• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Važan trijumf košarkaša BiH u Bugarskoj: Krupan korak ka drugoj fazi kvalifikacija za Mundobasket 2023! (FOTO)

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Poslije Češke, "zmajevi" savladali i Bugarsku, te sa dvije pobjede iz isto toliko mečeva dijele prvo mjesto u grupi F sa Litvanijom.

 bugarska - bih 75:85 kvalifikacije za mundobasket 2023 Izvor: FIBA

Košarkaši BiH upisali su četvrti uzastopni trijumf protiv Bugarske, ukupno osmi u deset odmjeravanja snaga sa ovom selekcijom.

Poslije uvodne pobjede nad Češkom (97:90) na startu kvalifikacija za Mundobasket 2023. godine, izabranici Vedrana Bosnića u meču drugog kola grupe F odigrali su odličan meč u Botevgradu, te novim bodovima napravili krupan korak ka plasmanu u narednu fazu.

BUGARSKA - BIH 75:85 (19:25, 23:25, 13:19)

Možda će vas zanimati

Emir Sulejmanović trojkom je donio prvu osjetniju prednost "zmajevima" na isteku četvrtog minuta (6:11). Do tada se igralo koš za koš.

Nastavio je raspoloženi Sulejmanović da zatrpava koš Bugara, pa je za nepunih šest minuta ubacio čak 12 poena. Priključio mu se i Miralem Halilović, pa je prva dvocifrena prednost BiH (8:18) natjerala domaćeg selektora Rozena Barčovskog da minutom odmora pokuša da prekine seriju gostiju.

Zanimljivo, Sulejmanović i Halilović ubacili su prvih 19 poena za BiH, nakon čega se u listu strijelaca upisao i Aleksandar Lazić.

Uslijedio je zatim period u kojem su obje selekcije promašile po nekoliko napada. Domaći su potom uspjeli da smanje zaostatak, u posljednjoj sekundi prve četvrtine Vencislav Petkov pogodio je trojku, pa se na prvu pauzu otišlo s vođstvom bh. tima 19:25.

Drugi kvartal počeo je trojkom koju je postigao Adin Vrabac. U narednim minutama "zmajevi" su uspjeli održati vođstvo, da bi u 13. minutu svojim prvim poenima, i to novom trojkom, Džon Roberson vratio "plus 10", 21:31.

Ipak, Bugari su uzvratili istom mjerom. Pavlin Ivanov, a zatim još jednom Petkov, sa dva brza pogotka van linije 6,75 primorali su Bosnića da zatraži tajm-aut.

Nešto brža igra na obje strane u drugoj četvrtini i dalekometni šutevi, kao da su poremetili goste, pa su Bugari serijom 8:0 prišli na samo koš zaostatka na isteku 14. minuta (29:31).

Nedugo zatim, u 15. minutu, domaći su prvi put poveli na večerašnjem meču - 34:33.

Uspjeli su košarkaši BiH da se vrate vrlo brzo i oporave od ovog mini-šoka. Džanan Musa odigrao je par dobrih napada, Halilović se priključio, pa je ponovo viđena prednost gostiju - 36:41 na dva i po minuta do kraja prvog poluvremena.

Musa je zatim pogodio trojku sa osam metara, poentirao je i Amar Gegić, za 42:50 i opet sigurnu prednost BiH pred odlazak na odmor.

Prvo poluvrijeme Halilović je okončao kao najefikasniji igrač sa 14 poena, dok se Sulejmanović "ugasio" nakon uvodnih šest minuta, nije ni ulazio u drugoj četvrtini, te se zaustavio na 12. Dvocifren je i Musa sa 10 poena.

Kod Bugara Kostov je ubacio osam poena.

Odlična igra "zmajeva" i u nastavku, naročito u odbrani, gdje nisu dozvolili Bugarima lake šuteve, te su ih u trećoj dionici ograničili na samo 13 poena.

U 23. minutu BiH je imala do tog trenutka najveću prednost, 44:57. Kenan Kamenjaš prvo je promašio polaganje, a onda u narednom napadu realizovao brzu kontru sjajnim zakucavanjem.

Ponovo su Bugari pokušali da se vrate trojkama, ali su i gosti uzvraćali, pa ovaj put Bosnićev tim nije dozvolio rivalu da se vrati kao što je to bio slučaj u drugoj četvrtini. Naprotiv.

Sulejmanović i Halilović ponovo su dominirali, Musa, koji je ranije imao problema sa koronom, nije mnogo igrao, ali svaki trenutak proveden na terenu koristio je maksimalno, pa je prednost narasla na maksimalnih, ogromnih "plus 19", 50:69 minut i po prije kraja treće četvrtine.

Ubjedljiva prednost u odlučujućem kvartalu omogućila je bh. timu opušteniju igru. Bugari nikako nisu uspjeli da pronađu rješenje za izuzetnog Halilovića.

Defanzivni skok, koji nije baš najbolje funkcionisao, proradio je početkom četvrte četvrtine. Iako je procenat šuta očekivano pao, rutinski je sačuvana prednost sve do samog finiša. Bugari su isforsiranim šutevima za tri poena pokušavali da smanje zaostatak, ali nisu bili precizni.

Tračak nade za domaće vratio se nakon što su prvo Vrabac, a onda i Halilović, napravili namjerne prekršaje. Prišli su na samo šest poena minusa, nisu uspijevali gosti ništa da pogode u tim trenucima, pa su Bugari serijom 9:0 zakomplikovali stvari u posljednja tri minuta meča.

Ipak, Bosnić je na vrijeme reagovao, minutom predaha prekinuo furioznu seriju bugarskog tima, a košarkaši BiH ispratili su njegova uputstva i smirenom igrom sačuvali vođstvo.

Roberson je pogodio dva veoma bitna šuta, prvo polaganje, pa trojku. Zatim i Musa, uz prekršaj. Na kraju konačnih 75:85.

Halilović je bio najraspoloženiji večeras. Ubacio je 21 poen, uz šest skokova i četiri asistencije, a pratili su ga Musa sa 17, Sulejmanović sa 14 i Roberson sa 11 poena.

Prvo ime kod Bugara bio je Kostov sa 13 poena, Minčev je dodao 12, Marinov 11, a P. Ivanović 10 poena.

U narednom kolu BiH će u derbiju dvije neporažene ekipe ugostiti Litvaniju.

BUGARSKA: Dimitrov 9, P. Ivanov 10 (4 sk, 4 as), Kostov 13 (9 sk), Marinov 11 (4 sk, 5 as), Minčev 12 (5 sk), Bačev, A. Ivanov 2, Karamfilov, Kostadinov, Petkov 6, Stojilov 4 (6 sk), Janev 5 (6 sk). Selektor: Rozen Cvetkov Barčovski.

BIH: Atić 4 (7 sk, 5 as), Halilović 21 (6 sk, 4 as), Lazić 7 (5 sk), Roberson 11, Sulejmanović 14 (8 sk), Čampara, Delalić, Gegić 2, Kamenjaš 6, Musa 17, Penava, Vrabac 3. Selektor: Vedran Bosnić.

Izvor: YouTube/Fiba/Screenshot

Filipini, Japan i Indonezija zajedničkim snagama organizovaće Svjetsko prvenstvo 2023. godine.

Po tri prvoplasirane selekcije iz svake grupe izboriće plasman u drugu fazu takmičenja. U njoj će biti formirane četiri nove grupe sa po šest reprezentacija, a tri najbolje plasirane iz svake grupe plasiraće se na Mundobasket.

U drugom večerašnjem meču grupe F Litanija je kao gost porazila Češku 74:66, te se sa BiH učvrstila na liderskoj poziciji.

Bugarska i BiH igrali su i u prošlim kvalifikacijama za SP, tada u drugoj fazi. BiH je bila ubjedljiva na domaćem terenu 87:67, nakon čega su se Bugari revanširali pred svojim navijačima, 89:82.

Standings provided by SofaScore LiveScore

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC