• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Crveno slovo" srpske košarke: Kad su "Otpisani" postali prvaci svijeta...

Autor Mladen Šolak

Tog ljeta je bilo malo onih koji su pretpostavljali da će podmlađena ekipa Željka Obradovića napraviti nešto veliko. A ona je postala prvak svijeta.

 Sjecanja-Atina-1998-SR-Jugoslavija-sampion-svijeta-finale-Zeljko-Rebraca-banana-Bodiroga-MVP Izvor: MN PRESS

Tu zlatnu generaciju nekako uvijek posmatramo kao onu "između" Atine 1995. i Indijanapolisa 2002.

Bio je to tim koji nije imao previše dodirnih tačaka sa ekipom koja je uzela zlato poslije sankcija, a onda i srebro u Atlanti. Bio je to tim koji smo voljeli, iako nismo vjerovali da bez niza asova može da uradi isto što i njegovi prethodnici '95, '96 i '97...

Kako smo samo pogriješili!

"Na Svjetsko prvenstvo nas je ispratila samo jedna TV ekipa i dva ili tri novinara", rekao je Miroslav Mića Berić u MONDO Podcastu o tom uspjehu, koji se dogodio prije tačno 22 godine.

Možda će vas zanimati

Tog 9. avgusta u hali OAKA, izabranici Željka Obradovića, reprezentativci SR Jugoslavije, postali su šampioni svijeta i još jednom pokazali naciji da su "plavi" bili nešto posebno.

Vlade Divac i Žarko Paspalj nisu bili u sastavu ni 1997, kada je osvojeno drugo evropsko zlato, a Divac zbog "lokauta" nije ni mogao da nastupa, kao ni američki NBA igrači. Zoran Savić se već bio oprostio. Predrag Danilović je tog ljeta operisao skočni zglob. Aleksandar Đorđević stigao je na pripreme povrijeđen i Obradović ga je poveo na turnir svjestan da neće moći da ga koristi do nokaut faze.

Sa toliko promjena u sastavu, SR Jugoslavija je otišla u Grčku u podmlađenom sastavu i bez prevelikih očekivanja nacije. Ali je ispisala istoriju...

Zlatni momci

Sastav SR Jugoslavije: Bodiroga (Real), Šćepanović (Budućnost), Obradović (Roma), Lončar (Rasing), Lukovski (Partizan), Berić (Tau Keramika), Đorđević (Barselona), Rebrača (Beneton), Drobnjak (Partizan), Bulatović (FMP), Tomašević (Partizan), Topić (Zvezda)

"Obavili smo izvanredne pripreme. Bili smo spremni za četiri turnira", sjetio se Berić u "Šestoj ličnoj", dok je evocirao uspomene na čuveni "dril" kod Seada Krdžalića na Kopaoniku.

Tako puni snage, "plavi" su otvorili turnir pobjedama u grupnoj fazi protiv Portorika (80:66), Rusije poslije produžetka (82:74) i Japana (99:54).

Nakon toga uslijedila je druga grupna faza i trijumf protiv Kanade (95:55), pa opominjući poraz od Italijana (61:60) koji je bio shvaćen na pravi način.

Uostalom, dokaz naučene lekcije bila je i pobjeda u posljednjem kolu protiv domaćina Grčke (70:56), stare "mušterije" te generacije...

A, onda je počelo ono pravo.

Četvrtfinalni rival bila je Argentina (70:62).

Izvor: MN PRESS

"Oni su bili nadolazeća sila. Igrali su Espil, Skonokini, Oberto, Volkoviski... Gubili smo sedam ili devet poena razlike, a u drugom poluvremenu dao sam svih 11 poena, tri trojke, jednu o tablu. Đorđević je ušao sa klupe (dao sedam uzastopnih poena za izjednačenje, prim. aut.) i pružio ogroman doprinos", rekao je o toj utakmici Berić, jedan od heroja velike pobjede - 70:62.

Potom su u polufinalu na drugoj strani stajali Grci. Tačnije, stajali su i na drugoj strani terena, a i svuda oko terena. Bilo ih je čak 15.000 u legendarnoj hali OAKA, ali je jugoslovenski tim i na "minus 12" (36:48) sačuvao mir, pa odličnom odbranom i ofanzivnom rolom sjajnog tandema Bodiroga (31 poen!) – Rebrača (20) prelomio meč - 78:73.

U legendarnom finalu na suprotnoj strani su stajali Rusi, koji su u polufinalu eliminisali Amerikance. Bila je to noć Željka Rebrače za pamćenje. I dalje je nezaboravna sekvenca u kojoj Milenko Topić promašuje slobodno bacanje, Rebrača hvata ofanzivni skok, pogađa između četvorice Rusa, a onda na drugoj strani snažno "poklapa" Mihajlova i prelama meč u korist SR Jugoslavije - 64:62.

Izvor: MN PRESS

"Rusi su igrali specifičnu košarku, sa 'osmicama', pa zbog toga moraš da izlaziš. Kao što Golden Stejt igra. Bili smo neviđeno spremni i svi smo igrali odbranu. Ne znam da li su se jedan ili dvojica provlačili u odbrani, možda Sale Đorđević i Bodiroga, ali imali su kredit za to. Svi ostali su je igrali. Kako je samo igrao Sale Obradović? To je bilo strašno...", rekao je Rebrača, takođe gostujući u MONDO Podcastu.

"Rusi vode, odu na 10 razlike, mi smanjimo na šest, ali ne možeš da 'prelomiš'. Sjećam se da sam sjeo na klupu, sjetio se Kopaonika i svega što sam prošao, pa sam pomislio: 'Da li je moguće da će sa ovom košarkom da nas dobiju?! Da li je to moguće?!", i danas pamti legendarni srpski centar.

Kada se sjeti tog uspjeha i zlata te generacije, Rebrača, koji je bio nesuđeni MVP tog turnira (nagrada je otišla Bodirogi, koji je takođe blistao), pamti ogroman doprinos čitavog tima tom uspjehu.

Izvor: MNPRESS

"Ljudi pamte posljednje trenutke i slavlja, ali ispred toga ima mnogo rada. Momci kao što su Vlado Šćepanović, Sale Obradović, Mića Berić, Tomašević... Neviđeno smo trenirali. Bulatović i Drobnjak su bili tu, bili su ti treninzi neviđeno jaki. Milenko Topić je u tom porazu protiv Italije promašio šut, ali je to bio dobar poraz, da se pregrupišemo i da izvučemo pouke za ono što dolazi", rekao je bivši košarkaš, kome današnji dan sigurno budi posebne emocije.

Uostalom, kao i svima koji su tog dana 1998. navijali za taj moćan, plavi tim.

Poslušajte još jednom gostovanje atinskog heroja Željka Rebrače u MONDO Podcastu "Šesta lična".

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC