• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KK Borac Banjaluka - nekad i sad

Autori mondo.ba Autori Nebojša Šatara

Ne baš tako davno u Banjaluci se igrala vrhunska košarka! Košarkaši Borca pobjeđivali su jednu Sijenu, maltene redovnog učesnika Fajnal-fora Evrolige, a danas su na margini igre pod obručima u Republici Srpskoj.

Košarkaški klub Borac je najstariji u Bosni i Hercegovini, osnovan je daleke 1947. godine.

U neka sretnija vremena banjalučki navijači su punili dvoranu "Borik" posebno kod evropskih utakmica, a posljednjih godina, ispadanjem u Prvu ligu RS rezultate kluba prate samo članovi „šire“ porodice i eventualno neki „zaluđenik“ u basket.

POVEZANE VIJESTI

U novijoj istoriji, crveno-plavi košarkaši su bili prvi šampioni Bosne i Hercegovine u zajedničkom prvenstvu i postali prvi klub iz Republike Srpske koji je odmjerio snage u nekom od evropskih takmičenja poslije ratnih sukoba.

Igrao je Borac u Kupu Radivoja Koraća i Kupu Rajmonda Saporte i malo je nedostajalo da izbori plasman među 16 najboljih ekipa. Takođe, prvi je klub iz BiH koji je nastupao u regionalnoj Jadranskoj ligi. I to dvije sezone - 2002/03 i 2003/04.

Košarkaški stručnjak koji je upućen u sve "epohe" banjalučkog kluba je aktuelni trener OKK Borac Bojan Božić s kojim je MONDO prije treninga "pretresao" poslijeratni period.

Izvor: MONDO/Nebojša Šatara

"Borac je 'zaleđen' 2006. godine kad je poslije spleta okolnosti ispao iz Premijer lige Bosne i Hercegovine. Tada smo imali drugi tim KK Nektar, koji je osnovan 1997. godine da posluži 'starijem bratu' za stvaranje igrača u mlađim kategorijama. S obzirom da je ispadanjem iz elite, Borac spao na igranje u zajedničkoj ligi sa Nektarom, a imao je i nagomilana dugovanja, odlučeno je da se Borac formalno-pravno 'zamrzne' i da se naslijedi status Nektara. Tako je nastao Borac Nektar", počeo je Božić priču za naš portal.

Čim se pomenuo nastup u Evropi, koji crveno-plavi navijači nikad nisu zaboravili, Božić se prisjetio tadašnje euforije u Banjaluci i u dvorani "Borik".

"To je bilo sretno doba. Atmosfera je bila fantastična! Možete da zamislite da se prije meča moralo dolaziti dva sata ranije samo da bi uspjeli da zauzmete mjesto u dvorani. Prepuno je bilo uvijek, nikad ispod pet, šest hiljada ljudi na evropskim utakmicama. Čak se znalo događati da ispred 'Borika' ostane i dvije hiljade duša, koje nisu uspjele da kupe karte na vrijeme. To je bilo najsjajnije vrijeme banjalučke košarke u novijoj istoriji".

Jedan od najvećih timova, koji su položili oružje pred Borcem je slavna Sijena.

"Dolazile su nam vrhunski timovi tog doba, sjećam se pobjede nad Sijenom u Kupu Koraća, timom koji je kasnije bio redovni učesnik Fajnal-fora Evrolige. Borac je tad slavio i to mi je jedna od najdražih pobjeda crveno-plavih".

Na žalost banjalučkih ljubitelja košarke, sunovrat Borca kreće sa otkazivanjem sponzorstva Banjalučke pivare, koja je privatizovana, ali i sa usponom Igokee iz Aleksandrovca kod Laktaša. „Igosi“ su neprikosnoveni u BiH i igraju ABA ligu, dok je Borac danas klub koji već četiri sezone tavori u Prvoj ligi Republike Srpske.

...
Izvor: YouTube

"Kad će se klub vratiti tamo gdje po renomeu i pripada? Da bi dao odgovor na to pitanje moram se opet vratiti u prošlost. Borac je u sretna vremena finansirala 'Banjalučka pivara' i u tom momentu je bilo mnogo djece u mlađim kategorijama iz kojih je crpio talente za A tim. Uvijek je sedam domaćih košarkaša baš iz Banjaluke igralo za A tim i to je bio minimum. Za ostale 'deficitarnije' pozicije angažovani su igrači iz Srbije jer je to zahtijevao nivo takmičenja. Ali, opet su najveći uspjesi ostvareni kad su domaći igrači forsirani. Međutim, s takvom klupskom politikom se stalo 2007. ili 2008. godine. Oko 20 igrača je dovođeno sa strane, raznorazni Amerikanci sumnjivog kvaliteta...I tad je nastao i najveći dug iako je klub imao vlastiti omladinski pogon s veoma talentovanim igračima".

Izvor: MN PRESS

Koliko je pogrešna bila tadašnja klupska politika, Božić je ilustrovao primjerom reprezentativca Srbije Ognjena Kuzmića, Dobojlije koji je u Borcu proglašen netalentovanim!?

"Zamislite da Kuzmića, koji je vlasnik šampionskog prstena NBA lige s Golden Stejtom proglasite netalentovanim! Zar bi po povratku iz SAD igrao u Panatinaikosu ili bi ga selektor Saša Đorđević zvao u Atinu i među 'orlove' da nema talenta? Ali tadašnje rukovodstvo Borca je tako procijenilo".

Njegov sadašnji tim koji vodi OKK Borac je nastao na sličan način kao i KK Borac Nektar.

"Poput KK Nektara za originalni KK Borac, Borac Nektar je imao svoj OKK Borac, koji je nastao da 'razigrava' djecu koja će vremenom postati okosnica A tima. Međutim, ispadanjem u Prvu ligu RS, klub je 'zamrznut' i OKK je nastavio da se takmiči".

Božić smatra da uprkos problemima i teškoj materijalnoj situaciji u našem društvu ima načina da se Borac vrati u vrh bosanskohercegovačke košarke jer realno gledano, tamo i pripada.

"Niko ne može da me uvjeri da u Banjaluci nema talentovane djece za bilo koji sport, pa tako i za košarku. Potreban je sistem, koji će da proizvodi igrače od tih klinaca kroz razne rangove takmičenja. Da se napravi svojevrsna košarkaška piramida od najnižeg nivoa poput škola, pa sve do klubova".

TROFEJI

Šampion Republike Srpske 1993-1994, 1994-1995, 1995-1996, 1996-1997, 1997-1998, 1998-1999, 2001/02, 2006/07

Osvajač Kupa Republike Srpske 1993-1994, 1994-1995, 1995-1996, 1996-1997, 1997-1998, 1998-1999, 2001/02, 2006/07, 2008/09

Šampion Bosne i Hercegovine 1999/2000

Kup Rajmonda Saporte Poraz u 1/16 finala od kiparskog Keravnos Kea

Učesnik Jadranske lige 2002/03 (11. mjesto), 2003/04 (13. mjesto)

Po njegovom mišljenju, jedan od ključnih koraka je i novi Zakon o sportu Republike Srpske, koji bi uz oprost nenaplativih dugovanja morao da stimuliše i privredne subjekte da ulažu u sportske kolektive.

"Na žalost, košarka nije toliko profitabilan sport da bi mogla sama da se održava, čak i na najvišem evroligaškom nivou. Zato su neophodni sponzori ili da u budućem zakonu eventualne kompanije koje žele da ulažu novac ne dobiju samo reklamu, već i da im se umanje neki drugi porezi. Da ulaganjem u sport, osim pomaganju razvoja naše djece, dobiju i direktnu korist. To je jedini put da se pomogne našem sportu".

Trenutno stanje u Borcu je blago rečeno katastrofalno.

"Borac u ovom trenutku nema ni upravu, snalazimo se od utakmice do utakmice i svi smo volonteri. NI igrači ni stručni štab nemaju nikavih primanja od kluba. Radimo ovo bukvalno iz ljubavi prema klubu i košarci. Ali, vjerujem da nam malo treba da se vratimo u Premijer ligu BiH. Više od 2.000 djece trenira košarku u Banjaluci i sigurno među njima ima mnogo talentovanih. Ponoviću, ono što nam nedostaje je sistem kako da ih razigramo jer nam odlaze već sa 12 ili 13 godina. Svi talentovani klinci u Banjaluci se prate, prije od klubova iz Srbije, a danas našu djecu, sve češće odvode ekipe iz Španije ili Italije", zaključio je Božić.

Komentari 4

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bosko

A Dodik ga je unisto,da bi svoju selendru propagirao kao kosarkaski centar i sipao lovu u njega!Dok je on na vlasti tako ce biti,a kad pukne Igokea nece ni postojati!Sramota je da jedan grad kao Banja luka ne moze finansirati i imati jak kosarkaski klub.

kuka

Dok je Baja na vlasti nema sporta u Banjaluci...

Banjalucanin

Zivece ovaj narod, i posle ustasa...

banja luka

A zasto niko ne rece da je najveci minus u klubu nastao za vrijeme Skrbica, Dodikovog kuma i Slobodana Simovica, bivseg trenera u klubu?!? Ciljano uradjeno da bi se kosarka i definitivno preselila u gl.grad, Laktase....

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC