• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ĐOKOVIĆ - NADAL, najveće rivalstvo u istoriji tenisa! Ovaj spektakl smo čekali cijele godine! (ANKETA)

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

Niko Rafu nije pobjeđivao koliko Nole, a niko Noleta kao Rafa!

 novak đoković rafael nadal najveće rivalstvo u istoriji tenisa Izvor: Tanjug/AP Photo/Gregorio Borgia

Srbija i Španija i svijet tenisa se spremaju za novi spektakl – novi susret Novaka Đokovića i Rafaela Nadala, ovog puta u finalu Rima.

Prvi igrač svijeta je imao epski put do finala, igrao je dva meča u danu, morao je da pravi preokrete, dok je Nadal imao mnogo bolji raspored i lakši put do meča za trofej.

Možda će vas zanimati

 Dvojica od velike trojke, najbolji teniseri svih vremena, gaje rivalstvo koje traje 15 godina, skoro tačno u dan! Počelo je tiho, a preraslo je najveće u istoriji tenisa. Njihov prvi susret desio se na Rolan Garosu 2006. i tada je pobijedio Nadal, jer se Đoković povukao zbog povrede.

U narednih deceniju i po gledali smo još 55 njihovih mečeva i Đoković vodi 29:27. Ovo će Nadalu biti 12. finale Rima, a Novaku 11, a njihovo šesto međusobno u prijestonici Italije. I ne samo to, finale mastersa u Rimu nije se igralo bez jednog od njih dvojice punih 16 godina, još od 2005!

Od tih 56 mečeva, odigrali su 27 u finalima i tu Đoković takođe vodi, 15:12. U Rimu su samo igrali pet puta u finalima, a Rafa vodi 3:2.

Mora se reći da su obojica veterani, Đoković sljedeće sedmice puni 34 godine, Nadal desetak dana kasnije 35, vrijeme čini svoje i zaista je teško pomisliti da ćemo ponovo vidjeti tako nešto u tenisu.

Niko nije pobjeđivao Rafu toliko puta kao Novak, a niko Đokovića koliko Nadal. Nole je jedini igrač u istoriji koji je Nadala pobijedio u četiri finala na šljaci, jedini igrač koji je pobijedio Nadala u sedam uzastopnih finala, od čega u tri uzastopna grend slema.

Ipak, kad su finala u pitanju, Nadal je uspješniji posljednjih godina. Pobijedio je Đokovića u Rimu 2019. u tri seta, a onda i prošle na Rolan Garosu isto u tri seta.

A šta možemo očekivati sutra?

Prvo, Đoković ne briljira ove sezone na šljaci. Ispao je u drugom kolu Monte Karla, a potom i u Beogradu, a i u Rimu je gubio setove. Ipak, čini se kao da popravlja igru kako turnir odmiče. Ili možda kako se bliži Rolan Garos, što je Novak ranije označio kao svoj glavni cilj.

Osim toga, glavna stvar je da je Đoković u subotu igrao čak dva meča, i to dva odlična i jako teška meča, protiv Stefanosa Cicipasa, petog igrača svijeta, i fenomenalnog Lorenca Sonega, koji bi u ovom polufinalu pobijedio svakog ko se ne zove Novak Đoković ili Rafael Nadal.

Prvi igrač svijeta je proveo ukupno pet sati na terenu u subotu. Nadal je sa druge strane proveo tek 93 minuta na terenu i u dva seta pobijedio Amerikanca Rajlija Opelku.

Ipak, "kralj šljake" je daleko od te titule ove sezone. Do sada je osvojio samo jedan turnir na ovoj podlozi, u Barseloni pobjedom nad Cicipasom. Prije toga ga je na mastersu u Monte karlu pobijedio Andrej Rubljov u četvrtfinalu, a onda je takođe u četvrtfinalu ispao i na mastersu u Madridu.

Kada se na to doda da je Rafa u Australiji ispao u četvrtfinalu, a Novak osvojio prvi grend slem sezone, jasno je… Teško da je bilo šta jasno. Vidjećemo, Nadal je sigurno odmorniji, Đoković je trci da se oporavi i njegov fizioterapeut će morati dobro da se potrudi.

Meč počinje ne prije 17 sati, odnosno nakon finala dublova, koje je zakazano za 15.

Šta vi kažete?

Anketa

Ko pobeđuje u finalu Rima: Đoković ili Nadal?

  • Nadal, odmorniji je, a šljaka je ipak njegov element!

    15.38% (2)

  • Đoković je najbolji kad je najteže, pobeđuje sutra!

    69.23% (9)

  • Teško je proceniti, obojica igraju promenljivo ove sezone

    7.69% (1)

  • Ne znam, samo hoću da gledam ove legende tenisa dok još mogu!

    7.69% (1)

Ko pobeđuje u finalu Rima: Đoković ili Nadal?

Rezultati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC