• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Draženu je otac Srbin, a Hrvatska mu je bila sve! Cijela Jugoslavija čekala je njegovu odluku - Nemam šta da krijem...

Autor Haris Krhalić

Rođeni brat poginulog košarkaša otkrio je detalje o Draženu koji do sada nisu bili opšte poznati.

 Aco Petrović o odluci Dražena da igra za Hrvatsku Izvor: YouTube/TheBruno2205

Nekadašnji hrvatski košarkaš i novi direktor i v.d. selektora tamošnjeg nacionalnog tima Aleksandar Petrović ponovo je u žiži javnosti. Nakon preuzimanja reprezentacije gostovao je u emisiji "U svom filmu" na HRT-u, a dio razgovora koji je vodio tom prilikom odnosio se i na njegovog poginulog brata, odnosno njegov izbor za koju će reprezentaciju igrati.

Svojevremeno je Dražen Petrović bio jedan od najboljih evropskih igrača i mnogi smatraju da su njegove partije otvorile vrata NBA lige košarkašima iz Evrope, ali Aco nije pričao o tome ovom prilikom. Brat poginulog košarkaša prisjetio se Draženove odluke da nastupa za Hrvatsku, iako je postojala i druga mogućnost!

Poznato je da su Dražen i Aco Petrović djeca iz mješovitog braka, da je njihov otac Jovan Petrović Srbin i da su čak i u rodbinskim vezama sa Dejanom Bodirogom, ali Dražen je izabrao da ne nastupa za reprezentaciju Jugoslavije nakon raspada velike draže početkom devedesetih godina.

"On je bio lider ne samo košarke nego i sportski lider Hrvatske. Znate, tada je cijela Jugoslavija gledala na koju će se stranu odrediti Dražen. Jer, nemam šta da krijem, mi smo iz miješanog braka, iako je otac Jole iz Zagore kraj Trebinja u Hercegovini, a mama iz Bilica u Šibeniku. Tata je cijelo školovanje i radni vek proveo u Hrvatskoj. Ali kad se raspadala država, svi su gledali šta će Dražen. A on je svojim dolaskom pred UN dao poruku svima 'Ja sam tu i za mene je hrvatska reprezentacija sve'. Uvijek je s ponosom pričao o 1992. godini", ispričao je Aco Petrović.

Podsjećamo, Dražen Petrović je sa košarkaškom reprezentacijom Jugoslavije osvojio osam medalja prije nego što je Hrvatska proglasila nezavisnost. Kao dio nacionalnog tima osvojio je bronzu i srebro na Olimpijskim igrama 1984. i 1998. godine, bronzu i zlato na Svjetskim prvenstvima 1986. i 1990. godine, bronzu i zlato na Evropskim prvenstvima 1987. i 1989. godine, kao i srebro i zlato na Univerzijadama 1983. i 1987. godine. Kao reprezentativac Hrvatske bio je dio njihovog najboljeg tima u istoriji i osvojio je srebro na Olimpijskim igrama u Barseloni 1992. godine, kada su finale igrali protiv američkog "drim tima".

Dražen je poginuo naredne godine, u saobraćajnoj nesreći na putu od Berlina do Zagreba. Vozilo kojim je upravljala njegova djevojka Klara udarilo je u kamion na autoputu nedaleko od njemačkog grada Ingolštada, a Petrović je preminuo na licu mjesta.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC