• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vodio je Borac do evropskog trofeja, sad mu ne daju da vodi Ruse pod njihovom zastavom!

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

Poznato pod kojim imenom će se na SP u Egiptu takmičiti reprezentacija Rusije koju vodi Banjalučanin Velimir Petković.

 Rukomet Velimir Petković Rusija Svjetsko prvenstvo Egipet zabrana imena zastave Izvor: MONDO/MARIO MILOJEVIĆ

Banjalučanin Velimir Petković nakon uspješnog debija na klupi ruske reprezentacije (remi i pobjeda protiv Ukrajine) uskoro će prvi put voditi Ruse i na velikom takmičenju.

Reprezentacija Rusije u januaru će igrati na Svjetskom prvenstvu u Egiptu, međutim, zbog odluka Suda za sportsku arbitražu (CAS) u Lozani neće moći da se takmiči pod ovim imenom.

Možda će vas zanimati

Naime zbog učestvovanja države Rusije u dopingovanju stotina njenih sportista Sud za sportsku arbitražu u Lozani (CAS) kaznio je Rusiju i izrekao sportistima iz ove zemlje dvogodišnju zabranu takmičenja pa oni neće moći da se takmiče pod svojim imenom do decembra 2022. godine.

To znači da na najvećim sportskim takmičenjima poput Mundijala i Olimpijskih igara ne smiju da nastupaju pod imenom Rusija, a tako će biti i kada Velimir Petković i njegov pomoćnik Dejan Perić 14. januara u Aleksandriji izvedu ekipu na njihov prvi meč na Svjetskom prvenstvu u Egiptu.

Umjesto imena Rusija selekcija ove zemlje na SP u Egiptu će se zvati "Tim Rukometne federacije Rusije“, a na njihovoj opremi neće smjeti da stoje bilo kakvi državni simboli, što je potvrdio njihov nacionalni savez.

"Uprkos odsustvu detaljnih tehničkih upustava obavezni smo da izuzmemo sve državne simbole, da umjesto imena 'Rusija' na sportskoj opremi stoji izraz 'neutralni sportisti'. Naš tim će se na SP zvati 'Tim Rukometne federacije Rusije'", saopštio je Rukometni savez Rusije.

Umjesto ruske zastave koristiće se zastava s logom Rukometnog saveza Rusije, neće biti ni intonirana ruska himna.

Svjetska rukometna federacija (IHF) i Olimpijski komitet Rusije razmatraju rješenje kada je u pitanju himna, a ukoliko ne bude postignut dogovor biće intonirana himna IHF-a.

Rusija će na SP u Egiptu igrati u u grupi H s Bjelorusijom, Slovenijom i Južnom Korejom.

Reprezentacija Rusije po jednom je bila osvajač zlatne olimpijske medalje i Evropskog prvenstva, a dva puta okitila se titulom svjetskog šampiona. Posljednja medalja sa svjetksih prvenstava bilo je srebro osvojeno 1999. upravo u Egiptu.

Velimir Petković sa ekipom banjalučkog Borca 1991. godine osvojio je IHF kup, nakon čega je trideset godina gradio karijeru u Njemačkoj.

Najveće uspjehe pravio je sa Gepingenom (devet sezona) sa kojim je osvojio i dva puta EHF Kup. Pored njega najduže se zadržao na klupi Veclara gdje je proveo šest sezona.

Nakon četiri sezone u Bundesligi, sa reprezentacijom Rusije je potpisao četvorogodišnji ugovor u martu ove godine, a polovinom oktobra preuzeo je i ekipu CSKA Moskve, kluba kojeg je sa Borcem porazio u finalu pomenutog IHF kupa.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC