• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ameri otkrili Jokićevu tajnu: Igra košarku kao vaterpolo, zastrašujuće je kako vam Srbi nameću volju

Autor Pavle Knežević

"Srbija je rasadnik vaterpola, a kad igrate protiv njih, to je nevjerovatno zastrašujuće"

 Nikola Jokić Nju jork tajms košarka  Izvor: Tanjug, Mark J. Terrill/AP

Najprestižniji američki medij i jedna od najuglednijih novina sveta, Njujork Tajms posvetio je veliki prostor Nikoli Jokiću i opažanju tamošnjih ljubitelja sporta da Srbin igra košarku kao vaterpolo!

Opširna priča počinje "slikom": Koledž trener vaterpola gledao je Denver na televiziji i vidjeo "ogromnog, krakatog čovjeka kako hvata skok, a onda baca savršen pas od 25 metara" za kontru i polaganje.

"Odmah sam skočio i bacio se na internet, jer je taj veliki tip, koji deluje kao da nije u formi bacio savršen pas, sa savršenom vaterpolo tehnikom. Igrač je bio Nikola Jokić i dolazi iz Srbije, rasadnika vaterpola. Jasno mi je da je bio u blizini vaterpola, to se vidi", priča trener Sijaran Volohan.

Možda će vas zanimati

 Tajms piše da je Jokić sigurno omiljeni košarkaš vaterpolista: dodaje kao vaterpolo igrač, a košarkašku tehniku gleda kao vaterpolo, a čak i podjseća na vaterpolistu.

Nikola Jokić je u nedelju odigrao savršen meč protiv Lejkersa, ali to nije bilo dovoljno za pobjedu Denvera, pošto je Entoni Dejvis pogodio trojku uz zvuk sirene.

Izvor: Printscreen/nytimes.com

Američki list podsjeća da Jokić nikada nije zvanično igrao vaterpolo, ali da se tokom odrastanja u Somboru igrao sa loptom u bazenu, kao i većina djece.

"Srbija gaji duboku strast prema vaterpolu. Bazeni postoje u skoro svakom gradu, a mladi donose golove na jezero tokom vikenda. Srpska reprezentacija je stalno na olimpijskom podijumu, a u Riju 2016. je osvojila zlato. Vaterpolo je dio društva, a Jokić je počeo da igra košarku tek kao tinejdžer. Isprobavao je mnogo sportova prije nje i to mu je donijelo okretnost", piše Tajms.

Direktor razvoja igrača Denvera, Ognjen Stojaković kazao je da je Jokić vrlo dobar u odbojci.

"Treba da ga vidite, nevjerovatan je u svim sportovima s loptom. Posebno u spajkbolu, tu je pravi MVP", rekao je Stojaković, takođe Srbin.

Spajkbol je igra u kojoj se mala lopta odbija o položenu mrežu, jako popularna među igračima Denvera.

View this post on Instagram

We've got a new warmup routine!

A post shared byDenver Nuggets(@nuggets) on

Tajms, međutim, nastavlja da pravi paralele sa Jokićevom košarkom i vaterpolom.

"Jednoručni pasovi, jednoručni skokovi, jednoručni šutevi, jednoručna dodavanja iz drignlinga. Jokić takođe ima naviku i da drži loptu iznad glave, ponekad i da maše njom, da bi se odbranio. Sve to radi kao da je u bazenu", piše Tajms i podsjeća da u vaterpolu samo golman smije da drži loptu s dve ruke.

Izvor: Guliver, Pool/Getty Images North America

Osnivač vaterpolo kluba u Denveru, Manučer Gafari rekao je za ovaj list da postoje sličnosti između košarke i vaterpola: presing, zonska odbrana, kontranapadi, ali i ključna uloga centra i važnost dodavanja.

"Ali tako precizna dodavanja jednom rukom, to nije uobičajeno. Nema mnogo košarkaša koji to mogu", rekao je Gafari.

Dodavanja preko cijelog terena su nešto što skreće pažnju i ostalima koji se bave vaterpolom. Pogotovo jer on kada dodaje, nogama stoji na zemlji, a snagu dobija iz kukova i torzoa, za razliku od ostalih košarkaša koji uglavnom iskorače suprotnom nogom, a onda pas "isprate" rukom.

"On stoji na terenu, grudi su mu podignute, a ruka ispravljena, i onda samo buuum! A to je apsolutno vaterpolo potez. Nervira me kada to uradi, a komentatori kažu 'kakav neverovatan bejzbol pas', nije bejzbol, to je vaterpolo dodavanje!", kaže Brajan Klark iz vaterpolo kluba Denver.

Izvor: MN PRESS

Tajms ocjenjuje da se vaterpolo najviše vidi u njegovom mentalitetu, ono što Bora Dimitrov, trener koledž tima kaže da je "srpski vaterpolo um".

"Strpljenje je vrlina u vaterpolu. Nema mnogo golova, tako da su igrači oprezni kada dodaju loptu u potrazi za igračima sa najboljom pozicijom. Ta dodavanja moraju da budu apsolutno na mjestu  kada su svi do grudi u vodi. Djeluje mi da svaki put kad Nikola baci loptu, primijeti makar mali korak prednosti koji njegov saigrač ima u odnosu na igrača koji ga čuva. I onda samo stavi loptu u taj džep i stvori šansu za lako polaganje", kaže Dimitrov.

Osim toga, svi primjećuju kako je Jokić jedan od rijetkih igrača koji utakmicu prilagodi svom tempu: metodičnom i preciznom.

"Nemam izbora. Strpljiv sam jer ne mogu brzo da trčim", rekao je Jokić u šali.

Ali, Dimitrov primjećuje da Jokić i na pola terena često ne žuri, nego sagleda situaciju.

"Kada malo bolje pogledate, on igra potpuno drugačije nego bilo koji košarkaš. Niko nema takvu građu ili takve poteze", priča Dimitrov.

Šon Tirni se sjeća kako je to kada je kao mlađi igrao protiv srpskih timova, pogotovo njihovih loših navika pred utakmice.

"Vidjeli biste igrača kako sedi pored bazena i puši cigaretu pre nego što uskoči u vodu. A kad utakmica počne, Srbi bi vam samo nametnuli svoju volju. To je neverovatno zastrašujuće", kaže Tirni.

"Kad je lopta kod njega, Jokić je čarobnjak. Samo što nosi patike umesto kupaćih gaća", zaključuje Tajms.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC