• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Maksimović za MONDO – ko je u stručnom štabu Borca, koga vraća u ekipu i šta će mijenjati...

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

"Na proljeće nema popravnog", istakao je novi trener Borca Marko Maksimović u razgovoru za MONDO i govorio o očekivanjima, promjenama u igračkom kadru, planu priprema...

 FK Borac novi trener Marko Maksimović intervju proljeće Evropa transferi  stručni štab Đorđe Ćosić  Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

(Piše: Goran Arbutina) 

Nakon raskida ugovora sa Vladom Jagodićem mnogo se spekulisalo ko će ga naslijediti na klupi banjalučkog Borca, da bi u subotu bile razriješene sve dileme – novi trener crveno-plavih je Marko Maksimović.

Nekadašnji fudbaler Borca,koji je u ovom klubu obavljao funkciju šefa omladinske škole, trenera juniora, te pomoćnika u stručnom štabu Darka Vojvodića dobio je priliku da u svom prvom ozbiljnijem trenerskom angažmanu vodi Banjalučane u Premijer ligi BIH.

Možda će vas zanimati

 Tridesetšestogodišnji Maksimović vodio je banjalučki BSK od 2015-2017. ali ga sada očekuje mnogo ozbiljniji i odgovorniji posao.

U razgovoru za MONDO novi trener govorio je o izazovima koji su pred njim, ko će biti u njegovom štabu, kojeg "precrtanog" igrača vraća u ekipu, te na čemu će insistirati.

Na početku istakao je da je pomalo i emotivno prihvatio poziv uprave Borca da preuzme ekipu u nimalo jednostavnom trenutku, kada svi očekuju da nadogradi ekipu i napravi još jedan iskorak sa Borcem kojim će se dokazati da pripadam smom vrhu bh. fudbala.

"Kada je Borac u pitanju kod mene su uvijek uključene emocije. Tu sam godinama u raznim ulogama, možda i najljepše igračke dane sam proveo tu. S jedne strane tu je čista emocija. S druge strane, ne može biti odgovornije nego biti trener prve ekipe Borca. Već dugo sam u klubu u raznim ulogama, klub me sada izabrao za trenera i smatram da sa stručnim štabom napravim ono što se od nas očekuje, a to je da izborimo Evropu", rekao je Maksimović i dodao da je svima jasan cilj kluba.

"Situacija je takva kakva jeste, ali nemamo kud nego svi sve uradimo od sebe da drugu godinu zaredom izborimo Evropu", istakao je on.

Borac neće imati nimalo lak posao. Sarajevo je odmaklo na vrhu tabele sa 45 bodova i najveći je favorit u borbi za titulu, ali očekuje se neizvjesna borba za ostale pozicije koje vode u evropska takmičenja, a Banjalučani zaostaju "samo" dva boda.

Naime, Željezničar je na drugoj poziciji sa 36 bodova, Široki drži to posljednje "evropsko" mjesto kada je u pitanju prvenstvo, sa 34, ali tu su Velež sa 33, Borac sa 32 boda, Zrinjski sa 32, dok Tuzla siti ima 27.

"Ja ne otpisujem ni Tuzla siti, ima mnogo ekipa u 4-5 bodova. Sarajevo je ekipa koja je po svemu prikazanom najbliža tituli, ekipa koja nije izgubila godinu dana i bilo bi malo neozbiljno bilo šta reći osim da su oni najbliži. Ova borba za preostale tri pozicije, računajući i Kup i prvenstvo biće neizvjesna do samog kraja. Pa i Tuzla siti je skoro na dve pobjede od mjesta koje vodi u Evropu. Svi imaju pravo da se nadaju. Ono što mi moramo da uradimo je da se dobro pripremimo, da dobro znamo šta želimo na proljeće, a ono što ja mogu da obećam je da ću dati maksimum svojih mogućnosti, to me krasilo i kao igrača i u svakom poslu i to ću tražiti i od igrača", poručio je Maksimović.

On je otkrio i ko će biti u njegovom stručnom štabu.

"Ima još vremena kada je u pitanju stručni štab, ali zasad su sa mnom u stručnom štabu Damir Memišević, Zoka Dragišić, Čedo Ćulum i Radovan Gajić".

Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

Mnogo više od stručnog štaba navijače Borca i ljubitelje fudbala zanima ekipa Borca, a Maksimović najavljuje pojačanja u svim linijama.

"Sigurno će doći 4-5 novih imena, ali ne bih sad o njima. Biće sigurno i odlazaka, znamo da imamo grupu igrača koji nisu igrali, nisu imali minutažu i u nekom drugom su planu. Doći će do promjene ekipe koja neće biti velika. Ali sigurno da će doći 4-5 igrača, tražimo igrače u svakoj od linija da pojačamo konkurenciju koju imamo, jer prosto nemamo pravo na grešku. Nema popravnog na proljeće. Sada imamo mogućnost da dobro izvažemo, dobro analiziramo šta nam treba i da reagujemo na tržištu".

Svojim igrama Goran Zakarić, Jovo Lukić i Almedin Ziljkić privukli su pažnju brojnih klubova pa je moguće da tokom zime neki od njih napuste klub i tako napune klupsku kasu. Čak i da se to ne desi, čemu se nada Maksimović, prema njegovom mišljenju Borcu je potrebno još nekoliko igrača.

"Kad su u pitanju Lukić, Zakarić i Ziljkić smatram da je ključno da ostanu, ali uz njihov ostanak treba da pojačamo ekipu, jer prosto moramo da proširimo rotaciju. Može se desiti da Jovo Lukić ode, pa moramo da reagujemo, isto tako i ako ode Zakarić moraćemo da reagojemo, ali bez obrzira na to, i da oni ostanu postoji mogućnost ne daj Bože povreda, kartona, tako da jednostavno moramo da reagujemo, dovedemo nekoliko igrača da popunimo sve pozicije", rekao je Maksimović.

Borac je jesenji dio završio bez sedam igrača koji su počeli sezonu, a na koje se zbog kršenja discipline i neslaganja sa trenerom i čelnicima kluba nije računalo.

Jedan od njih je bio i lijevi bek Đorđe Ćosić, međutim, Maksimović navodi da je sa njim sve riješeno i da će on biti vraćen u ekipu.

"Kada sam dogovarao da preuzmem ekipu, ja sam zahtjevao da Ćosić bude tu i on će biti vraćen, pod ugovorom je i on ostaje u Borcu. Tu imamo i talentovanog Kujundžića, tu je i Subić, znamo šta je prošao, treba da ga dignemo fizički", naveo je Maksimović.

Izvor: MONDO/Dragan Šutvić

"Dolazim iz juniorske selekcije, postoji i tu dosta kvalitetnih igrača, ali ne bih mnogo da obećavam, osim da ćemo puno da radimo i da će ekipa u svakoj utakmici davati maksimum. Ono što nam je prioritet da vidimo zbog čega smo imali probleme na gostujućim utakmicima, zbog čega se to dešavalo i da riješimo te probleme zbog kojih smo imali mnogo lošije rezultate nego kod kuće".

Osim loše igre i rezultata u gostujućim utakmicama, stekao se utisak i da ekipa Borca ima problem sa fizičkom spremom, zbog čega su često morale da se rade prinudne izmjene u finišu utakmice. Maksimović ističe da će to biti jedan od segmenata na šta će posebno da obrati pažnju.

"Imamo situaciju da je uvijek trener kriv. U ovom momentu moramo da izgradimo jedinstvo igrača i svih nas u stručnom štabu. Fizička sprema je jedna od najvažnijih stvari u profesionalnom sportu i na tom segmentu ću insistirati. Može se desiti da odigramo loše, može se desiti svašta, ali moramo da se borimo do kraja, moramo dati sve od sebe i moramo da budemo spremni".

Maksimović će na klupi Borca zvanično debitovati 27. februara kada će Borac dočekati Olimpik, a prije toga očekuje ga ogroman posao da pripremi ekipu za proljećni dio sezone.

Na kraju razgovora za MONDO novi trener Borca otkrio je i da će biti manjih promjena u planu priprema u odnosu na ono što je zacrtao njegov prethodnik Vlado Jagodić. Fudbaleri Borca okupiće se dan kasnije nego što je najavljeno, te neće sve vrijeme do odlaska u Antaliju trenirati u Banjaluci.

"Ima malih promjena. Počećemo pripeme 11. januara, radićemo sedam dana u Banjaluci, ali pošto ovdje imamo umjetnu travu i imamo problem sa prirodnom travom, pokušaćemo da odemo na pet dana negdje na nivou Republike Srpske gdje nam uslovi dozvoljavaju. Potom se vraćamo u Banjaluku i 29. januara idemo u Antaliju. Od 29. januara do 13. februara smo tamo, imamo zakazane tri utakmice, a plan je da još jednu dogovorimo", zaključio je Maksimović.

Pročitajte još

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vaske

Dabogda ispali .

Oladi

@Vaske Ili si federalac il komunista? Oladi vruće snove. Aj Banjalučki. Gazi za nas sve po redu

Vaske

Ko je ovaj indijanac.

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC