• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Džanan Musa: Idem na draft, ali...

Autor mondo.ba

Mladi košarkaš je govorio u "animozitetu" sa publikom u Zadru, NBA draftu, selidbi u Zagreb, predstojećim utakmicama sa reprezentacijom, te otkrio i da je imao ponudu iz Grčke..

 Džanan Musa intervju, NBA, Olimpijakos, Cedevita Izvor: MN PRESS

Džanan Musa je ponajbolji mladi igrač u regionu, ali i šire. U žižu javnosti je došao zajedno sa svojim drugovima iz kadetske (U16) reprezentacije BiH koja je 2014. postala prvak Evrope. Musa se nakon tog uspjeha nije zaustavio i već nakon nešto više od dvije godine postao jedan od nosilaca igre u seniorskoj reprezentaciji u kojoj uživa veliko povjerenje selektora Duška Vujoševića.

Mladi bek je svoje prve košarkaške korake je napravio u školi košarke "Bosna XXL" u svom rodnom Bihaću, da bi se sa 11 godina preselio u Sarajevo i KK Koš.

"Od četvrte do sedme sam godine trenirao fudbal. Čak sam i bio dosta dobar, ali prebrzo sam narastao te sam se počeo povrijeđivati pa sam morao promijeniti sport. Odlučio sam se za košarku u koju sam se zaljubio od prvog treninga", počeo je razgovor za portal "Basketball.hr" Džanan Musa.

Glas o talentovanom košarkašu koji dominira u svom uzrastu se vrlo brzo probio do Hrvatske i do čelnika KK Cedevita koji su u trci za potpis talentovanog beka pobijedili giganta iz Pireja.

"Sedmicu dana prije nego su me kontaktirali iz Zagreba dobio sam bogatu ponudu Olimpijakosa. Doslovno me samo potpis dijelio od formalizacije ugovora, ali u zadnji čas su se pojavili problemi s nekim klauzulama, a u međuvremenu su iz Cedevite rekli da će izjednačiti i podebljati njihovu ponudu pa sam izabrao Cedevitu, jer je Zagreb sat i 15 minuta udaljen od Bihaća".

Musa smatra da nije pogriješio u izboru pošto je priliku da se "skine" za prvi tim šampiona Hrvatske dobio sa 16 godina.

"Cedevita mi je dala dosta toga i otvorila mi put prema evropskoj košarci. Sve što sam radio u Bosni i Hercegovini bilo je vezano za omladinsku košarku, a tamo je uvijek dosta talentovanih igrača koji se izgube na prijelazu u seniorske vode".

Izvor: MN PRESS

Selidba u Zagreb je bila izazovna, a mladić s obale Une kao najveću razliku ističe…

"Profesionalizam. Prvi sam se puta susreo sa uslovima u kojima svako ima svoju dvoranu na korištenje te može trenirati kada želi, bilo da će šutirati ili raditi individualno s trenerom. Susretao sam se i sa stvarima koje su mi bile čudne, ali prihvatio sam ih kao izazov koji trebam prebroditi kako bih nastavio na pravom putu".

Musa je najbolji strijelac svoje ekipe u ABA ligi sa skoro 14 poena u prosjeku i u pravilu je "šesti" igrač.

Mentalitet i stil igre je preuzeo od svog košarkaškog idola Kobija Brajanta, koji je takođe u ranoj mladosti pokazivao da se ne boji preuzeti odgovornost.

"On mi je bio i ostao idol. Iako se nedavno povukao, mislim da niko neće biti bolji od njega. Njegov mentalitet me privukao da ga stalno pratim.Znao sam se ustajati u četiri ujutro samo da bih pratio njegove utakmice".

Izvor: MN PRESS

Cedevita je u ovu sezonu, kao i u nekoliko prethodnih, ušla sa velikim očekivanjima

"Igrali smo tri utakmice sedmično što nam je bila otežavajuća okolnost. U neku je ruku pozitivno što smo završili sa Evrokupom pošto se možemo u potpunosti bazirati na regionalnu ligu i hrvatsko prvenstvo. Mislim da imamo kvalitet da pariramo svim ekipama u ABA ligi što smo i pokazali kada smo dobili Crvenu zvezdu na domaćem terenu. Imaćemo više vremena za trening, kao i više sastanaka koji će nam omogućiti da se što bolje pripremimo za završnicu sezone".

Reprezentativca BiH ugovor sa Cedevitom veže po formuli 1+1+1, a u njemu postoje klauzule koje mu omogućuju izlaz u slučaju odlaska u NBA ligu.

"Mislim da ću se ove sezone prijaviti na draft. Što se tiče samog odlaska još uvijek nisam odlučio. Trebam se dogovoriti i sa sadašnjim, ali i s klubom koji će me izabrati. Cedevita je do sada uvijek bila korektna prema meni pa će se i ona pitati".

Klub u NBA...

"Lejkersi. Ali, nikad se ne zna gdje će me put odvesti".

Animozitet između Džanana Muse i publike u Zadru nastao je kada je mladi Bihaćanin prvi put nastupio u Dalmaciji, a kulminiraoj e prošle godine kada je poslije postignutog koša „izvadio pištolje“ i „pucao“ po tribinama koje mu to nisu zaboravile.

"Imao sam samo 16 godina kada sam prvi put igrao u Zadru. Sjedio sam na klupi i radovao se za svaki koš svoje ekipe, kao što uvijek radim, a onda su počela vrijeđanja i kada je došla prva iduća utakmica reagovao sam instinktivno. Košarkaški. Nije bilo usmjereno protiv nekoga, napravio bih taj potez bilo gdje. U svakom drugom gradu i u svakoj drugoj državi. Ja volim košarku, volim se takmičiti i volim se radovati košarci".

Želja i san svakog igrača je da igra pred punom dvoranom...

"Mi to, nažalost, nemamo. U Zagrebu većina ljudi preferira Cibonu. Kada dođem u Zadar uvijek dobijem dodatni elan i motivaciju. Iako imamo nesuglasice volim igrati u 'Višnjiku'. Stvarno volim.

Poruka navijačima Zadra...

"Nastavite me vrijeđati jer tako bolje igram!".

Musa je već treću godinu u Hrvatskoj i dobio je hrvatsko sportsko državljanstvo pa će u nastavku sezone nastupati kao domaći igrač u takmičenjima HKS-a.

"Dosta nam je lakše. Nedavno smo komentarisali u svlačionici da će nam to biti od velike pomoći u nastavku sezone. Jako sam srećan zbog toga jer to pokazuje da sam kao igrač ostavio nešto iza sebe pošto sportsko državljanstvo nije mala stvar i ne dobija ga svako."

Izvor: MONDO/Samir Cacan

Musa će, uz svog klupskog kolegu Andriju Stipanovića, u Sarajevu i Moskvi sa reprezentacijom BiH pokušati izboriti plasman u drugi krug kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

"Igramo s Belgijom nakon čega idemo u Rusiju. Ali, prva nam je utakmica u Skenderiji puno bitnija. Ako dobijemo Belgiju mislim da sto odsto prolazimo u drugi krug. Trenutno imamo omjer 1-1, dok oni imaju 0-2 i ako ih dobijemo na domaćem terenu u Rusiju idemo turistički" zaključio je Džanan Musa.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC