• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Spremite se za istoriju – Novak obara 2 vječna rekorda: Đoković stavlja GOAT pečat!

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

Novak Đoković večeras juri pobjedu kojom postaje besmrtan, kojom postaje najveći, poslije koje će svima zapušiti usta.

 novak đoković us open dva vječna rekorda Izvor: Profimedia

Novak Đoković je gubio prve setove, igrao triler sa Aleksandrom Zverevom, ali na kraju došao u finale US Opena. Prošle godine je diskvalifikovan, ove godine je u Njujork došao poslije fizički i mentalno iscrpljujućih Olimpijskih igara, ali nema namjeru da poklekne.

Sada juri istoriju, sada juri svoju 21. grend slem titulu u karijeri, sada želi da osigura prvo mjesto na ATP listi na kraju sezone i da obori čak dva rekorda za koje se mislilo da će stajati vječno.

Sada je na redu meč sa Danilom Medvedevom, čovekom koji je na tvrdim podlogama sasvim sigurno najveći rival Novaku u posljednje dvije ili čak tri sezone, ali i čovjeku koji je "odmijenio" Rodžera Federera i Rafaela Nadala u "potjeri" za nevjerovatnim Srbinom.

ŠTA NOVAK JURI?

Izvor: Profimedia

Svi znamo da juri svoju 21. grend slem titulu, svi već znajuu da bi u slučaju pobjede bio prvi čovjek od 1969. godine koji je uspio da u jednoj sezoni osvoji sva četiri grend slema. Tada je to uspjelo Rodu Lejveru, ali tenis sa kraja šezdesetih i ovaj sada nisu baš uporedivi. 

Samo su Don Badž davne 1938. i Rod Lejver 1962. i 1969. godine u jednoj godini osvojili sva četiri grend slema. Novak je već uspio da u jednom momentu drži sve četiri titule (2016. godine), ali tada je imao titule iz Australije i Francuske u 2016. ali pehare sa Vimbldona i US Opena iz 2015. godine.

Takođe Novak juri svoju četvrtu titulu na US Openu, čime bi se izjednačio sa Džonom Mekinroom i Rafaelom Nadalom, a ispred njega bi ostali samo Pit Sampras, Džimi Konors i Rodžer Federer sa po pet titula u Njujorku.

Ovo je i titula koju Novak čeka najduže jer je posljednji put trijumfovao na "Flešing Medouzu" 2018. godine kada je u finalu bio bolji od Huana Martina Del Potra. I prošli put je čekao tri godine između dvije titule (2015. i 2018.), pa ako tražimo simboliku...

Ali ovom titulom Novak bi na ATP listi takođe dobrano odmakao svom rivalu. Ukoliko pobijedi srpski teniser će imati 12.933 poena, dok će Medvedev ostati na 9.980 što znači da do kraja godine Novak ne bi mogao da padne sa prvog mjesta.

Ne samo da bi u tom slučaju Đoković nastavio da piše istoriju i da "gomila" nedelje na čelu ATP liste, već bi sedmi put završio godinu kao najbolji na svijetu. Za sada je šest puta to učinio i izjednačen je sa Pitom Samprasom kada je taj rekord u pitanju.

ŠTA KAŽE ISTORIJA?

Izvor: Profimedia

Znao je Novak da se muči u finalima US Opena, ali u ranijoj fazi karijere. Njegovo prvo grend slem finale došlo je upravo u Njujorku gdje je 2007. godine izgubio od Rodžera Federera. Tri godine kasnije dobio ga je Rafael Nadal, od koga je u finalu izgubio i 2013.

Endi Marej i Sten Vavrinka su "preko" Novaka uzimali titule na US Openu, ali svoje posljednje njujorško finale je Novak dobio. Takođe, od prethodnih 9 grend slem finala Srbin je izgubio samo jedno i to na šljaci od Rafaela Nadala.

Kada je u pitanju međusobni skor sa Danilom Medvedevom tu je za sada 5:3 za Novaka. Sve je počelo u Srbiji kada je 2017. godine u dramatičnom meču Dejvis Kupa poslije više od dva sata borbe Medvedev morao da preda meč Đokoviću.

Iste godine je Novak Rusa dobio rutinski na travi Istborna, a onda su čekali dvije godine da započnu velike bitke. Na Australijan Openu 2019. Đoković je ostvario treću uzastopnu pobjedu, ali je potom Medvedev pokazao zube.

Dobio je Novaka u Sinsinatiju i Monaku, da bi na ATP kupu 2020. Novak opet bio bolji. Medvedev je treću pobjedu ostvario 2020. na završnom turniru sezone, a onda je uslijedilo ovogodišnje finale Australijan opena kada je Srbin pokazao zašto je i dalje najbolji na svijetu.

Jeste Medvedev opasan na ovakvoj podlozi, jeste drugi na svijetu, ali ostaje činjenica da u tri seta nikada nije pobijedio svog današnjeg rivala i naravno da igra protiv najvećeg tenisera svijeta. Ne samo sada, već u istoriji!

Meč počinje od 22 časa, a ostaje da se vidi šta će se desiti. Mnogi navijaju da počne nova era, ali Novak se pita. Jer u igri su istorija, besmrtnost i bacanje u “prašinu” dva rekorda – jednog koji drže Rafael Nadal i Rodžer Federer (po broju grend slemova) i jednog koji drži Novakov idol iz detinjstva Pit Sampras (po broju godina završenih na čelu ATP liste).

Zaista, ako učini ono što se svi nadamo da može, obistiniće se riječi Jevgenija Kafeljnikova – niko ga neće stići 100 godina!

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC