• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KO JE JAGO, ZVEZDIN ČAROBNJAK OD 175 CM? "Senzacija decenije" i ubica evroligaša - znao je da postigne i 56 poena

Ima samo 175 centimetara, ali je strah i trepet za evroligaše. Sa 24 godine iza sebe ima pregršt medalja i titula, ali će Jagu dos Santosu angažman u Crvenoj zvezdi biti najveći izazov u karijeri do sada.

 Ko je Jago Mateus dos Santos Izvor: Profimedia

Crvena zvezda je zvanično predstavila i deveto pojačanje u ovom prelaznom roku - Jaga dos Santosa. Ovaj 24-godišni plejmejker iz Brazila odigraće svoju prvu evroligašku sezonu, a među crveno-bijele je stigao iz njemačkog Ulma.

Ovaj klub je nedavno istakao da je aktirivrana "evroligaška klauzula" i da je dvije godine prije isteka ugovora Jago Mateus dos Santos napustio ekipu. Aktuelni MVP finala Bundeslige trenutno je u Americi, gdje igra Ljetnu ligu za Čikago Bulse, a očekuje se da će u narednim danima doći u Beograd.

Osim titule koju je "oteo" velikanima Bambergu, Albi i Bajernu on je daleko dogurao sa svojom ekipom i u Evrokupu. Prvo je Ulm bio treći u grupi A, a zatim je izbacio Budućnost u osmini finala. Na kraju je njemački tim ispao od kasnijeg finaliste Turk Telekoma, a Jago se našao na radaru crveno-bijelih. Ali, za one koji ga nisu pratili, ko je on zapravo?

BRAZILSKA SENZACIJA OD 175 CM!

Izvor: Profimedia/nordphoto GmbH/Hafner

Ono što je sigurno najupečatljivije je njegova visina. Ovaj organizator igre rođen 1999. godine visok je tek 175 centimetara i zbog toga mu je malo ko predviđao veliku karijeru, Ipak, još je 2017. godine brazilski "ESPN" o njemu pisao kao o "najvećem otkriću brazilske košarke u ovoj deceniji". Iako izuzetno nizak za standarde moderne košarke on je natupao za sve mlađe selekcije Brazila od U 16 nivoa pa sve do seniorske ekipe. To bi mogao da bude i problem za crveno-bijele, pošto se očekuje da se on uskoro pojavi na pripremama Brazila na predstojeći Mundobasket gdje će biti prvi plejmejker ekipe ispred Marseinja Uertasa i Rafe Luza. "Selesao" se nalazi u grupi G sa Iranom, Španijom i Obalom Slonovače i predviđa im se najmanje druga runda takmičenja, tako da će od svih novih pojačanja Jago Mateus vjerovatno imati najmanje vremena da se prilagodi i uigra sa saigračima.

POMERA TEODOSIĆA?

Izvor: Profimedia

S obzirom da je nedavno tim Duška Ivanovića postao jači i za Šabaza Nejpira, a prije toga je u sastav stigao i Miloš Teodosić, potpis 24-godišnjeg Južnoamerikanca bi vrlo lako mogao da znači pomijeranje nekadašnjeg kapitena Srbije. On je još u vremenu kada je sa Nandom De Koloom dominirao u Evroligi u dresu CSKA često igrao kao bek, a sada djeluje sasvim sigurno da će veliki broj minuta provoditi na mjestu "dvojke", dok će za prevođenje lopte prije svega biti zaduženi Jago i Nejpir.

ŠTA ZVEZDA DOBIJA? BRZINU, ASISTENCIJE, ŠUT...

Izvor: Profimedia/ordphotoxGmbHx/xHafner nph00200

Prošle sezone je Jago Mateus dos Santos u svim takmičenjima postigao skoro 1.000 poena, a uz veliku ulogu koju je imao u napadu Ulma imao je skoro 40 odsto šuta za tri. Poslije 13 godina Ulm je postao prvi klub koji van trojke Bamberga, Albe i Bajerna koji je osvojio njemačku titulu, a Dos Santos je proglašen za MVP-a finalne serije. U duelima sa Telekom Basketom iz Bona prosječno je bilježio 16,8 poena, 7 asistencija i 4,5 skokova, dok je na 45 mečeva Bundeslige od početka sezone prosječno imao 15 poena, 5,7 asistencija i 2,7 skokova.

UGASILI MU VOLJENI KLUB, ON NIJE ODUSTAO!

Rođen u malenom gradu Tupa Jago je odrastao kao navijač velikog Palmeirasa. Tu je i otkriven kao veliki talenat pošto ga je njegov brat Adrijano Mijao koji je takođe košarkaš odveo na trening sa 13 godina. Odmah su shvatili u klubu kakav je biser, ali kada su 2016. u Palmeirasu zbog finansijskih problema morali da ugase košarkaški klub našao se u problemu omaleni plej.

"Došao sam iz Tupe u Sao Paolo sa 13 godina, nisam ni znao gdje je hala Palmeirasa. Trener me je pokupio, vodio na treninge, brinuo se o meni. Paulistano me je tražio kada sam imao 15 godina i kada sam sa 17 godina odigrao posljednji meč za U19 tim Palmeirasa prihvatio sam njihovu ponudu. Te sezone sam im dao 56 poena i odmah su htjeli da me odvedu u seniorski tim, ali sam ja htio da završim sezonu u Palmeirasu", otkrio je za brazilski "ESPN" Jago.

REDOM UZIMAO TITULE!

U Palmeirasu je bio MVP U15 prvenstva Južne Amerike, a sa Brazilom je osvajao bronzu na U18 šampionatu Južne Amerike 2016. godine, kao i zlato dvije godine kasnije na U20 šampinatu kontinenta. Sa Flamengom i Paulistaom ima osvojene titule u Brazilu, a dok je nastupao u ligi svoje domovine biran je na Ol Star meč 2018, 2019, 2021 i 2022. godine. Ulmu je donio jedinu titulu šampiona države u istoriji kluba, a u karijeri već ima i internacionalne trofeje. Sa Flamengom je prvo 2021. godine osvojio Ligu šampiona Južne Amerike, a zatim je naredne godine uzeo i Interkontinentalni kup pobjedom nad San Pablo Burgosom u finalu. I sa seniorskim timom Brazila ima medalju, pošto je 2022. bio drugi na Amerikupu.

HOĆE KAO AJZEA TOMAS!

Izvor: Profimedia

Još jedan igrač koji je sa 175 centimetara uspio da se probije u modernoj košarci je nekadašnji NBA Ol Star Ajzea Tomas. A upravo on je igrač prema kome je novi plej Crvene zvezde pokušao da formira svoju igru.

"Krenuo sam mnogo da ga pratim, da vidim šta on radi protiv viših igrača. Kako izvodi polaganja, koje šuteve uzima. Mnogo sam naučio gledajući ga. Divim se i Džonu Volu, on koristi svoju snagu na najbolji način i nije ga briga da li tim gubi ili dobija, on igra na isti način", rekao je jednom prilikom Jago.

Sada se čeka da on završi svoje nastupe u Ljetnoj ligi NBA za Čikago Bulse, pa da se preseli za Beograd. Tu će neko vrijeme trenirati sa crveno-bijelima, a onda će najvjerovatnije propustiti drugi dio priprema za novu sezonu zbog Mundobasketa.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC