• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sprema se potres u NBA, vraća se čuveni tim iz devedesetih: Svi će morati da mu daju igrače, ponavlja se 1995.

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

NBA se sprema da aktivira dva nova tima od sezone 2027/28, a dva glavna favorita su Sijetl i Las Vegas.

  Sijetl i Las Vegas u NBA ligi Izvor: BRIAN BAHR / AFP / Profimedia

NBA liga bi za tri godine mogla da bude proširena za bar dva nova tima, prenosi američka TV mreža "ESPN". Ako se to dogodi, nakon naredne tri sezone najjače takmičenje na svijetu dočekalo bi sasvim nove ekipe, poput Las Vegasa, mada se navijači širom svijeta mole reaktiviranju starog - Sijetl Supersoniksa.

Taj grad u saveznoj državi Vašington ostao je bez slavne ekipe 2008. Tada je biznismen iz Oklahome Klej Benet odveo tim u svoju državu i nazvao ga "Oklahoma Tanders", dvije godine nakon što je kupio Supersonikse za 350 miliona dolara od nekadašnjeg prvog čovjeka Starbaksa, Hauarda Šulca.

Nakon što nije uspio da dobije podršku lokalnih vlasti da u oblasti Sijetla izgradi novu dvoranu, Klej Benet odveo je klub u Oklahomu. Sklopio je nagodbu sa gradom Sijetlom da za 45 miliona dolara prijevremeno otplati zakup Ki Arene u Sijetlu i tako je odveo NBA iz tog grada, kao i veliku zvijezdu Sijetl Supersoniksa, Kevina Durenta.

Tim za koji su igrali i bivši reprezentativci SR Jugoslavije, Vladimir Radmanović i Predrag Drobnjak, devedesetih je imao dane velike slave, kada je igrao veliko NBA finale protiv Čikago Bulsa Majkl Džordana. Asovi poput Šona Kempa, Gerija Pejtona, Sema Perkinsa, Detlefa Šrempfa, Hersija Hokinsa i drugih, pod vođstvom trenera Džordža Karla dva puta su u tom finalu pobijedili Bulse, ali je Čikago ipak osvojio titulu, kao i naredne dvije.

Ipak, ljubitelji košarke širom svijeta ostali su tada zaljubljeni u Sijetl, posebno u igru tandema Pejton - Kemp i zato skoro 30 godina kasnije maštaju da se košarka opet zaigra u gradu na zapadnoj obali Sjedinjenih Država.

Šta bi se dogodilo ako se pojave novi timovi?

Posljednji novi tim koji se priključio NBA ligi bili su Šarlot Bobketsi, sada Šarlot Hornetsi, 2004. godine. Te godine su NBA timovi imali pravo da zadrže do osam igrača pod ugovorom za sljedeću sezonu, a ostali su mogli da budu birani na "Expansion" draftu. Svaki tim je imao obavezu da bar po jednog igrača učini dostupnim za transfer u novi tim, čak i ako bi imao manje od dozvoljenih osam igrača pod ugovorom. Naravno, igrači kojima su isticali ugovori automatski su postali dostupni za izbor novom timu.

"Na primjer, ako bi NBA riješio da održi takav draft u junu 2025. godine, Milvoki Baksi bi mogli da ostave Krisa Midltona 'nezaštićenog' na trižtu. On ima opciju da produži ugovor za tu sezonu na 34 miliona dolara i ako bi novi tim draftovao Midltona, onda bi mogao da ponovo postane slobodan igrač time što bi odbio opciju da za tu sezonu zaradi 34 miliona dolara. U tom slučaju bi ga novi tim izgubio bez kompenzacije, a ako bi Midlton bio odabran, Milvoki bi onda dobio 31 miliona dolara da raspolaže u eventualnom trejdu za nekog novog igrača", objasnio je ESPN.

Posljednji put kada je NBA primila dva nova tima, 1995, priključili su se Toronto Reptorsi i Vankuver Grizliji, koji su sada u Memfisu. Oni su te 1995. mijenjali "pikove" dok nisu odabrali po jednog igrača iz svakog od tadašnjih 27 NBA timova. Bacali su novčić da bi bilo određeno ko će prvi da odabere. Iako su Grizliji pobijedili u tom bacanju, prepustili su Torontu da prvi bira, da bi birali ispred Reptorsa na NBA draftu.

Navedene 2004. godine, Šarlot je mogao da odabere 29 igrača, po jednog iz svakog tima, ali je među njima mogao da odabere 19, dok je minimum bio 14. Na sličan ili isti način uvođenje novih timova bilo bi izvedeno i 2027, a navijači nikad zaboravljenih Sijetl Supersoniksa euforično su dočekali još jednu najavu proširenja lige.

Štaviše, baš na današnji dan 1967. godine Sijetl Supersoniksi odigrali su prvu NBA utakmicu!

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC