• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sada se sve zna: Ovo je put Srbije na Mundobasket!

Autor Dragan Šutvić

Srbija je savladala Grčku i Tursku i došla do mjesta koje vodi na Mundobasket, ali sada mora da ga zadrži!

 raspored srbije do kraja kvalifikacija za mundobasket Izvor: MN PRESS

Košarkaši Srbije su na najbolji mogući način prošli kroz prvi "prozor" druge faze kvalifikacija za Mundobasket. Prvo su poslije produžetka u "Beogradskoj areni" savladali Grčku predvođeni Janisom Adetokumbom, poslije čega su trijumfovali nad Turskom u Istanbulu, a to je bila treća pobjeda na kontu Srbije. Sada je situacija u grupi takva da je Letonija ubjedljivo prva sa pet pobeda i jednim porazom, slijede Grci kojima se pišu četiri pobjede i dva poraza, a onda su na diobi trećeg mjesta Srbija i Belgija.

Oba tima imaju skor 3/3, zatim slijedi Turska sa dvije pobjede i četiri poraza i na dnu je "prežaljena" Velika Britanija sa pobjedom i pet poraza. Ali šta to znači za srpski tim, šta nam je potrebno za prolaz na Mundobasket?

Prvo treba napomenuti da Srbija više neće igrati mečeve kvalfiikacija za Mundobasket u punom sastavu, ovo je jedini "prozor" u kome je to bilo moguće. Naredne mečeve će igrati bez igrača iz NBA, a najvjerovatnije i bez košarkaša koji igraju u Evroligi i stoga su ova dva trijumfa još bitnija.

Naredni duel u kvalifikacijama Srbija igra 10. novembra i veliki je favorit. Igra protiv Velike Britanije na gostovanju i tu pobjeda ne bi smjela da se dovodi u pitanje! Nakon toga samo dva dana kasnije dočekuje Tursku i dvije pobjede u narednom prozoru bi Srbiju skoro sigurno dovele do plasmana na Mundobasket.

Razlog tome je to što Turci i Belgijanci koji nam dišu za vratom igraju međusobni meč u Istanbulu i to je duel koji je posebno bitan. U slučaju da Srbija pobijedi Britaniju ekipa koja izgubi meč na Bosforu bi bila jako daleko od "orlova". Belgijance pritom dva dana čeka meč sa Grčkom u kome su autsajderi tako da je njima potrebno makar jedno iznenađenje kako bi ostali u igri.

RASPORED SLEDEĆEG PROZORA

10.11.2022. Velika Britanija - Srbija
10.11. 2022 Grčka - Letonija
10.11.2022. Turska - Belgija
13.11.2022. Srbija - Turska
13.11. 2022. Letonija - Velika Britanija
13.11. 2022. Belgija - Grčka

Što se Letonije tiče njih već sad Srbija teško može da stigne, a ukoliko u mečevima sa Grčkom i Britanijom ostvare jednu pobjedu praktično će obezbijediti prolazak na Mundobasket. Grci igraju prvo sa Letoncima na svom terenu, pa sa Belgijom i nadaju se da bi sa te dvije pobjede mogli da obezbijede prolaz dalje!

Izvor: MN PRESS

Jedino što svi navijači Srbije žele pred od ovih kvalifikacija je da pred poslednji meč sve bude u rukama srpskih košarkaša, da ne zavise od drugih rezultata 27. februara 2023. godine. U prvom meču posljednjeg prozora Srbiju čeka jako teško gostovanje Grcima u Atini, pa čak i ako ne budu igrala braća Adetokumbo vrlo je moguće da bi grčki evroligaši mogli da puste svoje igrače da nastupaju u ovom meču.

Grčka će svakako na svom terenu biti favorit, ali svi se u Srbiji nadaju da će poslije tog meča bez obzira na rezultat sve biti u rukama "orlova". U posljednjem kolu dočekuju Britance i ako računamo da bi tu pobjeda morala biti sigurna ostaje samo nada da će do tada rezultati biti povoljni.

RASPORED POSLJEDNJEG PROZORA

24.02.2023 Grčka - Srbija
24.02.2023 Turska - Letonija
24.02.2023 Velika Britanija - Belgija
27.02.2023 Srbija - Velika Britanija
27.02.2023. Letonija - Grčka
27.02.2023 - Belgija - Turska

Grci osim sa Srbijom igraju sa Letonijom u gostima i ovo će im biti jako težak period, Turci dočekuju Letonce pa putuju na gostovanje Belgiji, dok Britanci osim sa Srbijom igraju sa Belgijancima.

Vrlo je jasno, sa svim pobjedama do kraja Srbija ide na Mundobasket, ali poslije dvije pobjede protiv Turaka i Grka dobra informacija je da se u slučaju eventualnog kruga među reprezentacijama prvo gleda međusobni skor.

Za sada je Srbija tu bolja od Grčke i Turske, lošija od Belgijanaca i Letonaca, ali djeluje da će i sa jednim porazom, u nekim kalkulacijama čak i sa dva izgubljena meča, srpski tim moći da se plasira na Mundobasket.

U ovom prvom prozoru druge grupne faze kvalfiikacija svakako bolje nije moglo, a sada brojimo dane do Eurobasketa!

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC