• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kakva čast - Radivoj Korać u Kući slavnih! Legendarni košarkaš u odabranom društvu, a sve je počelo slučajno!

Autor Dragan Šutvić

Jedan od najboljih košarkaša svih vremena je primljen u Kuću slavnih. Njegova košarkaška karijera počela je slučajno, završila se nažalost tragičnim ishodom.

 radivoj korać u kući slavnih Izvor: YouTube/Screenshot/OKK Beograd/Milan Tasić

Kada se spomene ime Radivoj Korać mlađe generacije uglavnom pomisle na Kup koji se tradicionalno održava i nosi ime legende. Oni stariji ljubitelji košarke dobro pamte jednog od najboljih košarkaša u istoriji. Čovjek rođen u Somboru 5. novembra 1938. godine je jedan od simbola igre pod obručima.

Sada je dobio i dugo čekano priznanje, postao je član Kuće slavnih u Springfildu. Potvrdili su organizatori i saopštili da će pored Radivoja biti primljeni i Manu Đinobili, Tim Hardavej, Džordž Karl, Del Haris i mnogi drugi. Tako se i on posthumno našao u odabranom društvu.

Bio je uspješan i na klupskom i na reprezentativnom nivou. Nosio je dresove OKK Beograd (od 1954. do 1967. godine), pa je po jednu sezonu proveo u Stadardu iz Liježa i Padovi. Svuda je bio uspješan, četiri puta je bio prvak Jugoslavije, ima dva Kupa, sa Belgijancima je osvojio titulu, u Italiji je bio najbolji strijelac, takođe je čak sedam puta bio najbolji strijelac u Jugoslaviji, a proglašen je i za najboljeg sportistu 1960. godine. FIBA ga je svrstala među 50 najvećih igrača ikada, a na Evrobasketu 1661. je proglašen za MVP-ja.

Kada je dres reprezentacije u pitanju, na Olimpijskim igrama iz Meksika ima srebro (1968. godine), dva srebra sa Svjetskih prvenstava (1963. u Brazilu i 1967. u Urugvaju), dok sa Evropskih prvenstava ima dva srebra (1961 u Jugoslaviji) i 1965. u Sovjetskom savezu) i bronzu iz Poljske 1963. godine.

A, sve je krenulo slučajno.

"Kako sam počeo da igram košarku? Bilo je sasvim slučajno. Jednog dana u školi u Takovskoj ulici neko je primeijtio sims na kom se našla lopta. Počeo sam da je nabacujem na taj sims. Dva-tri dana sam to radio, pa su me drugovi nekoliko mjeseci kasnije odveli u OKK Beograd i tako je sve krenulo", rekao je Radivoj jednom prilikom.

Radivoj Korać
Izvor: YouTube/OKK Beograd

Nažalost, tragično je izgubio život 2. juna 1969. godine sa samo 30 godina. Poslije utakmice u Sarajevu koja je odigrana 1. juna protiv selekcije BiH je odložio povratak za Beograd za jedan dan, jer je dao novinaru "Oslobođenja" obećanje da će mu dati intervju. To je i učinio, pa je sutradan želio da stigne u "Atelje 212" i da gleda predstavu "Kosa". Nažalost, na oko 12 kilometara od Sarajeva je izgubio kontrolu nad vozilom i preminuo je na licu mjesta.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC