• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi svjetski šampion je pravoslavac! Ukrajincu je jedan sveštenik promijenio život, zato se u ringu obavezno prekrsti

Autor Dragan Šutvić

Aleksandar Usik je imao zanimljivu životnu priču.

 boks novi svjetski šampion je pravoslavac  Izvor: Profimedia

Prava senzacija viđena je u Londonu. Pred oko 70.000 ljudi je Aleksandar Usik (34) postao novi prvak svijeta u teškoj kategoriji.

Na stadionu Totenhema je savladao domaćeg borca Entonija Džošuu (31). Sudije su bile jednoglasne, pa tako britanac nije uspio da odbrani titule u četiri verzije (WBA, IBF, WBO i IBO).

Možda će vas zanimati

Ukrajinac je rođen 17. januara 1987. godine, a taj podatak je interesantan zbog činjenice da je na taj dan rođen jedan od najboljih boksera svih vremena - Muhamed Ali. To je možda bio i dobar znak da će Usik postati bokser.

Međutim, nije sve izgledalo tako lako za Usika. On je kao klinac bio u bolnici i život mu je promijenio jedan sveštenik. Zbog toga se kao pravoslavac i dan danas krsti kada je u ringu.

"Kada sam bio u bolnici kao dijete pojavio se sveštenik. Dao nam je bombone, a djeca su trčala oko njega. Nisu bila svjesna da je taj visoki čovjek sa crnom bradom i krstom oko vrata došao da spasi naše grešne duše. Sjeo sam pored njega i pitao ga gjde je Bog, gdje živi, kako može da nas vidi i čuje. Odgovorio mi je da sam još uvijek mali i pitao me zbog čega sam tako zainteresovan za Boga", otkrio je Usik zanimljive detalje u jednom intervjuu.

Objasnio je i šta se potom dogodilo.

"Rekao sam svešteniku da imam osjećaj da ću Boga vidjeti uskoro, jer sam čuo razgovor moje majke sa ljekarima koji su mi rekli da sam veoma bolestan. Tada mi je sveštenik rekao da ne odlučuju doktori o tome, već da se samo Bog pita o tome da li ću živjeti ili ne. Od tog momenta sam odlučio da pratim našeg spasitelja Isusa Hrista. Ne prati on mene, već ja idem za njim. Svakog dana sam mu zahvalan što mi je dao novi dan života", ispričao je Usik.

Aleksandar je prvo krenuo sa fudbalom, trenirao je u redovima ukrajinskog drugoligaša Tavrije, ali je 2002. godine odlučio da se prebaci na boks. Mučio se dosta na početku karijere, imao je neke teške poraze, da bi na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine stigao do zlata u teškoj kategoriji.

Iz amaterskog boksa se povukao sa skorom 335-15, a onda je potpisao ugovor sa braćom Kličko. Vladimir i Vitalij su postali njegovi promoteri i sa njima je ušao u profesionalne vode.

Kao profesionalac je nepobjediv, imao je 19 borbi i slavio je 19 puta. Koliko je vjerovao u pobejdu protiv Džošue govori i to da je više razmišljao o porodici i djeci, odnosno sinu Kirilu (12), Mihailu (8) i ćerki Jelisaveti (6).

"Ne razmišljam mnogo o Džošui i njegovoj taktici. Više me brine kako je mom sinu u školi pošto je tek krenuo u prvi razred", rekao je Usik prije borbe.

Sada, poslije pobjede u Londonu, može ponvo da se posveti supruzi Katarini i porodici.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC