• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Boža Maljković: Ja sam insistirao da Kokoškov bude selektor Slovenije

Autor mondo.rs

Proslavljeni košarkaški trener Božidar Maljković kaže da se i danas probudi i razmišlja kako će da vodi trening, oktirva kojem igraču je vadio dušu i koliko je zaslužan za povratak Igora Kokoškova u evropsku košarku.

 Boza-Maljkovic-o-Kokoskovu Izvor: MN PRESS

Sajam sporta je bio sjajna prilika da se na jednom mestu okupe mnogobrojne naše sportske legende. Fakultet za sport Univerziteta "Union - Nikola Tesla" sada već tradicionalno ima svoj otvoreni TV studio, u kojem studenti Sportskog novinarstva intervjuišu istaknute sportiste i sportske radnike. Jedan od njihovih gostiju bio je predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, proslavljeni košarkaški trener Božidar Maljković.

Najpre je izneo svoja očekivanja o učešću srpskih sportista na predstojećim Olimpijskim igama u Tokiju, a pričao je i o novom selektoru Srbije Igoru Kokoškovu.

Možda će vas zanimati

"U Riju je bilo 106 sportista, sledeće godine u Japanu očekujemo oko 100, možda i više. Mnogo toga nam zavisi od rezultata i muške i ženske košarkaške reprezentacije i od rezultata odbojkaša na kvalifikacionom turniru. To će biti veoma teška takmičenja bez obzira što košarkaške selekcije igraju u Beogradu. Odbojkaši će svoje kvalifikacije za Olimpijske igre imati u Berlinu gde će biti motiv svim drugim reprezentacijama da pobede prvake Evrope iz Pariza ove godine".


Maljković nije želeo da licitira o broju medalja sa najveće sportske smotre.

"Veoma teško pitanje, na to odgovor niko ne može da da. Ja prognoze prepuštam meteorolozima, a i oni često promaše. Na nama je da ih spremimo što bolje možemo, da im obezbedimo najbolje uslove za rad, da njihovi treneri imaju sve što požele i da napravimo najbolje moguće programe. To da li će košarkaš dati trojku, da li će džudista baciti nekoga, ili odbojkaš smečovati kako treba nije do nas, već do naših sportskih heroja".

Kada je sagovornik jedan Božidar Maljković, neophodna tema je košarka, a na tom polju najaktuelnije pitanje je izbor novog selektora reprezentacije Srbije.

"Od kada sam predsednik Olimpijskog komiteta izbegavam da pričam o košarci, ali jeste, ja sam se pomalo bavio trenerskim poslom", kaže kroz osmeh četvorostruki klupski šampion Evrope.

"Bio sam tri godine selektor Slovenije i na moj predlog izabran je Igor Kokoškov da me nasledi. Oni su želeli da ja nastavim, ali ja nisam hteo. Poslušali su me na njihovu sreću, a na našu nesreću jer su nas posle dobili u finalu Evropskog prvenstva".

O novom selektoru Srbije:

"On je ozbiljan trener, sa velikim znanjem, sa najnovijim poznavanjima kada su u pitanju moderni košarkaški trendovi. Svi mi treba da mu pomognemo, čeka ga težak zadatak. Publika ne odlučuje utakmicu, oni pomognu, ali iako je u Beogradu kvalifikacioni turnir za plasman na Olimpijske igre, mi moramo da igramo najbolje što možemo i očekujemo od igrača da odigaju onoliko koliko njihovi individualni rejtinzi pokazuju", kaže Maljković.

Izvor: MONDO

Kako ste se navikli da više niste trener već da sada obavljate neku drugu funkciju?

"Još se nisam navikao. I dan danas kada se probudim razmišljam šta ću raditi na jutarnjem treningu, razmišljam o utakmicama i pratim košarku kao da sam trener. Ali, onaj najteži deo posla ne radim, već sam maksimalno angažovan u Olimpijskom komitetu".

Maljković ističe da mu mnogo znači što ga mnogi igrači svrstavaju u najbolje trenere sa kojima su radili.

"Rađa, Perasović, Kukoć, Majkl Jang... Kada neko sa kim dugo niste radili, odnosno sa neke vremenske distance kaže da ste vi najbolji to zaista mnogo znači. Perasoviću sam dušu vadio, da bih ubio njegov egoizam, niko u Španiji nije igrao kao on. Meni je drago da su svi ti moji bivši igrači postali treneri ili menadžeri, ali da su ostali u košarci. A u svemu tome ima zrnce i moje zasluge".

Maljkovićeva košarkaška filotofija...

"Napadom možete dobiti jedan turnir ili utakmicu. Košarka je simfonija između odbrane i napada. Odbranom u dugačkom periodu možete napraviti rezultat, to je praksa pokazala. Ona je jednostavno kao muzika koja svoje čari ima i u defanzivi, zašto da ne?"

Poruka za buduće olimpijske učesnike?

"Pre svega dobar rad, puno znoja, a mi smo tu da im svojim iskustvom pomognemo".

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC