• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5 stvari (+1) koje će odlučiti duel Denvera i Lejkersa: Ove stvari mogu (i ne moraju) odlučiti duel

Autor Pavle Knežević

Osim one jedne, naravno, jer ona može da odluči svaku utakmicu

 5 stvari (+1) koje će odlučiti duel Denvera i Lejkersa: Ove stvari mogu (i ne moraju) odlučiti duel Izvor: Mike Ehrmann/Kevin C. Cox/Getty Images/Guliver

Cela Srbija (figurativno) gledaće večeras košarku! Los Anđeles Lejkers – Denver Nagets, druga utakmica konferencijskog finala. Mogu li Nikola Jokić i drugovi da preokrenu stvari i pobede favorizovani tim?

Pošto se igra u "mehuru", ne govorimo više o "brejkovima", jer prednost domaćeg terena praktično ne postoji, ali posle gledanja oba tima cele sezone i onog prvog duela, jasno je (otprilike, naravno) koje su stvari koje će rešiti večerašnji duel, ali verovatno i seriju.

Možda će vas zanimati

Pa da krenemo, kojih su to 5+1 ključnih stvari za večerašnji duel i seriju?

  1. Maltretiranje Nikole Jokića i fizički nastup Lejkersa

Naravno, prošlo je vreme "Bed bojsa", nije NBA više toliko fizički gruba kao do pre dvadesetak godina, ali Lejkersi su se baš obrušili, na ivici dozvoljenog. Na najboljeg igrača Denvera poslali su Dvajta Hauarda, čoveka ogromnih fizičkih predispozicija, ali bez mnogo košarkaške inteligencije, koji se zalepio za Srbina, dok je ceo tim Lejkersa postupao kao da želi da maltretira Nagetse. I oni su im to dozvolili.

Šta je rešenje? Ne može se sve svesti na šut iz daljine, a ni prodori nisu uvek rešenje. Pa, ima i Denver svoje veterane. Hauardov vršnjak je Pol Milsap, snažna četvorka koja nema u rukama toliko poena kao ranije, ali ima snage. Upravo se Milsap usprotivio pregrubom Markusu Morisu u prošloj rundi plej-ofa i rekao mu da to neće tako ići. Istom tom Morisu koji je namerno hteo da povredi Luku Dončića i udarao ga po glavi. Dakle, Meloun bi trebalo da pusti Milsapa na Hauarda i na ostale Lejkerse, da im pokaže da nisu vreća za udaranje. Ili da proba sa Torijem Kregom ili Mejsonom Plamlijem kao odgovor na Lebronovo spuštanje ramena pred prodor…

Denver Nuggets' Nikola Jokic (15) and head coach Michael Malone, right, react as referee Courtney Kirkland, center, charges a foul against Jokic during the first half an NBA conference final playoff basketball game against the Los Angeles Lakers on Friday, Sept. 18, 2020, in Lake Buena Vista, Fla. (AP Photo/Mark J. Terrill)
Izvor: Tanjug, Mark J. Terrill/AP

  1. Ko će (i kako) čuvati Džamala Mareja?

Sjajni Kanađanin je napravio veliki kvalitativni skok u ovom plej-ofu. U 14 utakmica igra u proseku 39 minuta, sa prosečnim učinkom od 27 poena, pet skokva i 6,4 asistencije. Protiv Klipersa su ga čuvala trojica najboljih defanzivaca – Pol Džordž, Patrik Beverli, Kavaj Lenard. Prvom je dao 50 poena, drugom 21, trećem 32. Pik-en-rol Mareja i Jokića se skoro nikako ne brani (protiv Klipersa su u 150 ovakvih poseda dali 164 poena), ali Lejkersi imaju bolji odgovor na to – Entonija Dejvisa, igrača za koga "oni drugi" tvrde da je najbolji centar lige. U smislu, oni koji ne misle da je to Jokić. Ali, ako je Dejvis odgovor na Jokića, ko je odgovor na Mareja? Deni Grin ili Kentavijus Kaldvel-Poup verovatno od početka, a tu ulogu će sigurno imati i Aleks Karuzo i Redžon Rondo. Ali, za sada ne deluje da iko može da zaustavi Mareja ako bude igrao kao do sad. Ruku na srce, tako je delovalo i za Lilarda, Hardena i Vestbruka, ali… Marej mora da povuče svoj deo i "otvori" prostora Jokiću.

Izvor: Guliver, Mike Ehrmann/Getty Images North America
  1. Odbrana Denvera

Bila je apsolutno nepostojeća u "mehuru" pre plej-ofa. Primali su 121,7 poena na 100 poseda. U prve četiri plej-of utakmice protiv Jute bilo je još gore – 131,1 poen na 100 poseda. Ali, u 10 utakmica posle toga dozvolili su samo 107,1 poen na 100 poseda. To je među šest najboljih u ligaškom delu sezone. Sad, Lejkersi imaju problema u pozicionim napadima, ali briljiraju u tranziciji, što znači da će odbrana Denvera morati baš da se potrudi da spreči te kontre.

Sprečavanje Lebrona da kreira poene kakve hoće i kad hoće je prvi prioritet, ali to svi znamo i to je mnogo lakše reći nego uraditi. Moraće Nagetsi na njega da bace Džeramija Grenta i Torija Krega, uz pomoć možda Milsapa. Ali, znamo svi koliko je teško i skoro nemoguće čuvanje Lebrona, tako da Denver treba da igra timsku odbranu kao u preokretima protiv Klipersa i da ne uđe u ritam Lejkersa, pogotovo ne sme da im dozvoli kontre.

  1.        Hoće li Lejkersi nastaviti sa dvojicom visokih u startnoj postavi?

Skoro sigurno – da. Protiv Hjustona su morali da igraju "smol bol" kada se ispostavilo da Mekgi i Hauard nemaju šta da traže u toj seriji. To je upalilo, a sada bi trebalo da se vrate u konfiguraciju tima koju Entoni Dejvis najviše voli. Prema pedantnim statistikama odbrana Lejkersa je bila za nijansu bolja kada je Dejvis igrao centra nego krilnog centra, dok se ofanzivni učinak praktično nije menjao. Sad, kad je Lebron na parketu, on će povući svoj deo poena u kojoj god formaciji Lejkersi da igraju, ali Frenk Vogel bi morao da ima spremne Mekgija i Hauarda ako se odluči za dvojicu visokih, ali i da se okrene Kuzmi i Morisu na "četvorci", kako je radio tokom ligaškog dela sezone.

Izvor: Guliver, Mike Ehrmann/Getty Images North America

  1. Šta će doneti ostali članovi timova?

Da, Jokić i Marej dominiraju, ali i ostali igrači Denvera donose zaista dobre stvari. Grent protiv Klipersa nije doneo ništa ofanzivno, ali mu je odbrana bila fantastična, dok je protiv Jute doprinosio i poenima. Milsap igra vrlo, vrlo promenljivo, ali kada je dobar, to ima velikog uticaja na tim. Porter je imao nekoliko sjajnih šuterskih večeri, Kreg je uglavnom bio jako dobar. Monte Moris je vrlo ujednačen u svojih 15-20 minuta na mestu pomoćnog pleja. A posle nekoliko "praznih" utakmica posle povrede, Geri Heris je opet siguran na oba kraja terena. Denveru su potrebni svi ovi igrači i to da igraju na svom maksimumu.

Što se tiče Lejkersa, Rondo i Karuzo su davali svoj doprinos u prve dvre runde. Kuzma je imao nekoliko dobrih utakmica, a Moris je uglavnom bio dobar protiv Hjustona. "Jezerašima" trebaju Rondo i Karuzo zbog Mareja, ali obojica imaju šta da donesu u napadu. Verujemo da će zvezde opet biti u centru pažnje, ali se čini da je Denveru klupa potrebnija nego Lejkersima.

        BONUS:X faktor – SUDIJE

Ovo se ne može predvideti nikako. Videli ste kako su unakazili prvo Jokića, a onda i Mareja i Milsapa u prvom meču, praktično ih izbacivši iz igre. Postoji ono što se u Evropi kaže "prilagoditi se kriterijumu", ali ono suđenje, koje je razbesnelo sve navijače Denvera, stvarno je previše. Nadajmo se da će večeras njihov uticaj biti minimalan.

Pročitajte i ovo


Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC