• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvezdina defanzivna klinika za pobjedu u derbiji: Radonjićevi "specijalci" i prvi Željkov regionalni poraz!

Autor Dragan Šutvić

Crvena zvezda je pobijedila Partizan u prvom okršaju u novoj sezoni, a ovo su neki od faktora koji su riješili meč.

 crvena zvezda partizan odbrana zvezde defanzivna klinika  Izvor: MN PRESS

Opravdao je prvi ovosezonski derbi sva očekivanja. Na terenu je "prštalo" od borbe, igrači su na obje strane dali sve od sebe i na kraju je pobedu odneo domaćin.

Crvena zvezda je savladala Partizan u krcatom "Pioniru" (71:56) i tako pokazala ko je u ovom trenutku jači tim u duelu dva najveća srpska kluba.

Možda će vas zanimati

Od furioznog starta (7:0), preko odlične igre u odbrani do trijumfa. Jedino "štucanje" bilo je krajem trećeg kvartala kada su crno-ijeli prišli na "-5" (45:40), Alen Smailagić je tada promašio dva slobodna bacanja, a ubrzo potom su crveno-bijeli vratili stvari pod kontrolu.

Ovako je izgledao derbi:

Kapiten Rade Zagorac je naglasio da su ti penali mogli da učine meč zanimljivijim, mada je Željko Obradović je na konferenciji za medije i sam rekao da je Zvezda bila bolji tim i da su zasluženo odnijeli bodove.

Šta je presudilo? Nekoliko faktora je bilo ključno i dovoljno da tas ode na vagu domaćina i da Partizan doživi prvi poraz u ABA ligi ove sezone, više nema nepobjedivih u regionalnom šampionatu.

RADONJIĆEVA DEFANZIVNA KLINIKA

Izvor: MN PRESS

Od prve sekunde utakmice je Zvezda krenula sa agresivnom igrom u odbrani. Zaštitni znak Dejana Radonjića i njegovih timova.

Plan je bio jasan, konstantno udvajanje Kevina Pantera, pritisak na prenosu lopte i što manje kreacija od bekova. Rezultat je bio vidljiv, Panter je dao svega šest poena, Aleksa Avramović i Jam Madar po dva, jedino je bio raspoložen Dalas Mur (14).

"Da, plan je bio da zaustavimo Pantera. Nisam to radio samo ja, već cijeli tim. Imaju talentovane igrače, ne možete da pobijedite ako jedan igrač igra odbranu, morate svi zajedno i to smo radili", poručio je Ostin Holins poslije meča.

Upravo je Holins jedan od Radonjićevih "specijalaca" u odbrani, ali nije jedini. Kapiten Branko Lazić je bio standardno dobar u tom segmentu, Nikola Ivanović i Nejt Volters su pritiskali bekove. Kada se na to doda i debi Stefana Markovića, kome će biti potrebno vrijeme da se adaptira na novi tim, jasno je da nikome neće biti lako protiv crveno-bijelih ratnika.

"Presudila je naša odbrana. Čak i kada napad nije bio najsjajniji odlično smo se branili. Radili smo to svih 40 minuta po cijelom terenu, teško je igrati protiv takve ekipe", dodaje Holins.

ŽELJKOVA IDEJA I ZVEZDINA MIRNOĆA

Izvor: MN PRESS

Spomenuli smo već da je Partizan priprijetio u završnici treće deonice. Prišli su na pet poena minusa, Alen Smailagić je promašio dva bacanja (45:40) i od tog momenta je krenula serija 12:2 koja je stavila tačku (57:42).

Do toga nije došlo slučajno. Željko Obradović je eksperimentisao i prije toga je uveo Balšu Koprivicu umjesto Alekse Avramovića (43:31). Smailagić se pomjerio na poziciju četvorke, a sa dvojicom visokih igrača je dobio stabilnost u skoku. Mur je u tim momentima pogodio neke teške šuteve i vratio crno-bijelima nadu.

"U ovakvim utakmicama, kada se dobar tim vraća u igru, morate da ostanete mirni. Imali su svoju seriju, mi smo morali da se vratimo onome što nam je donijelo vođstvo i kada smo to uradili, sve se vratilo na svoje", analizira Holins detalje iz tog perioda.

SMAILAGIĆ I TRAŽENJE ŠUTA

Izvor: MN PRESS

Najsvjetlija tačka u igri Partizana u derbiju bio je Smailagić. Odigrao je 30 minuta, bio blizu dabl-dabl učinka (15, 9 skokova). Izdržao je sve do 33. minuta kada je sam prišao Obradoviću i rekao mu da nema više snage, zamijenjen je i više se nije vraćao u igru, doduše dijelom i zbog činjenice da je pitanje pobjednika bilo riješeno.

Upravo je igra u reketu bila jedan od faktora koji je donio prevagu Zvezdi. Dali su 38 poena u tom segmentu, ruku na srce Partizan je dao samo šest manje, ali su Ognjen Kuzmić (4, 2 skoka) i Luka Mitrović (16, 7 skokova) pravili ogromne probleme protivniku.

Kada se na to dodaju sjajni potezi Nikole Kalinića (14, 5sk) i ogromni problemi koje su imali Rodions Kuruks (bez poena) i Zek Ledej (5, 5 skokova) u branjenju Kalinića bilo je jasno kako će se meč završiti. Ni jedni ni drugi nisu blistali u šutu za tri (Zvezda 6/26 naspram 4/21).

Izvor: MN PRESS

Jedan od igrača koji pokušava da pronađe pravu šutersku formu je svakako Amerikanac iz redova Radonjićevog tima.

"Da, tačno je da tražim šut. Moram da ostanem u hali, da radim i da šutiram, doći će u jednom trenutku. Sve dok pobjeđujemo i igramo ovakvu odbranu srećni smo. Ako to znači da neću da pogodim nijedan šut, a da ćemo da pobijedimo, super. Ako pogađam i pobjeđujemo i to je sjajno naravno. Sezona je duga, treba da ostanemo u dobrom raspoloženju i da idemo dalje", ističe Holins.

PUBLIKA I AMBIJENT

Izvor: MN PRESS

Ponovo su navijači bili važan faktor na derbiju. Nosili su crveno-bijele do pobjede i davali im "vjetar u leđa" kada je to bilo najpotrebnije.

"Sjajna atmosfera, naši navijači su sjajni, volim ih mnogo. Ostvarili smo pobjedu pred njima i to je baš dobro. Derbi je ispunio očekivanja za mene, ambijent je bio sjajan", jasan je Holins.

Navijači su odradili svoj dio posla, izuzev pojedinaca koji nisu mogli da se suzdrže, pa su izazvali nekoliko prekida ubacivanjem papirića na parket. Kao i momenat kada je Dejan Radonjić reakcijama sa klupe sprečavao uvrede na račun Željka Obradovića.

Sve u svemu, prvi regionalni derbi je "arhiviran", sljedeći duel "vječitih" u ABA ligi je na programu početkom marta.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC