• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zapamtite ovaj kalendar: Sve o sportu u 2022! Đoković, Mundijal u Kataru, Evropsko u Hrvatskoj... Čeka nas velika godina

Autor Haris Krhalić

Pogledajte šta čeka najbolje sportiste na svim frontovima, u godini u kojoj se nadamo novim velikim pobedama i medaljama.

 sportski kalendar za 2022. godinu Izvor: MNPRESS

U minuloj 2021. godini slavili smo velike pobjede Novaka Đokovića, njegova tri grend slema, odbranjeno zlato vaterpolista Srbije, medalje odbojkašica, Jovane Preković, suze radosnice išle su i zbog gola Aleksandra Mitrovića za plasman fudbalera na Svjetsko prvenstvo u Kataru...

Pamtimo samo lijepe stvari i takvim se nadamo i u 2022, u kojoj će pred našim sportistima biti niz velikih događaja. Evo šta ih očekuje.

JANUAR

Izvor: Profimedia

ATP kup (1 - 9. januar): Bez Novaka Đokovića u sastavu, a sa Filipom Krajinović i Dušanom Lajovićem kao liderima, naša reprezentacija igraće u Sidneju na turniru koji je 2020. osvojila. Našim teniserima će rivali u uvodnoj, grupnoj fazi biti Norveška, Čile i Španija.

Evropsko prvenstvo u rukometu (13 - 30. januara): Izabranici Tonija Đerone će 13. januara početi učešće u "Grupi smrti" uz Ukrajinu, Hrvatsku i Francusku. Pod vođstvom španskog asa  reprezentacija je zablistala u kvalifikacijama i svi sa probuđenim interesovanjem dočekuju ovaj turnir u Mađarskoj i Slovačkoj. Reprezentacija BiH će nastupiti u grupi E, a rivali našoj reprezentaciji će biti Švedska, Češka i Španiija.

Australijan open (17 - 30. januar): Dugo se iščekivala odluka o nastupu rekordera i devetostrukog šampiona, Novaka Đokovića, a u danima pred Novu godinu iz njegovog tima stigle su optimistične najave. Da li bi Srbin na svojoj omiljenoj januarskoj destinaciji mogao da se popne na prvo mjesto "Vječne liste" ispred Rodžera Federera i Rafaela Nadala?

FEBRUAR

Izvor: MN PRESS

Zimske olimpijske igre (4 - 20. februar): Iako se u pripremi za veliko takmičenje u Pekingu više priča o američkom diplomatskom bojkotu Igara, nema sumnje da će u Aziji biti održan spektakl i da će ljubitelji zimskih sportova uživati.

Kvalifikacije košarkašica za Svjetsko prvenstvo (10 - 13. februar): Reprezentativke Srbije u Beogradu će igrati za plasman na veliki turnir u Australiju, koji će biti održan tokom jeseni. Rivalke djevojkama iz Srbije u kvalifikacijama biće Australija, Južna Koreja i Brazil, a kartu za SP izboriće tri ekipe. Reprezentacija BiH će Svjetsko prvenstvo pokušati izboriti u grupi sa Japanom, Kanadom i Bjelorusijom. Kvalifikacioni turnir će biti odigran u Osaki.

Kup Radivoja Koraća (još nije određen datum): Utakmice za prvi trofej u sezoni vraćaju se ove godine u nišku halu "Čair". Na teren koji tradicionalno najviše prija Partizanu sada Crvena zvezda dolazi kao branilac "Žućkove levice".

"Vječiti" derbi u fudbalu, Zvezda - Partizan (26. februar): Crveno-bijeli i crno-bijeli igraće drugi ovosezonski duel na stadionu "Rajko Mitić" krajem februara, u trećem "proljećnom" kolu Superlige.

MART

Ivana Španović - 10. 5. 1990.
Izvor: MN PRESS

"Vječiti" derbi u košarci, Partizan - Zvezda (4/7. mart): Ekipe Željka Obradovića i Dejana Radonjića drugi put će se sastati ove sezone u ABA ligi, a taj meč biće odigran u Štark areni. S obzirom na to da plej of počinje u aprilu, ovaj meč bi imao da ima dodatni takmičarski značaj zbog "startnih pozicija" oba tima uoči doigravanja za titulu i plasman u Evroligu.

Svjetsko prvenstvo u atletici u Štark areni (18 - 20. mart): Glavni grad Srbije ponovo će biti mjesto velikog atletskog spektakla i očekuje se da svjetski poznate zvezde nastupaju na Novom Beogradu. Naravno, na čelu sa heroinom srpskog sporta, Ivanom Španović.

APRIL

Izvor: MN PRESS

Plej-of ABA lige (naknadno određeni datumi): Ove sezone borba za regionalnu titulu biće vođena u drugačijem formatu završnice ABA lige.

MAJ

Izvor: MN PRESS


Svjetsko prvenstvo za vaterpoliste (13 - 29. maj): U japanskom gradu Fukuoka srpska vaterpolo reprezentacija igraće prvo veliko takmičenje od Olimpijskih igara i smjene generacija. Biće to debi "novih" delfina na najvećoj sceni.

Rolan Garos (16. maj - 5. jun): Drugi grend slem u sezoni biće druga prilika za nastavak "vječne" trke najvećih tenisera svijeta, a svi još dobro pamte epski meč Đokovića i Nadala u prošlosezonskom polufinalu. Za mnoge je to bio najveći meč u istoriji, a Rafa će sigurno ako bude zdrav i 2022. doći motivisan da brani svoju "tvrđavu" u Parizu.

Fajnal-for Evrolige (27 - 29. maj): Ove sezone završnica najjačeg košarkaškog takmičenja u Evropi biće održana opet u Berlinu, u dvorani Mercedes-Benz arena. Na istom mestu mečevi za titulu prvaka Starog kontinenta bili su održani i 2009, kada je prvak postao Panatinaikos Željka Obradovića, kao i 2016, kada je titulu podigao CSKA sa Milošem Teodosićem kao vođom.

Finale Lige šampiona u fudbalu (28. maj): Najveća fudbalska utakmica godine biće na kraju sezone 2021/22 odigrana u Sankt Peterburgu, na stadionu "Gazprom arena".

JUN

Izvor: Profimedia


Početak Lige nacija u fudbalu (2. jun): Utakmicom Srbija - Norveška početkom juna, "orlovi" će početi UEFA takmičenje koje će ove godine služiti i za uigravanje pred Mundijal. Pročitajte kompletan raspored našeg tima u Ligi nacija."Zmajevi" će prvu utakmicu igrati protiv starih znanaca Finaca, a grupi sa našom reprezentacijom se nalaze još Crna Gora i Rumunija.

Vimbldon (27. jun - 10. jul): Otvoreno prvenstvo Engleske i ove godine biće pozornica na kojoj će Novak Đoković braniti titulu. Prošle sezone je u Londonu "vezao" treći veliki trofej u sezoni, a ovog ljeta će u Engleskoj igrati za sedmu titulu, a čak četvrtu u nizu.

JUL

Svjetsko prvenstvo u atletici na otvorenom (15 - 24. jul): U američkom gradu Judžinu, u Oregonu, biće održano najveće takmičenje posle Beograda u martu. Iako je prvobitno bilo planirano za avgust 2021, zbog pandemije je pomjereno za ljeto 2022. Prvi put u istoriji biće održana svjetska prvenstva na otvorenom i u dvorani u istoj godini.

AVGUST

Izvor: MN PRESS

Svjetsko prvenstvo za odbojkaše (26. avgust - 11. septembar): Odbojkaši Srbije počeće novi ciklus u Rusiji pod vođstvom novog selektora poslije odlaska Slobodana Kovača. Rivali na velikom turniru našem timu u grupnoj fazi biće domaća selekcija, kao i Tunis i Portoriko.

Evropsko prvenstvo za vaterpoliste (27. avgust - 10. septembar): "Nova" reprezentacija Srbije igraće i u Hrvatskoj veliko takmičenje u 2022. Kontinentalni turnir biće održan u Splitu, sa iznenađujuće malim razmakom u odnosu na Svjetsko prvenstvo u maju.

US Open (29. avgust - 11. septembar): Minule sezone jedna pobjeda je nedostajala Novaku da u Americi ostvari kalendarski slem i da objedini sve titule u jednoj sezoni, a ujedno i da se izdvoji na čelu "vječne liste" osvajača grend-slemova. Biće mu to sigurno dodatni motiv u 2022.

SEPTEMBAR

Izvor: MN PRESS

Evropsko prvenstvo za košarkaše (1 - 18. septembar): Prvi Eurobasket poslije pet godina biće odigran u četiri zemlje - Nemačkoj, Gruziji, Češkoj i Italiji. Naša reprezentacija kvalifikovala se prošlog februara za taj turnir i počeće učešće u Grupi D, uz Češku, Poljsku, Finsku, Izrael i Holandiju.

Svjetsko prvenstvo za košarkašice (22. septembar - 1. oktobar): Izabranice Marine Maljković u Australiji će igrati na prvom velikom takmičenju bez doskorašnjih liderki, Sonje Vasić i Jelene Bruks. Naravno, pod uslovom da u februarskim kvalifikacijama izbore kartu za Svjetsko prvenstvo.

Svjetsko prvenstvo za odbojkašice (23. septembar - 15. oktobar): Izabranice Zorana Terzića braniće titulu osvojenu u Japanu 2018. na velikom turniru koji će biti održan u Holandiji i Poljskoj.

NOVEMBAR

Izvor: MN PRESS

Evropsko prvenstvo za rukometašice (4 - 20. novembar): Domaćini ovog turnira biće Slovenija, Sjeverna Makedonija i Crna Gora, a Srbija u kvalifikacijama igra za plasman kroz grupu sa Turskom, Švedskom i Islandom. Izabranice Uroša Bregara igraju preostale utakmice 2/3. marta i 5/6. marta (dvomeč protiv Švedske), a onda protiv Turske 20/21. aprila.

Svjetsko prvenstvo u fudbalu (21. novembar - 18. decembar): Za mnoge centralni sportski događaj u 2022. biće održan u Kataru, gde je Mundijal ovog puta zakazan usred sezone. Srbija je izborila direktan plasman pobjedom protiv Portugala u grupnoj fazi i biće to drugo uzastopno učešće našeg tima na najvećoj smotri.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC