• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dan kada je stvorena najjača liga na svijetu! Evo gdje je sve započelo - ovo su detalji koje niste znali!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Prva utakmica u istoriji najjače košarkaške lige na svijetu odigrana je 1. novembra 1946. godine. Tu su zanimljivosti koje možda niste znali do sada.

 1. novembar 1946. odigrana prva nba utakmica Izvor: YouTube/Printscreen/NBA

Na današnji dan je odigran prvi meč u NBA ligi. Tog 1. novembra 1946. godine je viđen prvi susret timova u sada najjačoj ligi na svijetu.

Tada su Njujork Niksi i Toronto Haskisi u "Mejpl Lif Gardensu" u Torontu ispisali istoriju. Niksi su pred 7.090 gledlaca došli do pobjede (68:69). Sutradan je sedam ostalih timova odigralo prve mečeve u ligi u kojoj se tada takmičilo 11 ekipa.

Možda će vas zanimati

Tim povodom vam donosimo i neke veoma zanimljive podatke sa te utakmice koje možda niste znali.

Utakmica je trajala 48 minuta, četiri četvrtine po 12 minuta kao i sada. Međutim, nije bilo sata za mjerenje napada, koji danas postoji i mjeri 24 sekunde za napad. Taj sat je uveden tek u sezoni 1954/55. Za taj duel su Haskisi donijeli odluku da svaki čovjek koji bude viši od njihovog centra Džordža Nostranda (203cm) dobije besplatan ulaz na meč. On je inače bio drugi strijelac susreta sa 16 poena, a cijena ulaznica kretala se od 75 centi do 2.50 dolara.

Prvi koš u istoriji postigao je igrač Niksa Oskar Šektman. Ujedno je to bila i prva od ukupno 5.865 mečeva koji su Niksi odigrali tokom regularnog dijela sezone i oni su jedna od tri franšize koja je igrala u svakoj NBA sezoni. Sa njima su samo Boston Seltiksi i Golden Stejt Voriorsi koji su svoj mandat u ligi započeli kao Filadelfija Voriorsi.

Prvi koš u NBA ligi
Izvor: Youtube/NBA

Interesantno je da je Toronto vodio Ed Sadovski, čovjek koji je bio i trener i igrač, a meč je završio kao prvi strijelac sa 18 poena. A, čovjek po imenu Henk Bjazati, koji je rođen u Italiji, a odrastao u Kanadi, je postao prvi internacionalac koji je zaigrao na NBA utakmici. Bjazati je poslije toga prešao na bejzbol i igrao je za Filadelfiju.

Jedan od sudija na tom meču bio je Metju Pat Kenedi koji je 1959. godine postao prvi arbitar koji je primljen u čuvenu Nejsmitovu kuću slavnih.

Niksi su tu prvu sezonu završili sa skorom 33-27, pobijedili su Klivlend Rebelse u prvom kolu plej-ofa, pa su izgubili od Filadelfija Voriorsa u polufinalu, kasnijih šampiona. Haskisi su tu sezonu, koja je za njih ujedno bila i jedina u NBA ligi, završili sa 22 pobjede i 38 poraza.

Prva utakmica u istoriji NBA lige
Izvor: YouTube/Only The Ball Was Brown

Od njih je sve počelo, a Srbija danas u NBA ligi ima četvoricu predstavnika - Nikolu Jokića (Denver), Bogdana Bogdanovića (Atlanta), Nemanju Bjelicu (Golden Stejt) i Alekseja Pokuševskog (Oklahoma). Prva trojica su u timovima koji imaju najviše ambicije, dok posljednji, ujedno i najmlađi, igra za franšizu koja je krenula ispočetka i počela takozvani "rebilding".

PROČITAJTE I OVO:

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC