• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sportisti su najbolji ambasadori BiH, a dobili "mrvice" od Savjeta ministara: Džumhuru dovoljno za avionsku kartu!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Savjet ministara Bosne i Hercegovine nagradilo je zaslužne sportiste za promociju države u svijetu u iznosu od ukupno sto hiljada KM.

 Savjet ministara BiH nagrade za sportiste - Damir Džumhur 2.500 KM Izvor: MN PRESS

Ministarka civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević nedavno je organizovala prijem za zaslužne i vrhunske sportiste međunarodnog razreda, potvrdivši da je u 2020. godini bilo 13 zaslužnih i 14 vrhunskih bh. sportista.

Možda će vas zanimati

"Jedni su stekli uslove za zasluženu penziju, a drugi su ostvarili najveće rezultate u prethodnoj godini, koliko god je ona bila teška", rekla je Gudeljević tom prilikom.

Zaslužni sportisti za 2020. godinu su: Đurđica Šišul Rajher, Fikret Čaušević, Esad Durmišević, Nedžad Salkić, Zikret Mahmić, Refija Okić, Šefko Nuhanović, Mehmed Čolić, Tima Džebo, Jasmin Mrkonja, Ejub Mehmedović, Memnum Hadžić i Samir Avdić.

Vrhunski sportisti međunarodnog razreda su: Larisa Cerić, Sanja Kusmuk, Miloš Čolić, Kemal Mešić, Marko Šljivić, Emir Lokmić, Amel Tuka, Mesud Pezer, Elvedina Muzaferija, Ervin Bijedić, Jelena Arnautović, Damir Džumhur, Dževad Pandžić i Zerina Skomorac.

U Službenom glasniku Federacije BiH, kojeg je prenio "Dnevni avaz", objavljena su i konkretna imena i koliki iznos su dobili pojedini sportisti.

Najviše su inkasirali Fikret Čaušević, Esad Durmišević, Nedžad Salkić, Ejub Mehmedović i Zikret Mahmić - po 4.500 KM, a najmanje su dobili Jelena Arnautović i Damir Džumhur - po 2.500 KM.

S obzirom da povratna avionska karta na relaciji Sarajevo - Australija košta u rasponu između 988 i 2.135 evra, jasno je da Džumhuru taj podsticaj može pomoći samo da otputuje na prvi grend slem sezone u Melburnu i da se vrati kući, pod uslovom da na vrijeme rezerviše.

Kad uporedimo primanja na mjesečnom nivou u Vijeću ministara BiH, jasno je da su izdvajanja za sport katastrofalno niska.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH, mjesečno kao osnovnu platu bez dodataka prima 4.281 KM, a njegovi zamjenici 4.186 KM. nešto nižu osnovicu od 4.138 KM, imaju predsjedavajući i zamjenici predsjedavajućeg Predstavničkog i Doma naroda BiH, dok ministri u Savjetu ministara BiH, kao i predsjedavajući radnih komisija i predsjedavajući klubova u Predstavničkom domu i Domu naroda BiH mjesečno primaju po 4.043 KM.

"Obični" poslanici kao osnovnu platu bez dodataka mjesečno zarade 3.995 KM.

Da ne bude zabune, u pitanju su samo osnovice plata bez minulog rada, dnevnica, toplog obroka i još nekih naknada, tako da kada je riječ o najplaćenijim zvaničnicima u institucijama BiH ima slučajeva da im se osnovna plata uveća i do 50 odsto u odnosu na osnovnu, a sve zavisi od godina staža, odnosno procenata uvećanja po osnovu minulog rada, ali i toga koliko je bio na putu taj mjesec i koliko je radio van radnog vremena.

Ministarka Gudeljević smatra da sredstva za podsticaj sportista, ali sporta uopšteno, trebaju biti veća, te da se nada da će svi koji se nalaze u lancu odlučivanja u ovom segmentu života uvidjeti značaj sporta u društvu i da će se zajedničkim naporima poboljšati uslove njihovog života i rada u BiH.

"Ne kažu bez razloga da je društvo onoliko zdravo koliko su zdravi i uslovi za razvoj sporta u društvu. Ministarstvo je ovim povodim realizovalo sva sredstva koja smo imali na raspolaganju, dakle 100.000 KM, koji su otišle u ruke najboljih. Želim uspješnu, zdravljem ispunjenu i uz mnogo bolje uslove sportsku godinu svim koji se na bilo koji način bave sportom", istakla je ministarka na prijemu.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC