• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koledž iz kojeg igrači ne žure u NBA ligu: I to već 25 godina!

Autor Mladen Šolak

Dok se nazire talas srednjoškolaca koji će preskakati koledž na putu ka NBA, u ovoj ekipi košarkaši sami biraju da ostanu malo duže.

 Vilanova - koledž iz kojeg košarkaši ne žure u NBA Izvor: MITCHELL LEFF/GETTY IMAGES NORTH AMERICA, Guliver

Na MONDU ste prošle sedmice mogli da čitate o mladom američkom košarkašu Džalinu Grinu, srednjoškolskoj zvijezdi koja je odlučila da ne ode na koledž, već direktno u razvoju NBA ligu.

Na taj način, on će na svoj način zaobići pravilo uvedeno 2006. godine, prema kojem igrači moraju da imaju bar 19 godina da bi ušli u NBA i prema kojem ne mogu direktno iz srednje škole da dođu u ligu, već moraju da sačekaju godinu. To se zove "one and done" pravilo.

Možda će vas zanimati

Prema njemu, igrači odaberu da tu godinu provedu na koledžu i odmah poslije toga prijavljuju se na draft. Tako se pojave u NCAA košarci, ali se u njoj ne zadrže, što je bio slučaj sa nizom NBA zvijezda novije generacije.

Tačnije, Blejk Grifin je 2009. bio posljednji prvi "pik" NBA drafta koji je proveo dvije godine na koledžu (Oklahoma), mada je trend "one and done" i tada bio u punom zamahu, pa su i prije njega najveći "prospekti" odmah odlazili među profesionalce.

U tom talasu dva koledža su postala izuzetak - Virdžinija i Vilanova.

Univerzitet Vilanova u Pensilvaniji od 2013. godine osvojio je četiri ligaške titule "Big East" konferencije, tri trofeja "Big East" završnog turnira, kao i dve titule koledž šampiona države.

I sve to bez ijednog igrača koji je došao na sezonu i otišao u NBA ligu.

Izvor: MITCHELL LEFF/GETTY IMAGES NORTH AMERICA, Guliver

Krilni košarkaš Džeremaja Robinson-Erl, trenutni "frešmen" na Vilanovi, mogao je predstojećeg ljeta da izađe na NBA draft i prognozirali su mu visok izbor, ali je on zvanično odustao i nastavio tradiciju svog koledža dugu 25 godina.

Pod aktuelnim trenerom Džejom Rajtom, koji sedi na klupi tačno 19 godina, Vilanova nije imala igrača koji se zadržao samo sezonu na koledžu i otišao. Niti će ga imati ove godine.

Posljednji igrač koji je sa Vilanove poslije jedne sezone odabrao da ode u NBA ligu bio je Tim Tomas, sedmi izbor sa NBA drafta 1997. A, to se dogodilo mnogo prije uvođenja pravila "one and done".

U ovom trenutku Vilanova ima osam svojih bivših učenika koji igraju u NBA ligi i podrazumijeva se da niko od njih nije bio samo godinu na koledžu. Među njima su Kajl Lauri, Džoš Hart, ovosezonski ruki Golden Stejta Erik Paskal...

Svi oni su odabrali da se malo duže od ostalih velikih talenata zadrže u Pensilvaniji, pod vođstvom Džeja Rajta, jednog od najboljih trenera u NCAA.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC