• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZVEZDINE BOMBE AKTIVIRANE, A NAJVEĆA SE TEK ČEKA: Duško čeka dvojicu da napadne Evroligu

Duško Ivanović skoro da ima kompletan tim na okupu 15. jula, ali dva ključna pitanja ostaju pred Crvenom zvezdom do kraja prelaznog roka.

 Prelazni rok KK Crvena zvezda Izvor: MN PRESS

Ne pamti se ovakav prelazni rok u srpskoj košarci. Sa obje strane Kalemegdana aktiviraju se transfer bombe i prave se, čini se, nikad jači timovi za novu Evroligu. Crveno-bijeli su neko vrijeme bili tihi, viđali smo samo odlaske i odavno dogovoreni povratak Dejana Davidovca, ali onda je prethodne nedjelje krenulo da "pljušti" na Malom Kalemegdanu.

Svaki dan su dolazila pojačanja i sada smo već stigli do toga da Duško Ivanović ima još dva neodgovorena ključna pitanja u svom timu. Jasno je da će se sastav kompletirati pre početka priprema za novu sezonu i da neće biti dorađivanja u hodu kao prošle godine.

Za sada je stiglo sedam igrača, otišlo je zvanično devet, a ta brojka bi mogla da ode i na preko deset igrača. Ali nije još sve gotovo, lako bi mogli da se desi da uskoro vidimo još bombastičnija pojačanja na Kalemegdanu.

DVA PITANJA OD MILION DOLARA

Djeluje da je sve "zatvoreno" kada su mjesta u sastavu Crvene zvezde u pitanju, ali dvije pozicije ostaju pod znakom pitanja. Jasno je da poslije odlaska čak četiri plejmejkera (Marković, Ivanović, Kampaco, Vildoza) tim mora kompletno da promijeni "jedinice", a za sada je stigao samo Miloš Teodosić. Bivši kapiten Srbije je ogromno ime i veliko pojačanje, ali sa 36 godina je pitanje koliko može minuta da izdrži svako veče u ritmu u kome igra Crvena zvezda i sigurno je da će se dovesti bar jedan, ako ne i dva plejmejkera.

Ime koje se odavno spominje je Šabaz Nejpijer, 32-godišnji organizator igre koji iza sebe ima ogromno NBA iskustvo gdje je igrao za Majami, Portland, Orlando, Bruklin, Minesotu i Vašington. Prošle sezone je u potpunosti promijenio tok sezone Olimpiji iz MIlana i pokazao klasu u Evroligi, a još prošle sezone je povezivan sa Crvenom zvezdom.

Drugo pitanje je ko će igrati četvorku? Ima Crvena zvezda Davidovca, Tobija, Simonovića, Bolomboja, pa čak i Lazarevića koji tu poziciju mogu da pokriju, ali se navijači i dalje nadaju Nikoli Mirotiću. Djeluje, barem po pisanju stranih medija da je ipak najbliži Partizanu, ali ostaje da se vidi šta će odlučiti. Sigurno je da je Crvena zvezda imala interes da ga dovede i da se od toga neće odustati do posljednjeg momenta. Ipak je dovođenje Mirotića potez koji u potpunosti menja fizionomiju svake ekipe u Evroligi.

BOMBE ZASULE KALEMEGDAN!

Kada se vratio Dejan Davidovac iz CSKA nije izgledalo da će ovo biti "bombastičan" prelazni rok. Krenula je potpuna rekonstrukcija tima, preko ljeta su se redom od Zvezde opraštali bivši igrači, a onda je dolaskom Miloša Teodosića ekipa krenula da se sklapa.

Situacija je sada takva da se čeka da se vidi šta će biti sa plejevima i da li je Nikola Topić projektovan za Evroligu ili pozajmicu u neki ABA tim gdje bi igrao 30+ minuta i skupljao seniorsko iskustvo, a uz Teodosića se čeka već pomenuti Nejpijer.
Riješeno je i pitanje krila, mjesta na kome prošle godine nije oduševio Džon Holand. Prvo je stigao elitni defanzivac Adam Hanga koji će imati zadatak da "juri" najbolje napadače rivala po terenu, a zatim je dovedena drugačija "trojka" - Rokas Gedraitis da riješi hronične probleme sa šutem koje Zvezda ima već, čini se, godinama.

Prelazni rok KK Crvena zvezda

DOŠLI: Teodosić. Gedraitis, Hanga, Davidovac, Bolomboj, Tobi, Simonović
OTIŠLI: Ivanović, Marković, Kampaco, Vildoza, Dobrić, Holand, Bentil, Martin, Petrušev
NEIZVJESNI: Kuzmić, Topić

Ispod koša je prvo pojačanje bio Davidovac, koji je možda projektovan i da bude podrška na pleju i trojci, a onda se krenulo sa nešto težom artiljerijom. Marko Simonović se vratio iz NBA i on je najveća nepoznanica jer ga je malo ko gledao u razvojnoj ligi u prethodne dvije godine koje je proveo u Čikagu, a i ko ga je gledao, teško je steći ozbiljan utisak u takvom takmičenju.

Majk Tobi je dokazani šuter koji je iz nekog razloga u Barseloni više igrao na četvorci nego na petici, a iako ga bije glas da je loš u odbrani, ne bi se moglo reći da je "rupa" i sasvim je korektan defanzivac. Na kraju je za "mišiće" doveden Džoel Bolomboj koji je vjerovatno tu da defanzivno bude prijetnja i da štiti reket, a biće zanimljivo kako će se dijeliti minuti ispod kođa.

Luka Mitrović, Majk Tobi, Džoel Bolomboj, Marko Simonović, svi redom mogu da igraju i na četvorci i na petici i to bi mogla da bude snaga Zvezde u novoj sezoni, dok bi neke niže petorke podrazumevale Davidovca, Ilića i čak Lazarevića ispod koša. Pitanje je i šta se dešava sa Ognjenom Kuzmićem koji je ostao bez ugovora, ali je u jednom trenutku rečeno da se sa njim pregovara o novoj saradni. Ipak poslije svim pojačanja koja su dovedena izgleda da centar iz Doboja neće u narednoj sezoni nositi crveno-bijeli dres.

Sezona je daleko, ali daleko je od toga da se u srpskoj košarci ništa ne dešava. Oba "vječita rivala" spremaju ozbiljne timove i izgleda da je došlo vrijeme jurenja F4 i čak titule u Evroligi. Jedno je sigurno. U Beogradu će se naredne sezone skoro svakog dana igrati vrhunska košarka.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC