• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Spektakl u Beogradu, fajnal-for na posebnom terenu: Prvo NBA liga, pa FIBA Liga šampiona

Završni turnir FIBA Lige šampiona održaće se u Beogradu, a mečevi će se igrati na posebnom LED terenu.

 Završnica FIBA Lige šampiona u Beogradu Izvor: MONDO/Nemanja Stanojčić

Liga šampiona u Beogradu. FIBA u saradnji sa KSS organizuje završnicu takmičenja u prestonici Srbije (od 26. do 28. aprila). Sve je spremno za spektakl i to na novom terenu. Umjesto klasičnog parketa mečevi će se igrati na posebnim LED parketima. Nešto potpuno novo i savremeno, novitet za sve one koji budu u beogradskoj Areni.

Na konferenciji za medije pričali su izvršni direktor FIBA Lige šampiona Patrik Komninos, ambasador fajnal-fora Željko Rebrača i generalni sekretar KSS Zlatko Bolić.

"Moj srpski još nije tako dobar, imam još nedjelju dana da naučim. Želim da se zahvalim svima u košarkaškoj familiji u Srbiji koji su nam pružili dobrodošlicu. Bolić predstavlja Savez koji nam je bio podrška od starta. Goran Grbović zbog medicinskih razloga nije ovdje sa nama, tu je i naš ambasador gospodin Rebrača. Četiri sjajna tima doći će ovdje. Tri tima su iz Španije (Unikaha, Mursija i Tenerife) i tim iz Grčke Peristeri koji vodi Vasilis Spanulis. Za nas je to sjajna postavka. Mečevi će se igrati u jednoj od najboljih dvorana u Evropi", počeo je Komninos.

Zatim je pojasnio sve o novom terenu.

"Mi se uvijek trudimo da budemo inovativni i da gledamo u budućnost. Zato smo donijeli odluku da se ovaj meč igra u Beogradu i igraće se na novom LED staklenom terenu. Za nas je to važan događaj. LED teren korišćen je sad u NBA ligi na Ol-staru i donosimo to u Beograd. Tako će takmičenje da se igra na modernoj i tehnološki inovativnoj podlozi. Liga šampiona uvijek je gledala ka budućnosti. Za nekoliko godina sva veća košarkaška takmičenja igraće se baš na ovakvom terenu. Mnogo nam je drago što će takmičenje biti na ovakvom parketu. Uzbuđeni smo zbog toga. Klubovi su uzbuđeni zbog toga. Jedva čekamo da košarkaška zajednica dođe, da vidi ovaj događaj i da bude dio istorije. Ovo je samo jedan dio onoga što nas čeka u budućnosti."

Izvor: MONDO/Nemanja Stanojčić

Zatim se medijima obratio Zlatko Bolić.

"Želim sve da pozdravim i da poželim svima dobrodošlicu u Beograd. Hvala i državi koja je prepoznala da ovaj događaj bude u Beogradu i da gledamo jedno ovakvo takmičenje. Što se same organizacije tiče, zahvalio bih se Komninosu, Lekiću i Rebrači. Imaćemo privilegiju da će se mečevi igrati na LED ekranu, da se tako izrazim. Pozvao bih sve ljude iz Srbije da dođu, da vide kako izgleda budućnost igranja na takvom terenu. Drago mi je i ponosan sam što sam dio KSS i što imamo visoke ocjene za organizaciju međunarodnih takmičenja. Prvi put organizuje klupsko evropsko takmičenje i poznavajući kapacitete Saveza, nemam sumnju u dobru organizaciju."

Željko Rebrača nije krio zadovoljstvo zbog predstojećeg događaja.

"Ponosan sam što mogu da budem ambasador ovog takmičenja i što će se igrati u Beogradu, gradu košarke. U prelijepoj Areni koja je poznata u svijetu. Ovo je poseban momenat za svakog igrača, sigurno će uživati u tome. Svako od njih ima mogućnost da ispiše istoriju, da promijeni neki tok svoje karijere. Inovacije su poznate u svijetu, mi smo igrali na nekim drugim terenima, normalno je da postoje noviteti u košarci. Mene baš zanima kako će sve to da izgleda i želim da pozovem sve da dođu i da uživaju. Smatram da će svi da uživaju, ovo su neka nova vremena, puna inovacija, volio bih da vidim kako će to košarka da iznese i donese."

Uslijedilo je i pitanje za Bolića i Rebraču da li će možda da isprobaju i sami taj teren.

"Neko će da šutira, neko da zakucava", dobacio je Zlatko, dok je Željko na to dodao da "nije baš za zakucavanje u ovom momentu, ali da bi htio da isproba teren."

Bolić je zatim istakao da jedva čeka da isproba teren. "Zanimalo me da li taj teren grije, da li ima uticaj na patike, teren, da li utiče na igrače kada se pojavljuju informacije ispod igrača tu. Biće interesantno to vidjeti, hoću da vidim kako će oni da reaguju na sve to. Ako budem imao prilike sigurno ću da izađem na parket", pojasnio je Bolić.

LED teren korišćen je do sada nekoliko puta. U Madridu, Indijanapolisu i Minhenu. "Horhe Garbahosa vjerovatno više može da priča o tome iz igračkog ugla. Ovaj LED teren je testiran u prethodnih pet godina i prvi put je upotrebljen prošlog juna u Madridu na Svjetskom prvenstvu za žene do 19 godina i iskustvo je bilo pozitivno. Da ne ulazim u tehničke detalje, ali sve mjere koje su urađene, sve je dokazalo da je ovo bolje. Balans je savršen na svim dijelovima terena, elastičnost postoji. Za nas je najbitnije da je bezbjedno za igrače. Svi testovi su to pokazali. Na tom terenu igrao je i Bajern u Bundesligi i to je odlično prošlo, zato je korišćen i na Ol-staru u Indijanapolisu i oni su pozitivno reagovali. Taj isti teren je ovdje u Beogradu i biće korićen za fajnal-for Evrolige", pojasnio je Komninos i dodao da se raduje što će sjajni timovi.

Izvor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Pojasnio je Patrik potom i zašto je baš odabrana predstonica Srbije. "Pitanje je dobro, Liga šampiona je uglavnom birala neke od učesnika za domaćina, što nam je dalo neku dozu komfora jer bi igrao neki domaći tim. Kako smo nastavili sa rastom, dolazililo je više popularnosti i htjeli smo da izaberemo neku neutralnu lokaciju kao što je bilo sa Bilbaom prije nekoliko godina. Vjerujemo da je došlo vrijeme da istražimo potpuno neutralnu lokaciju. Kada pričamo o tome, ako nema lokalne podrške, onda je potrebno da idemo na mjesto koje razumije i voli košarku i koje će biti uzbuđeno, Beograd je takva destinacija. Kada na to dodate infrastrukturu, Arenu, podršku navijača koju možemo da dobijemo i od strane KSS, šansa da slavimo 100 godina košarke u Srbiji. Svi ti elementi zajedno bili su logičan izbor da izaberemo ovakvu lokaciju. Nadamo se da će navijači cijeniti sve to, da će doći i da će biti dio istorije. Da ponovim, ovaj LED teren je dio istorije."

Očekuje se veliki broj navijača. "Uvijek pokušavamo da nađemo balans između gostujućih navijača i onih lokalnih. Vjerujemo da je ovo događaj koji će privući i domaću publiku koja voli i razumije košarku. Dva tima igraju Evroligu u Beogradu i ovo okruženje razumije košarku na najvišem nivou. Dolaze neki od najboljih evropskih timova, nudimo unikatno iskustvo. Uz to imamo očekivanja od navijača koji dolaze iz Grčke i Španije. Oni su u procesu organizacije čarter letova, prodaje karata i to je proces. Očekujemo da će biti dosta navijača. Vjerujemo da će neki pokušati da naprave i kombinaciju gledanja mečeva i turističkog razgledanja. Nadamo se da će atmosfera biti odlična. Fajnal-for je proslava košarke. Nije ovdje samo cilj da dođemo, organizujemo i da odemo. Biće tu više događaja, organizujemo i neke događaje za navijače u gradu, košarkaška klinika, želimo da uzvratimo na neki način. Fajnal-for je uzbudljiv događaj, tako je bilo u Malagi prošle godine. Nadam se da ćemo svi kada se probudimo 29. aprila reći da smo prisustvovali najboljem fajnal-foru ikada", zaključio je Komninos.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC