• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Imamo novog "sad i nikad više" člana elitnog kluba: Trejdovan ni za koga!

Autor Nikola Janković

Ti-Džej Voren nije bio "pozvan", ali se dopisao na spisak pod brojem 151. Nije jedini koji, verovatno, nikad više neće ponoviti igru protiv Filadelfije.

 NBA-igraci-sa-50-i-vise-poena-na-utakmici-Dzordan-Brajant-Harden-Dzejms-Durent-Ti-Dzej-Voren Izvor: Guliver/Getty Images

Ni Džoel Embid ne bi poverovao da mu je neko pred duel sa Indijana Pejsersima rekao:

"Daćeš 41 poen, imaćeš 21 skok i četiri asistencije, ali nećete pobediti, niti ćeš biti igrač utakmice".

I u današnjoj NBA teško se poveruje da je tako nešto moguće, ali jeste.

Možda će vas zanimati

Izvor: Andy Lyons/Getty Images North America

Ti-Džej Voren postao je peti igrač ove godine, a 151. u istoriji lige, sa 50 i više ubačenih poena na meču. I verovatno prvi koji je to uradio pred praznim tribinama.

Kada jednog dana zadovoljan bude čitao spisak ostalih članova "kluba 50+", teško da će pronaći mnogo igrača koji su tako neočekivano "upali" u ovu prestižnu grupu asova, koju predvode Vilt Čemberlejn i Majkl Džordan.

Prvi je ostao upamćen i po tome što je postigao 50 i više poena u finalnim serijama za dva različitima tima, a drugi, između ostalog, po rekordnih osam 50+ nastupa u velikim finalima tokom karijere. 

Iza njih su, prema broju takvih mečeva, poređani Eldžin Bejlor, Džejms Harden, Kobi Brajant, Alen Ajverson, Lebron Džejms, Karim Abdul-Džabar, Kevin Durent i Rik Beri, a što je broj ponovljenih podviga manji - to je i grupa brojnija, logično.

Najbrojnija je svakako "sad i verovatno nikad", u koju je Voren ušao šutirajući 11/17 za dva i 9/12 za tri poena protiv potencijalnog plej-of rivala na Istoku. Tu je stigao prošle godine u trejdu bukvalni "ni za koga". Zapravo, Finiks Sansi spakovali su mu i pravo izbora u drugom krugu drafta u kofer, a dobili od Pejsersa propisano i simbolično obeštećenje od 600.000 dolara.

Ti-Džej Voren / 1. avgust 2020. / 53 poena / INDIJANA - Filadelfija.
Izvor: YouTube

Do povlačenja lige na sigurno pred pandemijom korona virusa, Trej Jang, D'Anđelo Rasel i Kris Midlton su pokazali da "znaju i 50 da spuste", što u odnosu na njihove uloge i statistike ne može biti smatrano senzacijom, kakvu je recimo pred pauzu priredio Karis Levert u "Gardenu" na meču Boston Seltiks - Bruklin Nets.

Karis Levert / 4. mart 2020. / 51 poen / Boston - BRUKLIN.
Izvor: YouTube

On je samo jedan od igrača koji su se u "klubu 50+" našli bez pozivnice. Evo još nekolicine "padobranaca".

Terens Ros, recimo. Prvi igrač u istorijis a prosekom ispod deset poena u karijeri kojem je ovo uspelo. Bilo je to 25. januara 2014. na meču Toronto Reptorsa sa L. A. Klipersima.

Ubacio je 51 i postavio rekord jedinog kanadskog tima u NBA.

Terens Ros / 25. januar 2014. / 51 poen / TORONTO - L. A. Klipers.
Izvor: YouTube

Ne znamo sećate li se Vilija Bartona (ne, nije saigrač Nikole Jokića), on je prema nekim "pametnim" indeksima uspešnosti prikazao drugi najefikasniji nastuip u istoriji NBA lige tog 13. decembra 1994. kada je postigao 64 poena, a njegov tim izgubio od Majami Hita. 

Krivo nam je što ne postoji video zapis u YouTube, pa ćemo dodati samo da je košarkaš Filadelfije Seventisiksers već narednog leta potpisao za Olimpiju iz Milana, a karijeru karijeru u Libanu. U NBA ligi imao je prosek od 10,3 poena i, nezvanično, drugu najbolju partiju posle "one" Čemberlejnove od 100 poena.

Tu je i Mo Vilijams. Mada, za razliku od Rosa, plej Minesota Timbervulvsa najavljivao se naredne zime više puta u "klubu 50+", jednom je stao na 44, drugi put na 43, a onda 13. januara 2015. spustio 52 u obruč Indijana Pejsersa.

Mo Vilijams / 13. januar 2015. / 52 poena / Indijana - MINESOTA.
Izvor: YouTube

U Mineapolisu su potom viđena još dva slična podviga, ali se nastupa Karl-Entonija Taunsa i njegovih 56 poena Atlanti Hoks dosta ređe prepričava od nezaboravne igre Derika Rouza u pobedi nad Jutom Džez i emotivnog sloma pred kamerama, koji je usledio još na parketu.

Ne bi nam palo napamet da najmlađeg MVP igrača svih vremena pominjemo u ovom društvu, da se jednom od najeksplozivnijih bekova svih vremena nisu dogodile dve teške povrede kolena, posle kojih više nije bio isti.

I samom Rouzu je tog 1. novembra 2018. bilo jasno da je "verovatno sad i nikad".

Derik Rouz / 1. novembar 2018. / 50 / MINESOTA - Juta.
Izvor: YouTube

Toni Delk sigurno nije pomislio da nikad više neće dati 53 poena, kao Sakramento Kingsima tog 2. januara 2001. godine, ali se to potom pokazalo kao tačno. Rik Adelman u pripremi jednog od brojnih derbija na Zapadu početkom ovog veka verovatno nije skretao dovoljno pažnje ekipi na mogućnosti "bekap" opcije Finiksa i to se završilo ovako...

Delk je šutirao 20/27 iz igre!

Toni Delk / 2. januar 2001. / 53 poena / FINIKS - Sakramento.
Izvor: YouTube

OK, pošto je dokazano da "svako" može da ubaci 50 poena u NBA ligi danas, ko to onda najčešće radi? 

Do odlaska u Golden Stejt Voriorse bio je to Kevin Durent, potom je iskoračio Džejms Harden kao lider Hjuston Roketsa, ali ga je u poslednje vreme Demijan Lilard iz Portland Trejblejzersa "skinuo sa trona". Do početka sezone 2019/20, četiri od poslednjih deset "50+" nastupa bili su "Dejmovi".

(mondo.rs)

Više NBA:

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC