• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NBA plače za legendom, a mrzili su ga zbog boje kože: Isplivala strašna ispovijest njegove porodice!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Bil Rasel je najtrofejniji NBA košarkaš svih vremena, ali ni to nije bilo dovoljno da rasistima u Americi dokaže da je jednako vrijedan kao neki ljudi druge boje kože.

 NBA plače za legendom, a mrzili su ga zbog boje kože: Isplivala strašna ispovijest njegove porodice! Izvor: Profimedia

Košarkaški svijet se i dalje oprašta od Bila Rasela, jednog od najboljih košarkaša svih vremena i čovjeka koji je lično "odgovoran" za veličinu Boston Seltiksa kao franšize. Osvojio je 11 titula, 5 puta je bio MVP NBA lige, ali to mu nije previše olakšalo život.

Lebron Džejms je nedavno rekao da mrzi da igra u Bostonu jer je publika tamo "užasno rasistička", a sada je ćerka Bila Rasela otkrila kroz šta je sve legendarni centar prolazio u Novoj Engleskoj samo zato što je crnac. 

"Jedne noći kada smo se poslije tri dana odmora vratili kući shvatili smo da je kuća opljačkana. Sve je bilo ispreturano, a "CRNČUGA" je bilo ispisano sprejem na zidovima. Provalnici su sipalo pivo u bazen, provalili su u tribinu sa trofejima i polomili većinu pehara. Ja sam bila zaleđena i šokirana od tog prizora, svi su bili jako uznemireni. Policija je došla i poslije nekog vremena su otišli. A onda su moji roditelji otkrili da su provalnici izvršili nuždu na njihov krevet", rekla je Karen Rasel, inače TV novinarka.

Iako je njen otac bio NBA superzvijezda, iako je Bostonu kao prilično maloj sredini za uslove Amerike donosio titulu za titulom godinu za godinom, to rasiste nije sprečavalo da konstantno maltretiraju porodicu Rasel. 

"Svaki put kad su Seltiksi bili na gostovanju vandali su dolazili i preturali nam kante za smeće. Moj otac se žalio policiji, ali oni su mu pričali da su kante preturali rakuni. Onda je on pitao gdje da izvadi dozvolu za nošenje oružja, pa rakuni više nikada nisu došli", dodala je ona. 

A kada je pred kraj Raselove igračke karijere 1967. godine donesen Zakon o slobodi informacija, tada već legendarni košarkaš je mogao da vidi svoj FBI dosije. A tu je pisalo svašta...

"Jedini put kada smo se stvarno uplašili je bilo kada je moj otac pisao članak o rasizmu za "Saturdej Ivning Post". Dobio je nadimak Felton X. Dobijali smo prijeteća pisma i moji roditelji su tražili svoje FBI dosijee. Kada je donesen zakon da su ti podaci javni, moj otac je tu našao da se o njemu piše kao o "arogantnom crncu koji neće da potpisuje autograme bijeloj djeci"", završava svoju priču Karen Rasel.

 Pedesetih je sama pojava crnih igrača u NBA bila kontroverzna tema, a ni u decenijama nakon toga očigledno život Afroamerikanaca u tom dijelu Amerike nije postao mnogo lakši. Čak ni ako se zovu Bil Rasel. 

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC