• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ne krivite Divca zbog Dončića: Srpski selektor Kokoškov brani legendu zbog "one" odluke!

Autor Mladen Šolak

"Naravno da je to bila greška, ali takve odluke su dio posla"

 Vlade-Divac-Luka-Doncic-greska-nije-ga-odabrao-na-NBA-draftu-izjava-Igor-Kokoskov-NBA Izvor: MN PRESS

Dugogodišnji generalni menadžer Sakramento Kingsa Vlade Divac napustio je ovog leta "kraljeve" poslije pet godina u važnim funkcionerskim ulogama.

Legendarni srpski košarkaš, član "Kuće slavnih", napravio je neke odlične poteze u glavnom gradu Kalifornije, udahnuo novu svježinu ekipi koja predugo čeka plej-of, a na kraju je preuzeo odgovornost za to što taj cilj i dalje nije ostvaren.

Možda će vas zanimati

Jedna od odluka koja je svakako obilježila njegov rad na poziciji "dži-ema" bila je ta da NBA draftu 2018. godine ne odabere Luku Dončića, već Marvina Beglija.

U međuvremenu, Luka je postao jedan od najboljih igrača lige, dok Begli prolazi kroz velike probleme i sa povredama i sa formom i još nije opravdao izbog sa tako visokog, drugog "pika".

U intervjuu za hrvatski portal "Index.hr", srpski selektor Igor Kokoškov dao je svoj sud o tome i iz ugla nekoga ko je aktivno učestvovao i u tom draftu (kao trener Finiksa) i kasnije u radu Sakramenta (kao pomoćni trener), iz prve ruke rekao kako su tada stajale stvari.

Prema njegovim riječima, ne bi trebalo biti oštar prema Divcu, niti ga kritikovati za tu odluku.

"Svaka stvar u životu donosi rizik. Nitko na svijetu nije sto posto siguran u svoje odluke u svakodnevnom životu. U ovom poslu je važno da se one najvažnije, strateške odluke donesu ispravno, jer one određuju budućnost organizacije na duži niz godina. Sve ostalo predstavlja rizik. Imao sam privilegiju da radim s Lukom Dončićem i da mu budem trener kad je Slovenija bila prvak Evrope. Ko je tada mogao da zna da će Luka postati jedan od pet najboljih košarkaša svijeta? Ja prvi nisam. Da sam tada rekao da će Luka danas biti možda najdominantniji igrač NBA lige, to bi bila laž. To nije mogao znati ni Luka ni njegova porodica, pa tako to nije znao ni Divac. Marvin Begli je dobar igrač i u tom trenutku odluka koju je Divac donio imala je logiku. Kingsi su tada imali plejmejkera Dierona Foksa, Bogdan Bogdanović je stigao, u ekipi je bio i Badi Hild i ideja je bila da se prostor očisti. Iz današnje perspektive suvišno je pričati je li to bila greška, naravno da jeste, ali ponavljam, takve odluke su dio ovog posla i bilo bi nepošteno kriviti Vladu zbog toga".

Izvor: Ethan Miller / Staff / Guliver / Getty Images, Hector Vivas/Getty Images South America

Na pitanje da li bi Luka mogao da postane jedan od najboljih igrača ikad, njegov bivši selektor kaže...

"Nemam šta da dodam na to. S tim se apsolutno slažem i iz sveg srca mu želim da se odupre silnim pritiscima medija i društvenih mreža i da ostane čvrsto na zemlji. Neverovatno je što Luka s obzirom na svoje godine radi, ako znamo kakav teret očekivanja je sad na njemu i pod kakvim stresom mora da živi iz dana u dan. Užasno je teško izdržati sve to i ostati prizeman. Luka je to uspio i svaka mu čast na tome. Vijek trajanja košarkaša se sve više produžuje i ako se ne dogodi ništa alarmantno, a ne bi trebalo, jer je Luka fanatični radnik, uvjeren sam da će još 16, 17 godina biti na ovakvom nivou i da će jednom, kad zaključi karijeru, biti jedan od najvećih koji su ikad igrali u NBA ligi".

Šta se dogodilo u Sakramentu ovog ljeta prije rastanka? Kokoškov ne želi da se ta situacija gleda kao "haotična".

"Ne bih baš išao tako oštro i situaciju u klubu nazvao haosom niti bih moj slučaj izjednačavao s njihovim. Divac je bio generalni menadžer kluba, Peđa je bio njegov pomoćnik, a to su puno važnije i ozbiljnije pozicije od one koju sam ja tamo obavljao. NBA liga je ozbiljan biznis, a u svakom poslu postoje ciklusi. Jednom kad se zaposlite sigurno je da možete očekivati da dobijete otkaz. Tako se dogodilo i njima. Ništa ne traje vječno. Ne znam detalje, već sam otišao kad se to dogodilo s Vladom i Peđom, ali Sakramento će ići dalje, a Divac i Stojaković će pronaći neku drugu ulogu i siguran sam da će obojica još dugo ostati u sportu".

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC