• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvezda ga se odrekla - a on dominira u NBA ligi: Loša procjena crveno-bijelih ili samo bljesak u Americi?

Autor Nikola Lalović

Duop Rit je našao mjesto pod suncem u NBA ligi, a u Crvenoj zvezdi nije uspio da se izbori za minutažu. Šta je razlog tome?

 Duop Rit pruža solidne partije u NBA ligi Izvor: MN PRESS

Portland je uspio da pobijedi Sakramento Kingse u nevjerovatnom meču uprkos tome što su na tom meču Dearon Foks ubacio 43 poena, a Domantas Sabonis 32 uz 12 skokova. Ipak Blejzersi su sa klupe mogli da računaju na bljesak igrača koji se formirao u Srbiji!

Duop Rit, centar rođen u Južnom Sudanu, a odrastao u Australiji, prve profesionalne korake napravio je u Srbiji. Nakon dvije godine na Li koledžu i na LSU potpisao je za FMP, pa za Crvenu zvezdu. Potrajao je tri sezone u Srbiji, a kako se nije izborio za veću minutažu u Evroligi put ga je odveo dalje.

Sada, dvije i po godina nakon odlaska iz Srbije on blista u NBA ligi! Da li je možda Crvena zvezda pogriješila, da li ga se prerano odrekla?

GDJE JE I ŠTA RADI? DOMINIRA I UZIMA MINUTE U NBA!

Za mnoge je bilo iznenađenje kada je Duop Rit potpisao dvosmjerni ugovor sa Portland Trejlblejzersima nakon Svjetskog prvenstva na Filipinima, ali ipak kao startni centar Australije na Mundobasketu to ne bi nikoga trebalo da čudi. Takođe, mnogi su očekivali da brzo dobije otkaz ili da vrijeme provodi u razvojnoj ligi.

Nekoliko mjeseci kasnije ušao je sa klupe u meču sa Sakramento, odigrao preko 30 minuta i došao na korak od dabl-dabla! Imao je 25 poena i 9 skokova, pa iako je Enfermi Simons bio najefikasniji u Portlandu sa 29 poena Rit je sigurno bio najbitniji u pobjedi.

Takođe ovo nije izolovan slučaj, jedna utakmica u kojoj je bljesnuo. Počeo je Rit sezonu na kraju rotacije i pošteno zaradio ovih 32 minuta na terenu u kojima je šutirao 9/15 iz igre i 3/6 za tri. Na debiju u NBA ubacio je 11 poena za 14 minuta protiv Lejkersa, a nakon nule u narednom meču sa Jutom blistao je protiv Klivlenda sa 15 poena za 16 minuta.

Od tada ne izlazi iz tima, zapravo je prospustio samo jedan meč i ima prosjek od 8,6 poena, 3,1 skoka i jedne asistencije samo zato što zbog prirode toga što je igrač sa klupe nekada kada glavnim igračima ide baš dobro ne dobija lopte ispod koša. Uspio je da ubaci po 10 poena Golden Stejtu, Kliperima i Dalasu, Klivlendu je za 18 minuta dao 13 poena, Juti je za 12 minuta uz 15 poena uhvatio i 5 skokova, a dvocifren je bio i u meču sa Vašingtonom i to sa 10 poena za samo devet minuta u igri!

A U ZVEZDI?

Prvi profesionalni ugovor u karijeri potpisao je u sezoni 2018/19 sa FMP-om i tu je proveo dvije sezone. U ABA je u prvoj sezoni prosječno imao 9 poena i 5,1 skok, a u drugoj 11,7 poena i 4,7 skokova. To ga je preporučilo Crvenoj zvezdi, ali je u crveno-bijelom dresu potrajao samo sezonu.

U Evroligi je tada bilježio 4,8 poena, 1,9 skokova na 23 meča, od čega je na osam igrao kao starter. U Evroligi je po meču provodio 13 minuta na parketu, a u ABA ligi je u većoj mintuaži postizao je 4,5 poena. Ipak od vječitog derbija sa Partizanom u 21. kolu kada je ubacio 15 poena nije prebacio 9 minuta na parketu do kraja regularne sezone i tada je praktično ispao iz rotacije.

A konkurencija teško da je bila paklena. Tu su bili veterani Ognjen Kuzmić i Marko Jagodić-Kuridža, kao i Lendri Noko čija je karijera poslije te sezone otišla silaznom putanjom, dok su na krilnim pozicijama pomagali još jedan veteran Marko Simonović i Dejan Davidovac.

ZBOG KOGA GA SE ZVEZDA ODREKLA?

Izvor: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Lutala je Zvezda od odlaska Duopa Rita na pozicijama ispod koša, pa se postavlja pitanje da li je iz ove perspektive trebalo još malo sačekati visokog Sudanca? On je nakon Zvezde igrao u Australiji, Kini, pa je stigao čak i do Libana, ali očigledno da je dobro skautiran s obzirom da sada ima stabilno mjesto u NBA rotaciji.

Naredne sezone kada se Zvezda odrekla njegovih usluga vidjeli smo da je u zadnjem momentu potpisan Majk Cirbes kako bi tim imao trećeg centra, a tu su bili starosjedioci Luka Mitrović i Ognjen Kuzmić. Na četvorci je bio Eron Vajt koji se nije pokazao poslije teške povrede, kao i već pomenuti Davidovac i Simonović.

Prošle sezone Hasan Martin i Ben Bentil su imali dobre periode pod košem, ali teško da su opravdali očekivanja, dok je Miroslav Raduljica jedva odigrao koji minut. Filip Petrušev se pokazao kao pojačanje, a Dalibor Ilić i dalje čeka da se dokaže. Ove sezone imamo Majka Tobija koji se muči u Evroligi i uglavnom bude odličan u ABA i Marka Simonovića koji tek sada uzima neke minute u rotaciji. Džoel Bolomboj i Luka Mitrović su doduše odlični i nose ovaj tim.

Ipak, možda je trebalo sačekati Duopa Rita i pružiti mu više šanse u crveno-bijelom? Šta vi mislite?

Anketa

Da li je Zvezda trebalo da zadrži Duopa Rita?

  • Zvezda je trebalo da ga zadrži!

    100% (1)

  • Ma, samo je bljesnuo!

    0% (0)

  • Lako je sada biti pametan...

    0% (0)

Da li je Zvezda trebalo da zadrži Duopa Rita?

Rezultati

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC