• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novak iskren kao nikad, pismo koje ostavlja bez teksta: "Ponekad pomislim da se samo izvalim i uživam, ali nisam takav"

Autor Dragan Šutvić

Kakav čovjek, kakva ličnost, koja veličina

 novak-djokovic-otvoreno-pismo-australijan-open-ne-mogu-samo-da-uzivam-u-privilegijama Izvor: MN PRESS

Na kraju, ni Novak Đoković nije mogao da ostane imun na hajku. Iako su ga proganjali sa svih strana, iz raznih razloga, uz tek poneki glas razuma, najbolji teniser svijeta je morao da se oglasi o ovoj poslednjoj temi.

A ona je sasvim čista: neki teniseri u Australiji nisu imali sreće, doputovali su avionima u kojima je bilo zaraženih i sada su u hotelskom karantinu u kome nema osnovnih uslova za trening. Novak je predložio kako da se to promijeni, da i dalje budu u izolaciji, ali da mogu da treniraju.

Javnost u Australiji i opšte na Zapadu ga je razapela. Nije mogao više da ćuti.

Možda će vas zanimati

Prenosimo vam njegovo pismo u cjelosti:

"Australijo,

U svjetlu skorašnjih kritika u medijima i na društvenim mrežama zbog mog pisma Kregu Tajliju (direktoru turnira), volio bih da razjasnim nekoliko stvari.

Moje dobre namjere prema mojim koleama takmičarima u Melburnu iskonstruisane su kao sebične, teške i nezahvalne. To ne može biti dalje od istine.

Ne gleda se svaki čin samo površinski, a ponekad, kada vidim posljedice stvari, zapitam se da li samo treba da se izvalim i uživam u koristima koje imam umjesto da obraćam pažnju na muke drugih.

Kako bilo, uvijek biram da uradim nešto i da budem na usluzi uprkos izazovnim posljedicama i nesporazumima.

Meni je iskreno stalo do mojih kolega igrača i zaista vrlo dobro razumijem kako je vođen ovaj svijet i ko dobija više i bolje i zašto. Zaslužio sam moje privilegije na težak način i zbog toga mi je jako teško da budem nijemi posmatrač, jer znam koliko svaka pomoć, svaki gest i svaka riječ su meni značili kada sam bio mali i beznačajni u svjetskom poretku. Zbog svega toga koristim svoju poziciju privilegije da budem na usluzi koliko god mogu i kad god mogu.

Uvijek sam bio u dobrim odnosima sa Kregom, poštujem i cijenim sve što radi da bi organizovao Australijan open kao mjesto na koje jedva čekam da se vratim svake godine. U našoj i-mejl prepisci sam iskoristio priliku da iznesem neke ideje oko potencijalnih unapređenja za igrače u karantinu u Melburnu, koji su u potpunoj izolaciji.

Bilo je nekoliko prijedloga i ideja koje sam sakupio od drugih igrača iz naših grupnih 'četova' i niko nije imao nikakve loše namjere u pokušaju da pomogne. Bio sam svjestan da su male šanse da će se bilo šta od toga prihvatiti, baš kao što je odbijen i moj prijedlog da sa timom budem u karantinu u Melburnu, a ne u Adelejdu, sve zbog strogih vladinih pravila. Pošto nisam mogao da budem sa ostalim igračima u Melburnu, učinio sam sebe dostupnim ako im trebam.

Razumijem da je organizacija međunarodnog sportskog događaja tokom pandemije zdravstveni rizik za lokalnu zajednicu i same igrače. Zbog toga izražavam punu zahvalnost Teniskom savezu Australije, vladi Australije i lokalnom stanovništvu, jer žele da preduzmu ovaj rizik sa nama zbog ljubavi prema igri i mnogim šansama koje donosi ekonomiji zemlje i njenih ljudi. Počastvovani smo i učinićemo sve da damo sve od sebe da se držimo pravila i protokola. Nadam se da ćemo moći da održimo svoja tijela i budemo mentalno i fizički spremni za ispite snage i izdržljivosti koji nas čekaju kad turnir počne.

Stvari su u medijima otišle predaleko i postojao je utisak da su igrači (uključujući i mene) nezahvalni, slabi i sebični jer se osjećaju neprijatno u karantinu. Jako mi je žao što je došlo do toga, jer znam koliko su mnogi od nas zahvalni.

Svi smo došli u Australiju da se takmičimo. Već nije lako što ne možemo da treniramo i da se pripremamo za turnir. Niko od nas nije dovodio u pitanje 14 dana karantina, uprkos svemu što se piše u medijima.

Ja baš jedva čekam da igram pred ljudima i da se uključim u tenisku groznicu i energiju grada koji me je uvijek nosio do mnogo pobjeda. Jedva čekam i da vidim moje kolege igrače na okupu u Melburnu. Oduvan sam prosto brojnim porukama zahvalnosti i ljubavi koje sam dobio posljednjih dana.

Želim vam svima zdravlje i ljubav,

Novak".

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC