• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kvalifikacije za Mundobasket: Sjajna treća četvrtina "zmajeva" za preokret i startnu pobjedu nad Češkom!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine zabilježila je pobjedu na startu kvalifikacija za Mundobasket 2023 protiv selekcije Češke.

 BiH - Češka, kvalifikacije za SP 2023. Izvor: Anadolija/Samir Jordamović

Velika pobjeda košarkaša BiH protiv nezgodne selekcije Češke!

"Zmajevima" se priključio i Džanan Musa, koji je zbog problema sa korona virusom bio upitan za večerašnju utakmicu, ali je ipak zaigrao na parketu sarajevske "Skenderije". I postao junak selekcije BiH!

Iako selektora BiH Vedrana Bosnića u najavi meča nisu previše zanimali češki košarkaši niti njihov "roster",  gosti su stekli prednost nakon prvih 20 minuta, ali onda je u trećem periodu uslijedio fantastičan preokret, poslije kojeg je trasiran put ka prvom trijumfu na početku kvalifikacija za Mundobasket.

BiH - ČEŠKA 97:90 (17:23, 27:33, 31:11, 22:23).

Bosnić se ranije odlučio na 12 igrača na koje će reačunati u večerašnjoj utakmici, a to su:
Džon Roberson, Edin Atić, Miralem Halilović, Amar Gegić, Kenan Kamenjaš, Sani Čampara, Džanan Musa, Ajdin Penava, Aleksandar Lazić, Emir Sulejmanović, Adin Vrabac i Haris Delalić.

Od samog početka meča, Česi su nametnuli svoj ritam i na krilima Martina Peterke i Simona Pursla stekli dvocifrenu prednost, ali je BiH do kraja prvog perioda uspjela da smanji na "minus šest" (17:23).

U drugoj četvrtini, vođstvo Čeha je naraslo u jednom trenutku i do "plus 13" (28:41), dalekometna paljba je učinila svoje - pogodili su 11 trojki iz 17 šuteva, pa su na odmor otišli sa 12 poena prednosti - 44:56.

Furiozna treća četvrtina, koju su košarkaši BiH riješili u svoju korist sa čak 20 razlike donijela je preokret!

Serijom od 11:0, "zmajevi" su smanjili na samo poen razlike zahvaljujući Aleksandru Laziću i Emiru Sulejmanoviću, da bi do prednosti BiH stigla pogocima Džanana Muse (61:59).

Vođstvo je održano do finiša trećeg perioda, kada je Musa pogodio jedno slobodno bacanje, da bi potom precizan bio i Kenan Kamenjaš odnosno Sulejmanović za "plus osam" BiH (75:67).

Na početku odlučujućeg kvartala BiH se odlijepila prvi put na dvocifrenu razliku (+11), međutim, uporni gosti su postepeno topili prednost i smanjili na samo dva poena minusa 81:79, pa je uslijedila velika borba za svaku loptu.

Ipak, sjajnom partijom Džanana Muse, koji je u prelomnim trenucima "vukao" bh.tim, razlika je porasla na "plus osam", a kad je Džon Robertson pogodio trojku u posljednjem minutu, bilo je jasno da će "zmajevi" zabilježiti prvu pobjedu u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

Najefikasniji u češkom taboru, ali i na cijelom susretu, bio je David Jelinek sa 31 poenom, Ondrej Sehnal je dodao 16 pogodaka, a Martin Peterka je ubacio 13. U ekipi BiH prvo ime bio je Džanan Musa sa 21 košem,Amar Gegić je dodao 20 pogodaka, dok su dvocifren učinak još ostvarili Emir Sulejmanović (15), Miralem Halilović (12) i Džon Robertson (11).

Podsjetimo, sa Česima bh. nacionalni tim nema najbolja iskustva s obzirom da je na šest međusobnih mečeva slavio samo dva puta i to dalekog septembra 2008. godine i evo večeras u Sarajevu. 

Poslije duela sa Češkom, reprezentativci BiH će drugi dvoboj u kvalifikacijama za Mundobasket igrati u ponedjeljak protiv Bugarske u Botevgradu.

Pored pomenutih selekcija, "zmajevi" će u grupi F se sastati još i protiv Litvanije, koja je u petak u drugoj utakmici grupe savladala Bugarsku rezultatom 89:69.

Plasman u drugu fazu takmičenja izboriće tri prvoplasirane ekipe, a šampionat svijeta u košarci biće odigran 2023. godine u u Indoneziji, Japanu i Filipinima.

BiH: Atić 7, Gegić 20, Halilović 12, Roberson 11, Sulejmanović 15, Čampara, Delalić, Kamenjaš 7, Lazić 2, Musa 21, Penava, Vrabac.

ČEŠKA: Bohačik 10, Peterka 14, P.Bohačik 4, Sehnal 14, Jelinek 31, Pekerek, Kizlink 13, Kovar, Paliza 2, Pursl, Sirina, Vioral.

Standings provided by SofaScore LiveScore

(mondo.ba)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC