• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bivši igrač Zvezde bježi iz Ukrajine: Zbog rata je jednom došao u Beograd, a sada se javio iz domovine i otkrio detalje!

Autor Haris Krhalić

Oleksandr Lipovij se oglasio iz Ukrajine, otkrio šta se tamo dešava i pričao o cijeloj situaciji...

 Oleksandar Lipovij ponovo bježi od rata Izvor: MN PRESS

Cijeli svijet sa strahom prati situaciju u Ukrajini. Tamo je stanje na ivici rata, Rusija prijeti da će krenuti u invaziju, Amerika je poslala svoje trupe, pa je situacija dodatno zaoštrena.

Tamo, na licu mjesta, se nalazi i bivši košarkaš Crvene zvezde Oleksandr Lipovij. On je pauzu u svom klubu Prometeju iskoristio da se vrati u domovinu, a tamo je imao šta da vidi.

Nekadašnji igrač crveno-bijelih je ispričao kakva je situacija, zašto se vratio u opasno područje, ali se prisjetio i kako je već jednom kroz to prošao. Kada je zbog rata pobjegao na Mali Kalemegdan.

"U ovom trenutku je pauza zbog obaveza reprezentacija, nas čeka meč 3. maja u FIBA Ligi šampiona protiv Kluža, pa je predsjednik kluba odlučio da nas odvede na mini pripreme u Češku. Za to vrijeme pratim cijelu situaciju, Rusi prijete da će ući u Ukrajinu, američki igrači koji su tamo suzabrinuti i zbunjeni. U subotu su dobili mejlove od svoje Ambasade da moraju da napuste zemlju u roku od 48 sati. Iz ukrajinske lige su se oglasili i rekli da će održati sastanak na kom će donijeti odluku o sudbini lige", rekao je Lipovij za grčku "Gazetu".

Inače, spomenuti meč sa Klužom je prvenstveno trebalo da se odigra u Kijevu (Ukrajina), ali je zbog cijele situacije odlučeno da se pomjeri u Češku. Upravo je prvobitna odluka o igraju meča u Kijevu bila jedan od razloga što je Oleksandr otišao kući.

"Hvala svima na brizi i porukama podrške, svi me pitaju kakva je situacija i šta se dešava. Presjednik Ukrajine nam kaže da ne brinemo, da će sve biti u redu i da Rusi neće napraviti ivaziju. U isto vrijeme su Amerikanci zabrinuti za svoje državljane širom Evrope, traže im da se vrate kući. Niko ne zna šta će se dogoditi. Naša baza je na oko 500 kilometara od granice sa Ukrajinom sa Istočne strane, oko 300 kilometara od okupiranog Donjecka. Mnogi Amerikanci su već pobjegli, znam trojicu-četvoricu koji su napustili Kijev, kao i neki iz Odese. Ja se sa druge strane spremam da idem sa ekipom u Češku, ostavio sam sve svoje stvari kod kuće i vjerujem da će sve biti u redu."

Ovo nije prvi put da se Lipovij suočava sa takvom situacijom. On je 2014. godine igrao za Donjeck, a tada je došao u Zvezdu.

"Bilo je ludo. Bili smo u hotelu, onda su se čule policijske sirene, kola Hitne pomoći i shvatili smo da se nešto loše dešava. Nastao je haos, veliki broj poginulih. Poslije mjesec dana su svi stranci otišli, ja sam otišao u Crvenu zvezdu", prisjeća se Lipovij.

Sada ima deža vi...

"Pričao sam u nedjelju sa majkom i bratom, oni žive u Harkovu, oko 50 kilometara od granice. Poslao sam im ključeve svoje kuće i rekao im da idu u Dnjepar da ne razmišljaju. U ratnom stanju smo još od 2014. godine, bar sa ove Istočne strane Ukrajine i rat traje."

Otkrio je i da je njegova supruga uspjela da napusti Ukrajinu.

"Moja žena je otišla u Švajcarsku kod majke, zabrinuta je za mene, jer sam ja još uvijek u Dnjepru. Plaši se da ako ne odem ubrzo, da ću ostati zaglavljen tu."

Zatim je ispričao i kakva je situacija na licu mjesta.

"Za sada je sve dobro. Supermarketi su puni, novac je u bankama, nema panike, svi se ponašaju kao da je život normalan. U boljoj smo situaciji nego kada je počeo haos sa koronom, tada je bilo potpuno ludilo. Sjećam se da su ljudi trčali u supermarkete da kupe toalet papir. Mi nismo najjača zemlja na svijetu niti imamo najjaču vojsku, ali znamo da mnogi hoće da nam pomognu. Zato bih savjetovao sve da isključe TV, da žive svoj život normalno, a mi se pripremamo za put u Češku", zaključio je Lipovij.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC