• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radman otkrio kako se ovo dogodilo: Sujevjeran trener, sujevjeran i ja!

Autori mondo.rs Autori Nikola Janković

"Svi me gledaju, niko ne vjeruje šta se događa", prepričavao je Vladimir Radmanović čuveke kikice.

 Radmanoviceva-frizura-sa-kikicama-Ovako-se-dogodilo Izvor: Jed Jacobsohn/Getty Images/Guliver

Vladimir Radmanović pojavio se 26. aprila 2005. na utakmici Sijetl Supersoniksa sa Sakramento Kingsima sa nezaboravnom frizurom sa slike.

Skoro 15 godina kasnije, tokom "live" ćaskanja sa nekadašnjim saigračem Rorijem Turijafom, Radman je objasnio kako je do toga došlo.

Ukratko? U kišnom Sijetlu srela su se dvojica sujevjernih - on, koji je insistirao na tome da se ne šiša tokom sezone i trener, koji je insistirao na tome da se poštuje odluka donijeta prije početka sezone.

Rezultat?

Nezaboravne kikice!

"Svaki put kada smo igrali u 'retro' dresovima, gubili smo. Nejt je ludio zbog toga", prisjetio se Radmanović sezone 2003/04, svoje treće od kada su ga nekadašnji Soniksi povukli iz Železnika sa 12. pozicije na draftu, poslije koje je trener Nejt Mekmilan donio teško razumljivu odluku.

Konkretno: Ko počne sezonu sa trakom na glavi, mora i da je završi. 

To je važilo i za svaki drugi dio opreme. Drugim rečima - sujevkerni trener nije želio ništa da prepušta slučaju.

"Ja sam se ošišao u Beogradu pred put u Ameriku i poslije više nisam. U nekom trenutku, skoro će plej-of, a moja kosa...", prepričavao je Radman iz svog doma.

"...padaju mi šiške u oči, ne mogu da igram. Kažem ja jedan dan: 'Treneru, moram da stavim traku, ne vidim ništa', ali mi on odgovori: 'Pa, idi, ošišaj se'. Ja mu objasnim da se ne šišam tokom sezone, ali nije vrijedilo, kaže mi: 'To je pravilo. Ili ga nosiš ili ne'", prepričavao je Radman situaciju iz finiša sezone 2004/05, koju je označio kao najbolju u karijeri kasnije tokom razgovora sa nekadašnjim saigračem iz Francuske, koji je u imao ulogu autora intervjua.

"Šta da radim...", prisjećao se i ispričao kako mu je sestra, koja mu je u to vrijeme pravila društvo u stanu u "Kišnom gradu", pomogla da kod kuće napravi kikice.

"Nije to baš bilo sjajno, ali sam mogao da igram".

Izvor: Guliver, Jed Jacobsohn/Getty Images North America

Dirk i Garnet su mi bili najteži protivnici

Međutim, kada se sljedećeg dana pojavio na treningu...

"Pita mene jedan tip: 'Što ne odeš kod frizera da ti to uradi kako treba?' OK, pomislim. I odem ja tamo, ulazi 208 visoki bijelac, Evropljanin, gledaju me sa onim kikicama, nije im jasno šta se događa. Kažem im ja: 'Volio bih to i to', kaže mi frizer: 'Evo baš imamo neke zelene i žute gumice'. Pomislim ja - super. To su boje Soniksa...", prepričavao je Radmanović, koji je prvih i najboljih pet godina u NBA karijeri proveo u legendarnim Soniksima, koji i danas nedostaju starijoj košarkaškoj publici.

"Kad sam se pojavio...", pričao je sa osmijehom, dok se Turijaf smijao naglas...

"Svi me gledaju, niko ne vkeruje šta se događa".

Radmanović je otkrio čak da su ga ljudi iz NBA lige zvali naredni dan i pitali da li su to gumice, jer da su bile plastične šnalice - to bi bilo protiv pravila.

"Ništa, skinuo sam to brzo"; završio je priču o nesvakidašnjoj situaciji iz pretposlkednje sezone u Supersoniksima, poslije koje se preselio južno niz obalu Atlantika, sve do Los Anđelesa.

Otkrio je da su ga u Lejkerse zvali Kobi Brajant i Fil Džekson, ali da nije ostavio dublji trag u najboljem od sedam gradova u kojima je živio tokom 12 sezona u ligi, malo jer nije imao sreće, a malo jer nije imao pameti. Konkretno, u prvoj sezoni dogodila se povreda ligamenta prsta šuterske ruke ("znam da djeluje banalno, ali imalo je veliki uticaj na mene, koji sam doveden kao šuter", rekao je), a potom...

"Potom sam napravio najveću glupost u životu", priznao je, aludirajući na odluku da malo prije povratka na teren skokne do ski centra da se opusti.

"Kad sam se popeo gore, nisam odolio. Pomislio sam da bih mogao jednom da se spustim i...", rekao je Radmanović, koji je povrijedio koleno vozeći bord, što je jedna od stvari najstrože zabranjenih profi ugovorima - bilo u Evropi, bilo u NBA.

Da li je ostvario svoje snove, pitao ga je Turijaf u jednom trenutku.

"Ne, ne mislim da sam ostvario. Mislim da niko nije. Svi mislimo da nešto uvijek nedostaje, da smo mogli bolje. Mnogo toga sam mogao bolje", rekao je Radmanović. 

Usijledilo je molba da navede jedan, konkretan primjer.

Odgovorio je:

"Volio bih da sam bio više fokusiran. Imao sam slobodan duh, volio sam život više nego što bi profesionalni sportista trebalo, nije da žalim zbog toga, to sam bio ja, ali nekad kad pomislim o sebi kao košarkašu, mogao sam da budem više fokusiran na sport".

"AKO VOZIŠ MOTOR, UVIJEK SI TI KRIV"

Izvor: Guliver, David McNew/Getty Images North America


Kako si znao kad je vrijeme da se povučeš, bilo je jedno od posljednjih Turijafovih pitanja, na koje je Radmanović odgovorio riječima da je na ljeto 2013. shvatio da nema ni tijelo, ni um da odlazi na ljetnu ligu i bori se za ugovor sa momcima koji se nalaze u najboljoj fizičkoj spremi u svojim životima.

"Nisam se nešto pokajao...", rekao je i potom bivšem saigraču rekao da se odmah vratio u Beograd, u kom živi već osam godina, a da je u međuvremenu pronašao novu strast - vožnju motorom evropskim putevima, planinskim lancima i prevojima, u društvu petorice, šestorice drugara.

"Teško je opisati to, možeš da osjetiš baš sve, kako struji vazduh, temperaturu napolju, mirise, nekada ti je toplo, nekada hladno, a adrenalin te cijepa sve vrijeme", rekao je.

"Moraš biti fokusiran 100 odsto kada voziš motor, jer si uvijek ti kriv".

Tim odgovorom zbunio je sagovornika.

"To sam naučio od momka koji mi je bio instruktor na polaganju. Rekao mi je da se čuvam, jer ću uvijek ja biti kriv. Pitao sam ga: 'Kako ću to tačno ja biti kriv ako se lik zakuca u mene kolima?', odgovorio mi je: 'Ti ćeš biti povrijeđen, tako da si ti kriv'. Nikada to nisam zaboravio", ispričao je Vlada i rekao da je obišao brojne planinske puteve Austrije, Švajcarske, Italije i Francuske, ali da još nije ostvario san o vožnji putevima Južne Amerike.

"To mi je velika želja, da prođem kontinent, upoznam kulture, kuhinje... sve".

Šta bi poručio mladom sebi?

"Mladom sebi bih rekao mnogo stvari. Da bude strpljiviji, to prvo", rekao je Radmanović prijatelju, prije nego što su otišli "offline".

Prije toga, Radman je ispričao zbog čega je sve "pucalo" u reprezentaciji do njegove odluke da se povuče 2005. godine.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC