razvojnoj ligi, a pošto je vidio da u NBA trenutno nema mjesta za njega otišao je u Njemačku.

Za sada daje 16 poena po meču i najubojitiji je strijelac tima, mada se poslije meča sa Bajerutom najviše pričalo o Robinu Kristenu. Ovaj 2 metra visoki Nijemac je na tom meču sasuo čak šest trojki i moraće Dangubić i Zagorac ozbiljno da obrate pažnju na njegov šut.

Ispod koša je glavna sila Estonac Majk Kotsar, 211 centimetara visok centar kome je ovo prvi inostrani angažman.

Ipak, iako Hamburg ima velike ambicije, ulaže u svoj tim i želi da se u narednim godinama profiliše kao konkurentan u gornjem domu Bundeslige, jasno je ko je ovdje favorit.

Ekipa Željka Obradovića će biti prava atrakcija u Njemačkoj, moraće da se izbori sa prije svega agresivnom odbranom i dobrim šuterima Tauersa, ali bi sve osim pobjede Partizana bilo veliko iznenađenje.

Pročitajte i ovo:

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC