• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dražene Petroviću, da li si Srbin? Voditelj se podigao sa stolice, a on... "Nema problema, mogu da odgovorim"

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Slavni košarkaški as u emisiji uživo bio upitan krajnje neprijatno i neprimjereno pitanje. Voditelj se nije snašao, a Dražen je ovako odgovori

 Gledalac pitao Dražena Petrovića je li Srbin Izvor: Youtube

Dražen Petrović bio je jedan od najvećih košarkaša u istoriji jugoslovenske, hrvatske i evropske košarke, a njegov tragičan kraj i pogibija 1993. godine u saobraćajnoj nesreći u Njemačkoj zauvijek su ostavili dilemu šta je sve još mogao da postigne.

U tom trenutku, on je bio u naponu snage, bio je lider hrvatske reprezentacije koja je godinu ranije igrala finale Olimpijskih igara u Barseloni protiv "Drim-tima", na svom prvom velikom samostalnom takmičenju. Uz to, bio je i bek Nju Džersi Netsa i uz Vlada Divca, Aleksandra Volkova, Šarunasa Marčuljonisa i druge otvarao vrata Amerike i drugim evropskim asovima.

U reprezentaciji Jugoslavije debitovao je na velikom turniru čak devet godina ranije, na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu i čak sedam godina je osvajao najsjajnije medalje u plavom dresu, postavši jedan od najvećih jugoslovenskih asova ikad. Kada se zemlja raspala, on je postao kapiten Hrvatske i u tim ratnim vremenima čak i javno bio upitan da kaže da li je Srbin ili Hrvat. Rođen od oca Jovana Petrovića iz Hercegovine, inače pripadnika službi bezbjednosti, i majke Biserke Mikulandre, bibliotekarke iz okoline Šibenika, Dražen je sa očeve strane bio rođak i srpske i svjetske legende Dejana Bodiroge, takođe jednog od najvećih evropskih igrača u istoriji.

U jednoj emisiji tokom rata, gledalac je u programu uživo postavio Draženu to pitanje:

  • "Dobro veče, pozdravljam i vas i vašeg gosta u studiju. Htio bih jedno pitanje Draženu da postavim, stalno se čuje u medijima da je Dražen Petrović Srbin, pa me interesira...", obratio se on voditelju sa tada uobičajenom cigaretom u studiju.
  • "Nemojte, ovo nije politička emisija. Šta ti igraš, Dražene, beka? On je srpski bek moguće, ali nije samo Srbin...", uzvratio je voditelj pridigavši se sa stolice, a Dražen se nasmijao, mada mu je bilo vidno neprijatno.
  • Voditelj je pokušavao da prekine neprijatnu situaciju, ali mu, najblaže rečeno, nije išlo najbolje: "Nemojte, molim vas, možete li molim vas nešto pitati o... Kako jedan Srbin može tako dobro da igra? Pa nije on Srbin, pa zato ne igra tako dobro. Nisu svi Petrovići Srbi", nekako se zaustavio voditelj.
  • Potom je pogledao Dražena, koji je odgovorio: "Nema problema, može se i na to pitanje odgovoriti", rekao je Dražen. "Rodom sam iz Šibenika, majka je iz Bilica kraj Šibenika, otac iz Hercegovine, Zagore", dodao je on u snimku koji je ostao sačuvan na Jutjubu.

Teška vremena u kojima su Dražen i asovi njegove generacije bili košarkaške zvijezde i ambijent u kojem su ovakvi razgovori bili vođeni u programu uživo, ostavljaju zaista veoma mučan utisak i sa toliko decenija distance. Zadiranje u nečiju intimu i ispitivanje za krvna zrnca Dražena Petrovića i njegovih roditelja "u etru" očigledno je nekima bilo sasvim logično, kao i stavljanje košarkaša u situaciju da se izjašnjava kao na ispitivanju o nečemu što je sasvim lična stvar.

Prošle su decenije, a njegov rođeni brat, takođe legendarni košarkaš i trener Aco Petrović govorio je u mnogo relaksiranijem društvenom ambijentu da je Draženu sve bilo jasno i da mu je hrvatski nacionalni tim bio sve. "On je bio lider ne samo košarke nego i sportski lider Hrvatske. Znate, tada je cijela Jugoslavija gledala na koju će se stranu odrediti Dražen. Jer, nemam šta da krijem, mi smo iz miješanog braka, iako je otac Jole iz Zagore kraj Trebinja u Hercegovini, a mama iz Bilica u Šibeniku. Tata je cijelo školovanje i radni vijek proveo u Hrvatskoj. Ali kad se raspadala država, svi su gledali šta će Dražen. A on je svojim dolaskom pred UN dao poruku svima 'Ja sam tu i za mene je hrvatska reprezentacija sve'. Uvijek je s ponosom pričao o 1992. godini", ispričao je Aco Petrović za HRT.

Možda će vas zanimati

Komentari 5

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ante Skela

Pa kako je onda hajdukovcima, navijaju za najveći srpski klub u RH

Ivan

Zašto je biti Srbin uvredljivo, sramota, nelagoda, sram, zaostalo, nazadno, SRAM. Upitati bilo koga na ovom svijetu, dali npr. Talijan, Francuz, Mađar, Nijemac..... je tako normalno i prirodno, nije osobna stvar Ali upitati to Srbina je uvredljivo i osobna stvar. EM TI HRVATSKU I POVLAŠTENU UVREDLJIVU MANJINU

Qwertz

@Ivan Ne izmotavaj se, neki dan na Z1 voditelj veli da Srbin nije nacionalnost, nego osobina čovjeka. Pa se ti izjasni da si Srbin.

Vjenceslav Vlahov

Ova vrsta Srba, kojoj je važno je li netko drugi Srbin, je najveće zlo ovih prostora. Takvi su uzrok svih zala. To agresivno i antipatično srbovanje, posebno sportaša poput N. Djokovića, rađa samo antipatije i animozitet, dok se Srbi time ponose i hvale. Idite, bre, svi takvi u bolju mater i liječite se, pun mi vas je Kiki.

Dr

@Vjenceslav Vlahov Dragi gospodine, treba da se zapitate zašto Vam smeta kako neko slavi i veseli se. Kako i neće kad je najbolji u istoriji tenisa. A Vi uvek možete da promenite kanal. 🙂

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC