• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Iz prve ruke o Saši Obradoviću: Kikanović za MONDO o novom treneru Zvezde

Autor Mladen Šolak

Nekadašnji košarkaš Zvezde odlično poznaje Sašu Obradovića. Pitali smo ga kako je raditi sa njim, šta traži od igrača, a šta strogo zabranjuje.

 Elmedin-Kikanovic-intervju-MONDO-Sasa-Obradovic-novi-trener-Zvezde-sistem-rada Izvor: MN PRESS

Zvezda je zakazala promociju za srijedu, kada će na Malom Kalemegdanu ozvaničiti ono što je danima unazad poznato - Saša Obradović će postati trener crveno-bijelih.

Crveno-beli su se u ponedeljak rastali sa Draganom Šakotom, a istog dana Obradović se pozdravio sa Monakom, čime je definitivno završio svoju epizodu u Francuskoj.

U svom prethodnom klubu, u Kneževini, srpski stručnjak usphešno je sarađivao sa takođe bivšim igračem Zvezde, Elmedinom Kikanovićem. Iskusni krilni centar jedan je od košarkaša koji odlično poznaju sistem rada novog trenera crveno-bijelih, jer je kod njega igrao i u Albi, u sezoni 2015/16.

Možda će vas zanimati

Zbog toga, Kikanović iz prve ruke može da otkrije šta očekuje igrače, a šta navijače, pa se rado odazvao pozivu MONDA i otkrio detalje koji sve zanimaju.

Košarkaš koji se afirmisao u Zvezdi od 2007. do 2010. govorio je o minuloj sezoni "kneževa", Obradovićevom sistemu, pristupu i stvarima koje igrači (ne) smiju da rade pod njegovim vođstvom.

"On je bio želja Zvezde i u prethodnim situacijama, pa mislim da se sada sve poklopilo. Svakako da sam srećan zbog njega, jer ipak ide u klub u kojem je ponikao, vraća se kući i to na najvišem mogućem nivou takmičenja, u Evroligu. Sa te strane je veliki izazov za njega", poručio je Kikanović iz Monaka.

U kneževini su imali uspkešnu sezonu. Bili su prvi na tabeli francuskog prvenstva, a u Evrokupu su se izborili za prednost domaćeg terena u četvrtfinalu protiv Virtusa. Međutim, takmičarska godina je otkazana i u Evropi i u tamošnjoj nacionalnoj ligi...

"Saša je u Monaku napravio dosta dobar posao, nekako je na kraju to izgledalo nedovršeno zbog situacije oko korone, ali ne treba zaboraviti da je tim igrao dosta dominantno ove sezone, a preuzeo nas je u drugom dijelu prošle, kada smo napravili nevjerovatnu seriju od 16-17 uzastopnih pobjeda. Ove sezone je napravljen istorijski niz od 23 domaće pobjede i sve to je dokaz da je ostavio pečat u Monaku. Ostaje žal zbog sticaja okolnosti, s obzirom na to kako se situacija završila, ali naravno da je to viša sila i da je najvažnije zdravlje ljudi", kaže košarkaš iz Tuzle.

Kikanović je igrao za Monako od 2017. do 2019, pa ponovo od prošle zime.
Izvor: MN PRESS

S obzirom na to da su Kikanović i Obradović zajedno radili u dvije zemlje, veže ih i trofej iz Njemačke, gdje su 2016. godine iznenadili na završnici kupa u Minhenu i podigli trofej ispred Pešićevog Bajerna i Trinkijerijevog Bamberga.

"Na prvom mjestu imamo profesionalni odnos, jer je on veliki profesionalac, a poslije toga i ljudski, mada se zna šta su čije obaveze kada smo na terenu. Doveo me je u Albu, zajedno smo prošli mnogo toga, osvojili Kup, pobijedili evroligaške ekipe i stvarno je velika čast sarađivati sa tako profesionalnim trenerom i velikim radnikom. Mislim da će Zvezda imati benefit od te saradnje".

Kakav je Obradović kao trener?

"Njegova strast, energija i ogromno znanje davali su rezultate u svim klubovima u kojima je radio. To je zaključak i kad analiziramo ovu sezonu i kad posmatramo prethodne. Sa Lokomotivom Kubanj je osvojio Kup Rusije i na nevjerovatan način izgubio u finalu Evrokupa, ali treba reći da je to tog finala protiv Darušafake imao skor 20-0. Sa Albom je osvojio tri kupa, igrao Evroligu, sa Donjeckom je bio šampion, sa Kelnom je bio šampion... Uvijek je ostvarivao dobre rezultate i borio se za titule. Navikao je da radi pod pritiskom najviših rezultata i to mu nije strano".

S obzirom na to da dobro zna kako izgleda kada igraš i radiš u Zvezdi, Kikanović se samo nasmijao pre nego što je dodao:

"Naravno, boravak u Zvezdi znači da se taj pritisak povećava 10 ili 100 puta. Znamo šta znači biti član Zvezde kao igrač, a pogotovo kao trener. Vjerujem da će uspješno da se nosi sa tim i da je spreman za taj posao. Zna u šta se upušta i vjerujem da će ostvariti sinergiju sa navijačima i zvezdaškom javnosti. Legenda je kluba, osvajao je titule sa Zvezdom i reprezentacijom. Ima odličnu podlogu".

Izvor: MN PRESS

Kakvu košarku će igrati Obradovićeva Zvezda?

"Njegov zaštitni znak je odbrana i to se mora staviti u prvi plan. Sve počiva od agresivne odbrane i on je stvarno trener koji zahtijeva fizičku igru, fizički kontakt. Kada se ta njegova energija i strast spoje sa tom agresijom i kada sve to ujedini sa podrškom navijača, onda to može da bude odlično".

Posle Francuske, opet Turska

Obradović je zimus vratio Kikanovića u Monako iz Ormanspora, a krilni centar iz BiH vratiće se u taj klub sledeće sezone.

"To je već ozvaničeno. Statistički sam tamo imao veoma dobru sezonu, prvi put su ušli u visok rang takmičenja i sa velikim ambicijama ulaze u narednu godinu. Pošto je situacija posle korone problematična u svim ekipama, nisam hteo da rizikujem i čekam ponude koje su 'visile u vazduhu'. Klub je učinio napor da me dovede, bio je konkretan, brz i odlučio sam da se vratim".

Novi šef crveno-bijelih posebno insistira na jednom segmentu.

"Danas je košarka takva da sve počiva na agresivnoj odbrani, pogotovo u Evroligi, a on upravo insistira na tome i na trčanju. Izuzetno je posvećen detaljima, analizi, skautingu i igrači koji budu igrali kod njega mogu da očekuju da će usvajati dosta informacija. Sa te strane je dosta zahtijevan. U košarci je 24 sata i očekuje da njegovi igrači budu posvećeni, da odmaraju, da vode računa o tijelu i veoma je rigorozan ako se to ne radi".

Prema Kikanovićevom mišljenju, riječ koja opisuje Obradovićev sistem je "disciplina".

"... Uz to svakako i odbrana. U tom pogledu on ne pravi razliku između lidera ekipe i juniora koji je priključen timu. Zahtjevi su ogromni i izuzetno je pravičan, jer će svakome reći da je napravio grešku".

I na YouTube-u se mogu pronaći snimci Obradovićevih reakcija na klupi, na kojima je novi Zvezdin trener (najblaže rečeno) veoma ljut u određenim situacijama. Kikanović kaže da je to njegov način da proizvede reakciju.

"Rekao bih da je jedan od njegovih najvećih kvaliteta to što se trudi da izvuče najbolje iz svakog igrača. U tom pedagoškom pristupu on zna prema kome može da bude malo grublji i kako će ko da reaguje", rekao je Kikanović uz osmijeh.

"Doduše, to generalno nije strano našim trenerima, pa neće biti strano ni igračima Zvezde koji su vjerovatno proveli cijeli život sa trenerima sa naših prostora. Poznato je kako naši treneri pristupaju i dolaze do rezultata", najavio je Kikanović igračima crveno-bijelih šta ih očekuje.

"Na WhatsAppu sa ostalim zvezdašima"

Izvor: MN PRESS

Tačno deceniju od kada je napustio crveno-bele, Kikanović održava kontakt sa nekadašnjim saigračima.

"Imamo i Whatsapp grupu u kojoj su igrači koji su igrali te dvije-tri sezone u Zvezdi. Dopisujemo se tu I komentarišemo dešavanja. Tu su i Kešelj, Bjelica, Vuk Radivojević, Stević, Mile Ilić, braća Dragićević... Generalno, nastojimo da se svakog ljeta bar jednom sretnemo".

Kada se sa distance od 10 godina osvrne ka svom periodu u Zvezdi, kaže da su te godine bile izuzetno dobre za njegovo formiranje i u igračkom i u ljudskom smislu.

"Bio sam mlad igrač koji je došao u klub sa nepunih 19 godina. Dobio sam odmah šansu da branim boje tako velikog kluba, imao ozbiljnu minutažu u ABA ligi i Evrokupu i sve to je bio ogroman iskorak u mojoj karijeri. Takođe, bila je i velika čast raditi sa trenerima poput Steve Karadžića, Karija Pešića, pokojnog Ace Petrovića, Aleksandra Trifunovića... Sve to mi je pomoglo u odrastanju i u formiranju".

Kikanović kaže da ga je boravak u Zvezdi pripremio za sve što ga je čekalo kasnije tokom karijere.

"Velika je to odgovornost i čast, a kada nakon toga prođeš kroz Evropu i igraš u četiri zemlje, svaki pritisak ti lakše pada. Igranje za Zvezdu je i veliki teret, ali ti pomogne da brže odrasteš kada igraš derbije sa Partizanom sa 19 godina u takvom ambijentu u kojem se utakmice igraju kao pitanje života i smrti. U drugim zemljama u kojima sam igrao, košarku doživljavaju na drugi način. Zato mi je boravak u Zvezdi bio veliko iskustvo i mogu da budem ponosan na taj period, uprkos svim teškim trenucima i finansijskim poteškoćama. Sada se situacija okrenula i Zvezda je opet tamo gdje njeni navijači zaslužuju da bude", dodao je Elmedin Kikanović.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC