• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prvi strijelac NBA ikada: Sezona lova na crnce, rasizam ovdje u korijenima!

Autor Nikola Janković

Karim Abdul-Džabar je simbol američkog sporta.

 Abdul-Dzabar-Sezona-lova-na-crnce-traje-Amerika-ima-rasizam-u-korijenima Izvor: Guliver, Mike Powell/Getty Images North America

Najbolji strijelac u istoriji NBA, šestostruki šampion, vlasnik dvije MVP titule finala, učesnik 19 Ol-star mečeva i prvi centar lige u deset od ukupno 20 sezona…

Sve to krije se iza jednog imena - Karim Abdul-Džabar.

Nekada, ovaj 218 centimetara visoki div rodom iz Njujorka, ispisivao je stranice košarkaške istorije studirajući na UCLA univerzitetu u Kaliforniji, potom osvajajući NBA titule sa Milvoki Baksima, pa radeći sve to isto, samo impresivnije, kao prva zvijezda Los Anđeles Lejkersa.

Možda će vas zanimati

Rođen je kao Lu Alsindor.

Danas, 73-godišnjak čija riječ ima specifičnu težinu u SAD, ispisuje stranice "L. A. Tajmsa", čiji je dugogodišnji kolumnista i stručni konsultant.

U prvom obraćanju javnosti poslije mučnog ubistva Flojda Džordža u Mineapolisu, koje je izazvalo masovne i nasilne proteste stanovništva afro-američkog porijekla širom Sjedinjenih Država, mentor Vlada Divca sa početka NBA karijere napisao je da bunt nije slučajan u "zemlji kojoj je rasizam u korenima".

"Afro-amerikanci su žrtve institucionalnog rasizma - od obrazovnog sistema, preko sudskog, do osnovnih prava na rad. Malo, ili ništa se nije promijenilo uprkos javnoj i političkoj debati koja traje godinama. Mislio sam da su neke stvari prošlost, ali nažalost ne. Sezona lova na crnce je ponovo otvorena", napisao je jedan od simbola američkog sporta.

On se ogradio od nasilja riječima "ne želim da vidim zapaljene zgrade i ulice u plamenu", ali da su to sve posljedice, a da je uzrok jasan kao dan.

"Za čovjeka tamne puti je to manji problem od straha sa kojim živi, da će njegovo dijete, majka, otac, supruga, brat, sestra, bilo koja draga osoba, izgubiti život ako samo naiđe na policiju tokom šetnje ulicom", bio je direktan Abdul-Džabar, koji je rano prihvatio islam i tom prilikom promijenio ime.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC