• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novače, pazi se, nisi više prvi! Smjena na vrhu se već desila, Đoković je tek treći i opet juri tron!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Da li konačno možemo da vidimo smjenu na tronu? Uskoro ćemo vidjeti!

 novak đoković atp trka Izvor: MN PRESS, Profimedia

Rafael Nadal ove sezone ne izgleda kao "kralj šljake", već je na dva turnira ispao u četvtfinalu, a ni prije toga se nije proslavio igrajući Australijan open.

Kada ga je Aslan Karacev dobio u Monte Karlu to je mogla biti slučajnost, ali kada je izgubio i u Madridu od Aleksandra Zvereva bilo je jasno da Nadal nije više onakva nezaustavljiva sila na šljaci kakva je nekada bio.

Možda će vas zanimati

Sa druge strane Novak Đoković je na svom terenu u Australiji pokazao ko je gazda u Melburnu. Mučio se sa povredom, ali je ipak uspio da se oporavi i onda na impresivan način dođe do pobjeda u polufinalu i finalu. Nove ruske snage u vidu Aslana Karaceva i Danila Medvedeva mu nisu ništa mogle.

Ipak, naslućeno je da dolazi nova era!

RODŽERA NEMA NIGDJE, RAFA PADA!

Izvor: Profimedia

Poslije Australijan opena Danil Medvedev je imao neke razočaravajuće rezultate, ali je ipak uspio da svrgne Rafaela Nadala sa drugog mjesta ATP liste. Prošle godine je Dominik Tim osvojio US Open, u čemu mu je svojski pomogla diskvalifikacija Novaka Đokovića, ali opet – naslutilo se nešto. 

Sada pogled na ATP listu pokazuje da je Novak prvi, a Nadal treći odmah iza Medvedeva, ali bolji uvid daje ATP trka. To su rezultati samo iz ove sezone, te daju čistiju sliku stvari. Nema zaštićenih poena koji najviše štite Rodžera Federera koji je ove godine uzeo svega 45 poena!

A na toj listi stvari stoje mnogo drugačije, "velika trojka" je pala sa svog trona! Federer je jedva u najboljih 400 sa svojih 45 poena, a Rafael Nadal je sa 1.220 poena osvojenih od starta godine tek deveti. A taj rezultat je za Španca još alarmantniji kada se zna da je prošlo gotovo pola sezone šljake, perioda godine u kome on osvoji najveći procenat poena.

Nove snage prijete, prvi na listi je Stefanos Cicipas i on sa 2.930 bodova prilično komotno drži svoje prvo mjesto. Drugi na listi je Andrej Rubljov, još jedan perspektivni mladi Rus. On je prošle godine osvojio jednak broj turnira kao Novak i forma mu se “prelila” u ovu godinu, pa tako sa 2.580 bodova drži drugo mjesto.

Tek onda slijedi Novak sa 2.320 bodova, 2.000 osvojenih u Melburnu i ostatka koji je prikupio na ATP kupu, u Monte Karlu i Beogradu. Za vrat mu diše Medvedev sa 2.200 bodova.

UMOR, KORONA, RASPORED, PRAVILA? ILI SMJENA GENERACIJA?

Izvor: Profimedia

Sada nam slijedi dio sezone u kome ćemo vidjeti šta je po sredi. Da li zaista Novak i prije svega Rafa usporavaju ili je specifičnost rasporeda, sezone i načina bodovanja takva da jednostavno najbolji ne žele previše da se umaraju ako nije baš potrebno. 

Slijedi Rim u kome Novak ima paklen žrijeb, a onda nas očekuje i Rolan Garos. Ukoliko na šljaci ova dva turnira budemo imali pobjednike koji se ne zovu Novak ili Rafael, moguće je da će se desiti ono što ATP priželjkuje. Već su računali kako je moguće da Novak padne, ali su im se planovi izjalovili. 

Ipak moguće je da je stigla nova generacija. Ali, postoje teškoće. 

Najveća prepreka za to je baš velika. Najveća. Ime mu je Novak Đoković i najbolji je teniser svih vremena. A on će htjeti da posle sezone na šljaci ne samo bude prvi na ATP listi već i prvi u ATP trci!

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC