• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako je Zvezda izgubila u Kaunasu? Tri glavna razloga kolapsa i Duškova odluka koja je iznenadila sve!

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

Crvena zvezda izgubila je od Žalgirisa, a nekoliko detalja na kraju je prelomilo u korist domaćina.

 Tri razloga zašto je Zvezda izgubila od Žalgirisa Izvor: MONDO/Nemanja Stanojčić/Printscreen/YouTube/KK Crvena zvezda/MN PRESS

Crvena zvezda Meridianbet propustila je priliku da započne Evroligu sa dvije pobjede. Poslije trijumfa protiv Asvela u Beogradu (94:73) doživela je poraz u Kaunasu (79:74). Imala je meč u svojim rukama, vodila na sedam minuta prije kraja (63:54) i tada je Žalgiris napravio seriju 13:0 i rešio meč.

Upravo to je momenat koji je rešio pitanje pobjednika i tas koji je odnio prevagu na vagi u korist domaćeg tima, ali nije bio jedini faktor koji je uticao na konačan rezultat. Najavljivao je Duško Ivanović još poslije pobjede protiv Cedevita Olimpije da će "naredni mečevi pokazati neke stvari". Upravo to se vidjelo i u prvom pravom testu.

Nije Zvezda još uvijek na pravom nivou i to se vidjelo u Kaunasu. Previše grešaka tokom cijelog meča, upoznavanje 10 novih igrača i dalje traje, a to dobro zna i iskusni stručnjak. "Ovo je prvi signal, Asvel smo dobili lako, ali je ovo znak da nismo dobri u ovom momentu i da moramo da napredujemo", rekao je Duško. Šta je prelomilo? Pored spomenute serije tu su još tri bitna faktora.

TOBI, SIMONOVIĆ I SKOK

Izvor: MN PRESS

Ivanović je mnoge iznenadio visokom startnom petorkom koju su činili Nejpir, Gedraitis, Davidovac, Tobi i Simonović. Nije to dalo željeni rezultat, jer je Žalgiris poveo sa 17:7, a Zvezda je prvi skok u odbrani imala u sedmom minutu utakmice. Crnogorski stručnjak je poslije samo tri minuta igre izveo Simonovića i Tobija iz igre, uveo Ilića i Bolomboja, a crnogorskog igrača više nije uvodio, dok je slovenački reprezentativac dobio još par minuta u drugoj dionici, poslije toga nije ulazio. Zajedno su odigrali ukupno 10 minuta.

Nadskočila je Zvezda protivnika (41-34), ali se vidi da Ivanović još traži pravu petorku i pokušava da odluči ko ima prednost u reketu. U ovom meču je Kuzmića ostavio van protokola. Bolomboj je igrao 13, Ilić 12 minuta, dok je najveću minutažu imao Mitrović (16, 8sk) koji je bio i najbolji igrač, uz Teodosića.

TEODOSIĆ I VELIKE GREŠKE U 4/4

Izvor: MN PRESS

Teodosić je pokazao klasu još jednom, bio je najraspoloženiji u timu, dao je 15 poena, po 4 skoka i asistencije je dodao. Radio je sve na terenu, ali nije mogao sam. Nejpir je imao loše veče (9 poena, 6/6 penali, 1/10 iz igre, 1 asistencija). Nije bilo Amerikanca, ali je mnoge iznenadio i jedan Duškov potez. U momentima kada je Žalgiris napravio seriju od 13:0 na parketu su bili Teodosić, Nedović, Gedraitis, Bolomboj/Mitrović.

Detalj koji je iznenadio bila je odluka da na klupu pošalje Hangu. Mađar je bio jedan od ključnih igrača za kontrolu u defanzivi, pravljenje pritiska i sa njim se Zvezda vratila u igru u prvoj dionici. Izašao je na oko šest minuta prije kraja pri vođstvu (63:58) i nije se više vraćao u igru. Žalgiris je koristio svoje prednosti sa nižom petorkom, najviše su napadali upravo bekovsku liniju sa dvojicom srpskih igrača, uz to je Rokas bio van ritma. Od izlaska Hange dosta se poremetila igra crveno-bijelih, pokazuje to i statistika koja kaže da je sa njim na terenu srpski tim imao "+11", iza njega su Mitrović i Nedović sa "+5"...

TROJKE NEĆE STALNO ULAZITI

Izvor: MN PRESS

Zvezda je dobila Asvel lako i ubjedljivo i u tom meču dala je 17 trojki iz 34 pokušaja. Savršeno je počela meč u Beogradu, kontrolisala ritam i dešavanja na parketu, ali je i tada bilo jasno - trojke neće stalno ulaziti. Jednosavno, od šuta za tri ne može da se "živi". Vidjelo se to sada u Kaunasu.

Zvezda je u Litvaniji imala 26.1 odsto u šutu za tri (6/23), nije ni rival bio mnogo bolji (7/23), ali je pet trojki dao baš u posljednjem kvartalu, kada je bilo najbitnije. Uostalom, po tome su litvanski timovi i najpoznatiji. Pokušavali su crveno-bijeli da idu na sigurnije poene, nije išlo. "Oni su snizili petorku, preuzimali su sve, mi nismo uspjeli da spustimo loptu u reket", kratko i jasno je objasnio Ivanović.

Upravo je to jedan od detalja na kom će morati Duško, stručni štab i igrači morati da rade u narednom periodu. U posljednjoj četvrtini u Kaunasu samo pet šuteva bilo je iz reketa, uz tri pogođena, a uzeto je sedam šuteva za tri, ušla su samo dva...

Žalgiris - Crvena zvezda highlights
Izvor: Youtube/Euroleague Basketball

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC