• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Divac nije htio Dončića, rekao "imamo boljeg": Luka ispisao istoriju NBA, a "onog boljeg" svi zaboravili!

Autor Haris Krhalić

Luka Dončić je u ovom trenutku među najboljim košarkašima na svijetu, a prije četiri godine dva tima imala su šansu da ga dovedu prije Dalasa. I nisu to učinili, pa se posebno priča o kiksu koji je napravio Vlade Divac.

 Zašto Vlade Divac nije uzeo Dončića Izvor: Profimedia

Slovenački košarkaš Luka Dončić odigrao je prethodne noći istorijski meč u NBA ligi. Ne samo da je uspio da "režira" preokret u posljednjim trenucima meča sa Niksima (prvo izborio produžetak, pa odlučio pobjednika), nego partija kao njegova nikada nije viđena... Dončić je zabilježio tripl-dabl sa zabilježenih 60 poena, 21 skok i još deset asistencija, što je njegov najbolji meč u karijeri, za koju su mnogi sumnjali da će ovako izgledati kada je stizao iz Real Madrida.

Ni to što je osvojio Evroligu sa Real Madridom, i bio najbolji igrač ovog takmičenja sa samo 19 godina, mnoge nije ubijedilo da će od njega postati superstar (prvenstveno zbog građe), tako da je na draftu bio tek treći izbor, odnosno peti - pošto je Atlanta "trejdovala" prava na njega da bi uzela Treja Janga. A zbog toga se danas vjerovatno kaju...

Dobro pamtimo da je prvi pik na tom sjajnom draftu bio Diandre Ejton, centar Finiksa, koga je birao Igor Kokoškov, inače selektor Slovenije u vrijeme kada je Luka Dončić sa Goranom Dragićem osvojio Eurobasket. Razlog zbog koga su se odlučili za Ejtona u Finiksu je to što ime je nedostajao igrač pod košem. Ispostavilo se, Ejton za sada ima više nego dobru karijeru, međutim izvjesno je da će zbog "zakeranja" oko novog ugovora od ljeta promijeniti klub i može da se kaže da se odluka Finiksa nije baš isplatila, pošto za to vrijeme Dončić i ne pomišlja da "mrda" iz Dalasa.

Izvor: Youtube/ESPN

Ako ga je propustio Finiks, šta onda reći za Sakramento koji je birao sa druge pozicije na draftu? Godinama im je nedostajao lider i košarkaš koji će uspjeti da prekine crnu tradiciju neučestvovanja u plej-ofu, međutim kao i u slučaju Sansa - i oni su pretežno tražili visokog igrača, koji se inače i tradicionalno više cijene pri ovakvim izborima.

Kingsi su na draftu odabrani Marvina Beglija, košarkaša koji je dominirao na Djuku, ali koji nije uspio (za sada) da napravi bolju NBA karijeru. Štaviše, čak nije ni u Sakramentu, trejdovan je u februaru ove godine u Detroit pošto je novo rukovodstvo presjeklo i odlučilo da mu neće ponuditi novi ugovor. I to je očekivano, s obzirom da svojim igrama nije pokazivao da može da bude zaštitno lice franšize - u posljednjoj sezoni prosečno je bilježio 9,3 poena i 7,2 skokova. Ima nešto malo brojke u Pistonsima, ali daleko je i od Ejtona, kamoli od Dončića.

Izvor: YouTube/ESPN/Screenshot

Zanimljivo je da je generalni menadžer Kingsa u vreme drafta 2018. godine bio Vlade Divac, proslavljeni srpski košarkaš, koji je poslije njihove prve sezone u NBA i dalje branio stav zašto je birao Beglija: "Marvin je za nas bolji 'fit', bolji igrač... To je bio lak izbor. To je bila moja odluka, vjerujem da će Begli biti dobar, ali treba mu malo vremena. Mislim da će pokazati svim pritičarima da griješe", ispričao je Divac na jednoj konferenciji za medije prije nego što će napustiti klub u jesen 2020.

U međuvremenu, pojavila se teorija da Vlade Divac nije birao Luku Dončića iz drugih razloga, ne onih sportskih. Tako je novinar ESPN-a Tim Mekmejhon tvrdio da je to što je poznavao Sašu Dončića, i njegovo ponašanje, bio okidač da umjesto njega ipak dovede Beglija: "Koliko ja znam, činjenica da je Vlade poznavao Luku i njegovog oca Sašu bila je presudan faktor u konačnoj odluci. U osnovi, nije sagledao kompletnu sliku. On nije imao dobar odnos s ocem i vodio se onom starom: kakav otac, takav sin. Ali ne, Luka je drugačiji. Pogrešna odluka, Vlade", rekao je Mekmejhon jednom prilikom, da bi nedugo potom takve glasine demantovao i Saša Dončić.

Kako god bilo, Dončiću je sve dobro sjelo pošto je dolaskom u Dalas napravio fantastičan potez. Postao je zaštitno lice franšize i jedan od najboljih igrača svijeta, pa mnogi misle da će ove godine biti najveći "izazivač" Nikoli Jokiću. Slovenac ove sezone u prosjeku bilježi 33,6 poena, 8,7 skokova i 8,8 asistencija...

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC