• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FIBA "presekla" prva i zbunila mnoge: Završićemo ovu sledeće sezone

Autor Mladen Šolak

FIBA Evropa je prva definisala kraj i rasplet svog međunarodnog takmičenja. Dok se čeka da u narednom periodu isto urade i Đordi Bertomeu i saradnici, rešenje iz Švajcarske stvara nedoumice.

 FIBA-Liga-sampiona-kraj-sezone-Fajnal-ejt-na-jesen-septembar-oktobar-2020 Izvor: Guliver, Takashi Aoyama/Getty Images AsiaPac

Dok se iščekuje da Evroliga odredi epilog svojih takmičenja, FIBA je u utorak "prelomila" i otklonila svaku dilemu, zvaničnom odlukom:

Sezona 2019/20 košarkaške Lige šampiona biće završena početkom jeseni 2020.

Možda će vas zanimati

Šampion će biti određen Fajnal-ejt turnirom, u kojem će ekipe igrati po jednu nokaut utakmicu sve do finala, u kojem će biti određen prvak. Termin turnira je od 30. septembra do 4. oktobra.


Dakle, tekuća takmičarska godina biće završena na početku sledeće. Sama po sebi, ta odluka navodi na nekoliko krupnih nedoumica - i javnost i igrače i klubove.

Kao prvo, nameće se čisto sportsko pitanje - ko će biti šampion? Jasno je da će neki tim osvojiti titulu, ali koji sastav će biti šampionski - onaj koji je "dogurao" tim do sadašnje, nokaut faze ili onaj koji će proći kroz nokaut rundu.

Ili i jedan i drugi?

Pomalo paradoksalno biće to da će utakmice za međunarodni trofej, koji teži tome da bude sve prestižniji, biti de facto odigrane u formi takmičarskih, ali i pripremnih mečeva za sezonu 2020/21.

Jer ko će moći da zameri novim sastavima (verovatno i novim trenerima) što nešto nisu uspeli da postignu posle nekoliko nedelja rada? (Naravno, pod uslovom da sportski kalendar ne pretrpi dodatne katastrofične udarce i da se pauza zbog kovida ne otegne sve do jeseni).

Povrh toga, problem će verovatno stvarati i selekcija timova za Fajnal-ejt, jer jesu poznata imena šest učesnika (Saragosa, Nimburk, AEK, Turk Telekom, Hapoel Jerusalim i Burgos), ali je u dve serije osmine finala preostala da se odigra još jedan meč: Dižon - Nižnji (1:1), Tenerife - Ostende (1:1).

Da li će njihove "majstorice" biti odigrane kao pretkvalifikacije?

FIBA Liga šampiona uspostavljena je u sezoni 2016/17, a dosadašnji šampioni su Kanarijas (2017), AEK (2018) i Virtus (2019).

Dve od tri titule osvojili su srpski treneri - Dragan Šakota sa Atinjanima i Saša Đorđević sa italijanskim velikanom.

Košarkaš Nižnjeg Novgoroda, Majkl Dženkins, javno je napisao na Twitteru šta ga zbunjuje iz igračkog, a vrlo važnog ugla.

"Neki igrači možda imaju bonuse u ugovorima za plasman na Fajnal-ejt, Fajnal-for, osvajanje titule i tako dalje. Kako će oni biti isplaćeni ako fizički neće moći da igraju u tim utakmicama osim ako ne produže ugovore?".

"Ovo rešenje je recept za sukob", dodao je on.

I zaista, izvesno je da mnogi igrači koji su "dogurali" svoje ekipe do trenutne faze (nekompletna osmina finala) sigurno neće biti u istim timovima. Da li će se i njima pisati u biografiju da su šampioni, ako njihov tim osvoji bez njih?

FIBA je sigurno i ove aspekte uzela u obzir dok je donosila rešenje koje ipak ima dosta spornih strana.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC