• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Košarkaški klub Borac napunio 71 godinu

Autor mondo.ba

Najstariji košarkaški klub u BiH danas slavi rođendan.

 SKK Borac 1947 rođendan osnovan na današnji dan Izvor: MONDO/Borac-Sport/Dragan Šutvić

Košarkaški klub Borac iz Banjaluke osnovan je na današnji dan, 28. avgusta 1947. godine, pa danas najstariji košarkaški klub u BiH proslavlja 71. rođendan.

Aleksandar Mastela je te godine, iako je njegova prva ljubav bio fudbal, iz Novog Sada donio košarkašku loptu, okupio zaljubljenike u ovaj sport i tako je krenula košarkaška priča u gradu na Vrbasu.

Nešto kasnije iste godine napravljeno je i prvo košarkaško igralište, iza južne strane Gradskog stadiona, nakon čega su se stekli uslovi da se Borac uključi u takmičenje i odigra prvu utakmicu u Prvenstvu BiH protiv Slobode u Tuzli.

Borac je kasnije, sve do 1974. godine, nastupao na Stadionu sportskih igara, nakon čega se preselio u novoigrađenu dvoranu Borik.

"Crveno-plavi" su tokom istorije nastupali u raznim prvenstvima BiH, a zatim i u saveznim ligama Jugoslavije.

Klub je nekoliko puta mijenjao imena, najčešće uz ime dodajući i "prezime" u vidu sponzora koji je pomagao klub, tako da se ranije zvao Borac Incel, Borac Nektar, Banjalučka pivara, dok će ubuduće djelovati pod imenom SKK Borac 1947.

Ratna dešavanja u BiH primorala su Banjalučane da se takmiče i na teritoriji Srbije, pod imenom Borac Jagodina, Borac Ruma i Borac Borovica, zavisno od mjesta u kojima je bio stacioniran.

Pred kraj rata, Borac se vratio u Republiku Srpsku, te takmičenja nastavio pod imenom Borac Nektar, gdje je do kraja 90-ih bio najuspješniji košarkaški klub iz RS.

Početkom 21. vijeka dva puta je nastupio u regionalnoj Jadranskoj ligi, dok će naredne sezone igrati u Drugoj ligi Republike Srpske.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC