• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sjećanje na Peđine najbolje dane: Rej Alen, "air ball", pa dvije titule

Autor Nikola Janković

Prvi Evropljanin pobjednik nekog takmičenja tokom NBA Ol-star vikenda vodio je neke od nezaboravnih duela u brzom šutiranju trojki. Titule je osvajao u produžecima. Nekad i duplim.

 Pedja-Stojakovic-na-NBA-All-Star-sutiranju-trojki-2001-2004-Dvije-titule-iz-cetiri-finala-VIDEO Izvor: Guliver, Jed Jacobsohn/Getty Images North America

Peđa Stojaković imao je 23 godine kada je u debitantskom nastupu na NBA Ol-staru izgubio od jednog od najvećih šutera svih vremena u finalu takmičenja u brzom šutiranju trojki.

Tog 11. februara 2001. u Vašingtonu, debitant je bio dobar...

2001 NBA All Star Peđa.
Izvor: YouTube

...ali je Rej Alen bio bolji - 19:17.

2001 NBA All Star Ray Allen.
Izvor: YouTube

Godinu dana kasnije u Filadelfiji, momak iz Slavonske Požege rođen 9. juna 1977. postao je prvi Evropljanin pobjednik bilo kog takmičenja tokom Ol-star vikenda, iako je dodatnih 30 sekundi "ispucavanja" u finalu otvorio sa tri vezana promašaja od kojih je drugi bio "air ball".

Kao da se ništa nije dogodilo, mladi as Sakramento Kingsa pronašao je ritam i do isteka "produžetka" od pola minuta sakupio devet bodova što je "slomilo" samopouzdanje Veslija Persona.

Bek Klivlend Kavalirsa umiješao se iz drugog plana u Stojakovićev okršaj sa trećim finalistom, Stivom Nešom, koji je "izazvao" konkurente sa 18 poena na otvaranju druge serije. I tada je srpski as loše počeo, zapravo očajno, pa je na pretposljednji "rek" stigao sa svega devet poena iz prvih 15 šuteva…

Drugim riječima, bilo mu je potrebno isto toliko iz posljednjih deset pokušaja. Pogodio je devet, računajući i šarenu za kraj, kojom nije stigao, već prestigao asa Finiks Sansa i budućeg dvostrukog osvajača MVP trofeja.

Dok su Srbin i Kanađanin čestitali jedan drugom, Person je i sam stigao do 19 bodova, pa je Stojaković morao još jednom na "crtu" te večeri u Filadelfiji.

2002 NBA All Star (sport)
Izvor: YouTube


Stojaković se vratio na "crtu" naredne godine u Atlanti kao zvanični šampion, a napustio najveći grad u Džordžiji kao peti čovkek u istoriji, koji je prestižno takmičenje osvajao više od jednom. Pre njega uradili su to Lari Bird (3) iz Boston Seltiksa, Krejg Hodžes (3) iz Čikago Bulsa, Mark Prajs (2) iz Klivlend Kavalirsa i Džef Hornasek (2) iz Jute Džez.

Ovog puta kao igrač Memfis Grizlisa, Person se nekako umuvao u finale sa svega 14 bodova i našao ponovo oči u oči sa Stojakovićem, koji je kroz kvalifikacije prošao rutinski, istim rezultatom kao Brent Beri iz L. A. Klipersa – 19.

Peđa je kao drugi u finalu izjednačio Personovih 20 poena dva šuta prije kraja, ali nije pogodio nijedan, pa je novi "produžetak" između prošlogodišnjih finalista mogao da otkaže samo Beri, kome je brzo otkazalo samopouzdanje pa je stigao samo do 17.

Izvor: Guliver, Jed Jacobsohn/Getty Images North America


Te 2003. u Atlanti, Stojaković i Person nisu riješili pitanje pobjednika poslije jednog, već DVA produžetka, dok su se zvijezde iz prvih redova pitale da li uopšte postoje pravila za takve slučajeve.

U prvom, šuteri su imali 30 sekundi i po tri lopte u "reku". Obojica su ubacila po 13.

Tada se prešlo na "ispucavanje" iz mjesta sa pozicije "jedan" u trajanju od deset sekundi i malo je reći da je Peđa zadao nerješiv zadatak za Persona.

Ubacio je sedam i pobijedio rivala prije njegovog izlaska na parket, što je bila samo uvertira za Stojakovićevu najbolju godinu u karijeri, potpisanu sa 24,2 poena u prosjeku na 81 utakmici za Kingse u sezoni 2003/04.

2003 Peđa na NBA All Staru.
Izvor: YouTube


Iako se dvoumio, na kraju je pristao da brani krunu u Los Anđelesu, gdje je u četvrtom uzastopnom (i posljednjem) nastupu ponovo bio među trojicom finalista, ovog puta u društvu mladog Kajla Korvera sa Istoka i iskusnog Vošona Lenarda sa Zapada.

Stojaković, koji je u "Stejpls centar" doputovao kao drugi strijelac lige, trebalo je da ubaci 17 poena kako bi se pridružio Korveru i Lenardu u drugoj seriji, ali je ubacio 21 i poslao snažnu poruku dvojici debitanata pred finale.

Korver je podlegao pritisku i ubacio samo 15 u drugoj seriji, ni Lenard nije blistao, naprotiv, čekao je "presudu" sa skromnih 18 poena, ali je sa stolice ustao kao novi šampion nakon što Stojaković u posljednjih pet šuteva nije uspio da nadoknadi katastrofalan učinak sa treće i četvrte pozicije.

Na kraju, sve se svelo na posljednju šarenu, kojom bi Srbin izborio treći uzastopni produžetak.

Nije ušla.

Peđa na NBA All Staru 2004.
Izvor: YouTube


Stojaković se povukao sa parketa 2011. godine poslije osvajanja šampionske titule sa Dalas Meveriksima, što je bila kruna 13-godišnje NBA karijere u kojoj je postigao 1.760 trojki.

U trenutku kada je odlučio da razveže pertle, Stojaković je bio deseti trojkaš na vječnoj listi.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC